7 заблуди при търсене на работа в големия град

Представете си следната ситуация. Току-що сте завършили висшето си образование и нямате търпение да се впуснете в практикуването му. Избирате големия град, в който сте завършили по няколко причини. Първо, вече сте там, почти сте свикнали с темпа на живот, създали сте контакти и прочие. Второ, принципно има повече работа и места за реализация. И започвате жадно и ентусиазирано да пускате CV след CV в знайни и незнайни сайтове и портали за работа. Само че никой не ви търси. Не получавате покани за интервюта. Нищо. Къде ли бъркате? Може би в нагласата си, че при търсене на работа в голям град, бързо ще намерите това, което търсите… Звездите обаче ни говорят друго.Изкуството да си търсиш работа и късметът да я откриеш бързо

Търсене на работа е процес. То е дори цяла наука, която трудно можем да обясним и разберем, защото зависи от много и различни фактори, най-вече от късмета. Вярвате или не в него, факт е, че без късмет, колкото и добър професионалист да сте, никой няма да ви наеме на работа. Или няма да получат документите ви, или ще сте изпуснали срока и пр. и пр. Обикновено, когато не сме имали много опит с търсене на работа (особено в големи градове с безбрежен поток от хора), рядко си даваме сметка за няколко заблуди, които се носят из пространството около нас. Ето ги и тях…

7 заблуди при търсене на работа

1. Млад си, ще си намериш

Младостта се преекспонира. Когато си току-що завършил, никой не иска да те наеме на работа, защото си неопитен и без работни навици. Същевременно, с годините (между 20 и 30 г.) започват да се появяват различни оправдания (кои косвени, кои не толкова) за това защо не си подходящ. Например, имаш вече опит в други сфери. Ами да, гладен ли да стоиш, докато чакаш за място за желаната работа! Или пък имаш деца, или още нямаш деца. Или има по-млади от теб с повече опит.

Истината е, че младостта не е гаранция за успех при търсене на работа. Тя е фактор, че имаш време да грешиш в избора, но и това е за известно време.

2. В големия град има работа за всеки

Да, ама каква точно! Работа има и винаги ще има, но не във всички сфери за съжаление. Това трябва да се отчете предварително, за да няма разочаровани.

3. Ти сега започни това, пък после може нещо друго да излезе

И така времето си минава…

часовник

Обикновено когато започнем да работим нещо, то ни устройва на някакъв етап от живота и си стоим там, без да излизаме от зоната си на комфорт. И така во веки веков. Липсата на мотивация е обвързана със средата. Когато тя е спокойна, не се изисква интеракция от наша страна. А така губим ценно време в нищоправене.

Ако гоните конкретни професионални цени, заложете си ги от самото начало и ги следвайте. Поставяйте си адекватни срокове и не се отказвайте. Успехът винаги ни чака на следващия ъгъл.

4. Най-доходоносно е да работиш …

Или „най-много пари има в…“. В България е модерно да се изкарват много пари, или да се работи престижна професия, без значение дали ти харесва, или дали въобще ставаш за нея. Не слушайте подобни клишета, или ако го правите, оставяйте ги да минават покрай вас. Важно е какво ви харесва на вас. Само така ще успеете да се издигнете професионално и да се справите с бърнаута, който често съпътства работния процес.

5. Не работи за … пари

Малката сума пари, която ни се предлага, невинаги е лоша. Всичко зависи от отговорностите, които ни делегират.

пари и заплата

6. Не приемай всяко предложение, имаш опит

Какъв опит, ако си излязъл току-що от университета? Ако имаш 1-2 години също никой не ти ги признава, защото обикновено за подобни позиции се борят доста хора.

Опитай с платен стаж някъде. Това е твоят билет към желаното. Най-добре това да се случи, докато си още в университета, ако програмата ти го позволява.

7. Всичко е нагласено

И да, и не. За някои обяви за работа си има предварителна квота от кандидати – факт. И е нормално, защото често това са сериозни и отговорни занимания, за които не може да се наеме кой да е. Но ако си достатъчно кадърен и се справиш на интервюто (на което евентуално са те поканили), може и да успееш да се харесаш.

заблуди при търсене на работа

В живота трябва да се научим да отминаваме с лекота това, което не можем да променим. Да приемаш нещата такива, каквито са, означава да израстваш духовно. Затова, предлагам няколко от моите безценни съвети за това как да се справите в ситуация на търсене на работа (дори ако сте претърпели множество откази).

Моите съвети

Бъди гъвкав

Следи какво ти  предлагат и преценявай за дадения момент. Не бъди твърде изискващ, защото накрая може да останеш без нищо.

бъди гъвкав при търсене на работа

Често си сверявай часовник с търсенето и предлагането

За да свериш очакванията си, прегледай обявите и сравни опита си. Това действа отрезвяващо от време на време.

Оценявай и уважавай труда си

Човек трябва да цени времето и труда си и да не се предлага на безценица. Това е много важно, ако искаш да работиш при нормални условия на труд.

Бъди търпелив – всяко нещо с времето си

Баба ми често ми казваше, че „Утрото е по-мъдро от вечерта“. А аз все бях нетърпелива за всичко. Все бързах и не разбирах думите ѝ. Но с времето се научих да откривам смисъла.

Понякога бързаме и така проваляме всичко, което е било планирано да ни се случи. Нали знаете – една погрешна стъпка и хоп – цопваме в езерото. Затова, бъдете търпеливи, слушайте вътрешния си глас, защото той никога не лъже. Знаем много добре дали дадено нещо е за нас, или не. Просто трябва да се вслушаме.

Инвестирай време и средства в развитието си

Може би най-важното нещо оставих за накрая. Винаги трябва да инвестираме време в това да усвояваме нови неща като например умения за работа с програми, компетенции за общуване или дори научаването на нов език. Тези неща ни дават увереност, но и нова среда и хора, с които да общуваме, да създаваме полезни контакти. А това е безценно!

Пожелавам ви успех в намирането на прекрасна работа, защото всеки заслужава да бъде оценен за усилията, които полага, и за уменията, които е успял да усвои!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.