Обзавеждане на малък апартамент – 6 грешки, които да избегнете

Да живееш в маломерен апартамент е предизвикателство. Къде ще сложиш новия чифт обувки, които си купи от разпродажбата в мола? А зимните палта? Юргани и завивки за гости, а какво остава за коледната елха? Място, място и пак място – винаги липсва, когато говорим за малък апартамент. Въпреки това, винаги има как при обзавеждане на малък апартамент да постигнем комфорт и домашен уют. А и да живееш в ограничено пространство си има плюсове – например, по-малки сметки за отопление, по-малко пространство за чистене и фактът, че трябва да се съобразяваш какво купуваш всеки път. Защото може да нямаш къде да го сложиш. Така се ограничаваме от безсмислени покупки и спестяваме средства за по-важни неща.Често обаче си мислим, че знаем всичко за интериорния дизайн. А това, че домът ни е малък, не пречи да го обезобразим с неподходящи цветове и нефункционални мебели. С две думи, как да не сгрешим при обзавеждане на малък апартамент? Продължавайте да четете, ако и вас ви вълнува….

малки пространства

6 често срещани грешки и техните решения при обзавеждане на малък апартамент

1. Подценявате силата на естествената светлина

Естествената светлина е най-добрият приятел на малкото пространство. За да я поканите във вашия дом, достатъчно е да поставите огледала на противоположните стени от прозорците си, за да я отразяват и разпространяват.

огледала
снимка: Pinterest

2. Нарушавате цветовия поток

Какво значи това? Означава да затваряте пространството на дома си с неподходящи цветове в различните стаи. Когато се прави проект (а това важи особено силно при обзавеждане на малък апартамент), се избират цветове и мебели в стил, подходящ за цялото помещение. Ако не спазите това правило, рискувате да направите вашия дом още по-малък. Затова, не пренебрегвайте този съвет.

3. Борите се с големината, отказвайки да я приемете

Колкото по-бързо приемете, че разполагате с малко пространство и започнете да предприемате стъпки, за да се възползвате максимално от него, толкова по-бързо и лесно ще създадете уютна и комфортна домашна обстановка.

Ако нямате достатъчно място за нощно шкафче, поставянето на такова ще направи стаята ви още по-тясна. Вместо това поставете нощна лампа на стената, или етажерка, където да поставяте книга или дистанционното.

спалня
снимка: Pinterest

Ако липсва пространство за шкаф за телевизор, монтирайте го на стената, или дори на рафта за книги.

Дори да нямате възможност да обособите работно бюро или дори цял кабинет, спокойно. Винаги може да заложите на функционални мебели от типа – маса-работно бюро, или шкаф, който се отваря и става бюро.

4. Превръщаме се в складови вещомани

Без значение колко интелигентни решения за съхранение имате, пространството ви винаги ще бъде ограничено. И няма как да не се съобразите с това и да си затворите очите.

Важно е да оцените своите вещи и да се уверите, че всичко е използваемо или функционално. Много често от суета натрупваме твърде много неща, които реално не използваме. Това важи за нощни шкафчета, полици, етажерки, пълни с какви ли не вещи, които не ползваме, но държим. Отървете се от тях – те черпят от силата и енергията ви. И освен това събират прах, която после вие трябва да почистите.

етажерки
снимка: Pinterest

Никога не подценявайте силата на огледалата. Те могат да удвоят визуалното пространство в малък дом и да отразят светлината. Огледалните гръбчета увеличават размера на малката кухня, огледалните мебели осигуряват неочаквана отразяваща повърхност, а големи огледални панели на стената приличат на допълнителни прозорци. Смело ги използвайте в интериора.

5. Похабявате важно пространство

Бъдете креативни, когато става въпрос за места за съхранение. Например, включването на стелажи от пода до тавана, използването на пространството над рамката на прозореца и добавяне на вградени места за сядане увеличават функционалността на малката семейна стая. Поставянето на диван пред шкафчетата за книги позволява неочаквано съхранение на рафтовете зад него.

идеи за кухня
снимка: Pinterest

Не похабявайте дадено пространство, само защото не знаете какво да правите с него. Използвайте го ефективно. Ако не знаете как, прочетете полезна статия по темата:

Как да използваме ефективно пространството у дома?

6. Безпокоите се за това, че ще бъде претрупано

Ако предпочитате минималистичен стил, тогава обзавеждането на вашето малко пространство, вероятно е по-лесно, придържайки се към минимализма.

Но ако сте фен на максимализма, не се безпокойте за размера. Липсата на квадратура не означава, че домът ви трябва да е скучен. Включете мащабни модели и ярко оцветени акценти, за да привлечете. Смели тапети в цветова схема, която свързва стаите ви, или ярка драперия, окачена близо до тавана, ще създадат фокусни точки, които ще отклонят окото от липсата на излишно пространство.

идеи за обзавеждане на малък апартамент
снимка: Pinterest

Домът е там, където се чувстваме уютно. А това може да се случи и в малко жилище, стига да успеем да го обзаведем подходящо.

Предлагаме ви да прочетете и 46 идеи за тераса – как да я направим по-функционална?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *