8-ми март – как се празнува по света?

Как се празнува 8 март по света? – интересни традиции

8 март е празник, познат по цял свят. На тази дата се отбелязва денят на майката, жената и всякакви други вариации по темата. С две думи, ние, жените, трябва да сме доволни за оказаната чест поне веднъж в годината. И така, как се празнува този светъл празник по света? Какво е различното и общото на Балканите, в Европа?

8 март по света
снимка: Pexels.com

Има късметлии, които толкова сериозно отбелязват празника, че той е официален неработен ден. Ако и вие искате да почивате на 8 март, отидете в Русия, Беларус, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Монголия, Камерун, Украйна, Виетнам, Куба, Китай. Явно на тези места доста се тачи женското. Жалко, че не сме се родили там.

Празненствата в тези страни са типични: подаръци, обикновено цветя и бонбони за любимата жена; за майката – всякакви подаръци в знак на признателност. Целият празник е овенчан с пищна вечеря и веселба до сутринта.
В Русия празникът се отбелязва със семейна вечеря, организирана от мъжете. А дамите, които не са обвързани, излизат да купонясват заедно с други необвързани.

Италианките не празнуват с мъжете си, макар те да ги обсипват с подаръци. Традицията е на 8 март дамите да излизат с приятелки на женска вечер в ресторант или бар. В Рим например специално за 8 март работят всякакви барове и стриптийз клубове с мъжки стриптийз с безплатен вход за дами. Колко вълнуващо!
В Германия например празникът има по-социалистическо разбиране. След падането на Берлинската стена през 1989 г. 8 март станал по-популярен, но все пак не се чества така, както в Италия, Русия и другите страни. 8 март е Международен ден на жената, но в Германия денят на майката се отбелязва през месец май, когато майките биват освободени от всички домашни задължения.

8 март
снимка: Pexels.com

Интересни за корените на празника във Виетнам. Там жените се поздравяват на тази дата от повече от две хиляди години. Сестрите Чънг – храбри дами, застанали начело на освободителната война на виетнамския народ срещу китайското господство, попаднали в засада и се хвърлили в реката, за да не бъдат пленени. Тяхната храброст ги издига в култ и виетнамците празнуват женския ден в тяхна чест. След идването на социализма този ден преминал в 8 март.

Япония отбелязва деня на жената на 3-ти март, наричан още „Денят на момичетата“. На 15 ноември малките момичета, между 3 и 7 години, се радват на подаръци и внимание.

В Монголия жената символизира дома и огнището. Още от древността, 1 юни е денят, в който се чества празника на жената. Но днес 8 март е празнуван в Монголия може би заради широката си популярност по целия свят.

денят на майката
снимка: Pexels.com

Където и да празнуваме, важно е настроението. Нека 8 март донесе на всички дами много здраве, усмивки, вътрешна красота и признание от близките им. Бъдете обичани и обичайте, мили дами! Без вас, светът е пуст и сив.

Прочети още:

Съвременните дами – пътешественички

11 неща, които щастливите жени правят

Как да бъдем щастливи във всяка ситуация?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.