Научи го! 4 полезни техники за ефективно учене на чужд език

Ученето на чужд език е предизвикателство. То е магия, пътуване, на което се отправяме с ясна цел и посока, но понякога се губим на различните гари по пътя. И това е нормално. Защото ученето е  като живота – докато го правиш, опознаваш себе си. На едно такова приключение се впуснах и аз в началото на м. юли, за да преоткрия себе си с помощта на най-красивия език, който съм чувала – италианският! Интересът и безмерната ми любов към слънчева Италия ме поведоха по лъкатушещите павирани улички на романския език, който (мислех си) не е толкова труден. Уви, като всеки език, и той си има специфики, които трябва да бъдат усвоени с много търпение, упражнения и разбира се – усмивки.Най-добрият и ефективен начин за учене на чужд език безспорно си остава в неговата среда. Така научих английски преди време и не съжалявам, въпреки трудностите. За жалост, с италианския няма как да се случи същото, защото животът в София ме дърпа и не позволява да избягам за едномесечна ваканция в Сицилия или другаде по ботуша, където да се отдам на сладки италиански приказки и чаша ароматно розе. Може и една пица за разнообразие, а за десерт – задължително gelato ( джелато – „сладолед“ – превод от италиански, бел. ред.)

полезно при учене на чужд език
снимка: Pexels.com

Макар да съществуват безброй наръчници и препоръки как да учим нов чужд език ефективно, аз ви предлагам моя начин, който сработи. По някакво странно стечение на обстоятелствата успях да понауча нещичко на италиански. Опитайте и вие и моля споделете в коментар какво сте преживели.

Каква е успешната рецепта за учене на чужд език? Освен всички изпробване и недотам педагогически методи, нуждаете се от много търпение, желание да грешите и време, в което да се упражнявате. Колкото повече грешки правите, толкова по-добре, защото от тях се учите.

Моите 4 ефективни техники за учене на чужд език

Задължително водене на личен речник

Не съм голям фен на ученето на думи, нито на изписването им по сто пъти, докато се запомнят, но това дава ефект. В зависимост от това коя памет ви е най-силна (при мен е зрителната и донякъде асоциативната), използвайте я, за да запомните съответните думи и изрази.

речник
снимка: Pexels.com

Сега ще споделя какво правя аз с ученето на италиански език.

Тъй като заниманията ми са два пъти седмично след работа от 18:30 до 21:30 ч. аз уча в дните, когато не съм на курс и най-вече през уикенда. Отделям средно между 2 и 4 часа на ден – време, в което пиша домашни, припомням си какво сме научили, упражнявам се и вписвам думи в тетрадката-речник, която си направих.

Защо ви казвам всичко това? И защо е важно да имате тетрадка-речник? Защото като пишете думите още веднъж някъде, ги запомняте – като правопис, като значение и дори като произношение. А и винаги можете да отгърнете и да проверите какво означава даденото нещо, вместо да ровите в дебелия речник, да пускате компа или таблета. Не си спестявайте воденето на тетрадка-речник, защото тя само ще ви помогне.

Асоциации, антоними и „пищови“

Обикновено най-трудното след помненето и прилагането на думи и изрази в даден език, е ученето на граматиката. На мен за щастие не ми е трудно, защото съм филолог и правя някакви изчанчени връзки (според повечето нормални хора). Но това не значи, че не изпитвам трудности да помня и прилагам някои правила. Това, до което достигнах като концепция, е помненето на думи по асоциации, свързването им с техните антоними, например senza – без и con – със. Или lento – бавно и rapido,veloce – бързо. Друг пример е economico – икономичен, бюджетен и caro – скъп.*

*превод от италиански език (бел.ред.)

италианските ми пищови
снимка: личен архив

Пищови – с тази дума ви връщам в училищните години, нали? Тук обаче става дума за нещо друго. Когато уча граматика на чужд език, най-лесно запомням  като извадя правилата на цветни картончета. (Да, казах ви, че съм странна в много отношения). При мен много добре работи зрителната памет. Като си ги подредя така, лесно запомням. А ако не запомня – тогава проверявам за секунди. И следващия път го знам 🙂 Простичко, но изисква усилия и известно търпение, за да подготвиш подобни ресурси. Но пък се отплащат с времето, особено ако имаш тест в края, който обобщава всички уроци. С тези пищови лесно ще си припомните основите на граматиката и ще можете да проверите при съмнения. Опитайте, на мен ми помогнаха.

пъстри листчета
Верният ми помощник – сет с пъстри листчета, на които изписвам новите думи. Може да си купите от всяка книжарница.
снимка: личен архив.

Вмъкване на думи в изречения

Помненето на думи става най-лесно, когато са в изречения – факт, който до скоро не желаех да признае. Когато учите нови думи, нека това бъде в контекст. Така ще упражнявате няколко неща наведнъж:

– смисъла им;

– граматическите им характеристики;

– умението за говорене;

Ако ги записване, ще упражнявате и писането! 4 в 1 – не е зле, нали! С малко време – много успешно и ефективно научаване на важните неща.

да научиш нов език
Верни помощници в ученето!
снимка: личен архив

Думички на листчета

Тази техника на учене на чужд език ми се струваше леко детска, докато не я опитах. Какво точно се прави? След като сте взели дадена дума, написвате я в речника, заедно с нейното значение. След това я изписвате на цветно или бяло квадратно листче. Залепяте я за съответния предмет и я го оставяте така на видно място. Всеки път, щом видите дадения предмет, ще виждате изписаната дума на него. Така тренирате умението за разбиране на смисъла (свързвате образ и писмено значение на думата, без ползването на превод), запомняте как се изписва. Също така може да упражнявате и произношението в изречение. Например, казвате: „Това е … (думата)“.

учене на нови думи
химикалка (ж.р) – химикалки (мн. ч) (ит.)
снимка: личен архив

Друго нещо, което може да направите, е след като сте научили думите, да махнете картончетата с изписването им. Не ги изхвърляйте, а ги разбъркайте. Вадете по няколко думи всеки ден и опитвайте да си припомните какво означават, вмъквайте ги в изречение и др.

Бутилка с мин. вода
снимка: личен архив

Полезни неща, които да включите в ежедневното си обучение

Официален речник на чуждия език

Ученето на чужд език без речник е несериозно. Дори да нямате физически такъв, може да използвате и онлайн ресурс. Препоръчвам този на Колинс (за италианския поне ми свърши много добра работа). Въпреки че не е Италиано-Български, по-добре го ползвайте. Така ще тренирате и английския си. А и понякога ресурсите на български не са особено качествени за съжаление.

Смело ползвайте Google translate
Споменавам този ресурс не защото превежда точно, а заради произношението на думите. Оттам се чуват най-ясно и най-добре. А когато учим чужд език, важно е да знаем как се произнасят дадени думи. Или поне да си припомним.

Как да упражнявате чуждия език? – полезни съвети и препоръки

Предлагам ви няколко неща, които самата аз направих. Към момента ми вършат доста добра работа. Предлагам ви следното:

– сменете езика на телефона си, на компютъра, на фейсбук и всичко, което се сетите

Може би ви звучи абсурдно, но има голям ефект. Колкото пъти погледнете в нюзфийда на фейсбук, ще запомните/научите някоя и друга фраза на чуждия език.

– слушайте музика и предавания, филми с цел да разберете повече

С музика, предавания, филми упражнявате умението за слушане с разбиране, правите връзки, запомняте и учите думи. Все полезни неща, които е добре да правим.

– опитвайте да четете на него

Когато четете новини, статии в интернет, опитайте да бъде на чуждия език. При трудност или неразбиране винаги може да използвате речник, справка онлайн. Не бързайте да си превеждате, първо опитайте да разберете смисъла сами.

– преглеждайте думите в речника

От време на време препрочитайте това, което сте записали в тетрадката речник. Помага.

италианският учебник
снимка: личен архив

– съставяйте нови изречения

Изрази, въпроси, кратки диалози – всичко това ще ви помогне да съхраните за по-дълго време дадена информация на съответния език.

– намерете си другарче за кратки разговори

За упражняване на умението за говорене най-добре си намерете другарче. Може да е с роден език български, но да си говорете само на чуждия. Или пък въобще да не умеете да комуникирате по друг начин. В интернет има хиляди сайтове, в които да си намерите т.нар. language partner, така че се възползвайте.

– при пътуване – приложете наученото

Най-сладката част от това да учиш чужд език е да го прилагаш на практика. Когато посетите чужда страна, не пропускайте възможност да използвате научените фрази и думи. Това е начин да си сверите часовника, да упражните уменията си, а защо не и да се покефите 😉

Засега ви оставям, защото ме чакат около 100 италиански думи, които трябва да усвоя до съвършенство до довечера. Надявам се да ви е било приятно. И полезно.

Защото ученето на език е полезно, приятно и забавно занимание 🙂

От мен  Buona giornata* 🙂 и до нови срещи

*Приятен ден! (пр. от италиански – бел.ред.)

Благодаря ВИ
Благодаря Ви, че останахте до края на поста 🙂
снимка: google.com

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *