Когато губим вяра в Бог, трябва да го потърсим в себе си!

Висок, красив, строен, синеок, с безупречна усмивка и чар. Не, не говорим за Исус, или поне не директно. Това са първите впечатления от блестящата роля на неповторимия Джуд Лоу в ролята на неповторимият папа Пий 13-ти – най-младият в историята на Ватикана, който е американец. Продукцията на италианеца Паоло Сорентино бързо печели сърцата на публиката и следва втори сезон, който в момента се върти по HBO със заглавието „Новият папа“.

Противоречивият образ на Пий 13

Сериалът започва как Лени Белардо (40-годишен американец) е избран за папа. Всеки следващ епизод от 10-те серии разгръща образа на Младия папа и трудностите, които изпитва, защото папската корона е тежка и носи безкрайно много отговорности. Запознаваме се с миналото му, опитваме се да си обясним някой от реакциите му, търсим логика в действията на кардиналите и опитите да съботират Негово Светейшество.

Младият папа сериал
снимка: www.imdb.com/

Макар Лени да е скандален за вярващите, дълбоко конфликтен, неразбиран, труден характер с безкрайно много противоречия и емоционален багаж от детството, пушач, с всеки следващ миг от сериала осъзнаваме, че той е просто човек. И като такъв прави грешки, учи се от тях, изпитва съжаление, тъга, слабост, противоречия спрямо избора, които е направил. И няма как да не му симпатизираме. Няма как в неговите очи да не открием частица от себе си, колебаещи се в истиността на случващото се, в съществуването на Великата сила и в предопределността ни за дадено дело. Безспорно, Джуд Лоу е роден за тази роля и тя му пасва като ръкавица. Толкова истински папа не бях виждал на екрана. Дори се размечтах да го видя от площада „Свети Петър“ при следващото му посещение във Ватикана.

За вярата в Бога и неговото (не)съществуване

Днес е модерно да не вярваме. Нито в Бог, нито в Църквата, често дори смятаме, че религията е за глупаците. Тази особено интересна тема е засегната в продукцията. Наивно би било да мислим, че всеки, избрал божия път, сляпо вярва в силата на Спасителя безрезервно. Всеки има съмнения и  съвсем очаквано, дори самият папа изпитва колебания. И това е нормално. Все пак той е човек. Като Христос. Всеки поне веднъж в живота си е изпитвал съмнение към света, към съществуването на Бог, към собствената си вяра. Това е част от пътя, към който сме поели. Това е смисълът на живота – да се съмняваш и да откриваш истината всеки път. Това е Бог! Когато изгубиш вяра в него, следва да го потърсиш в себе си. Защо? Защото сме създадени по негов образ и подобие и носим частица от съвършенството му.

Позицията на папа Пий 13 по конфликтните теми

Против абортите, хомосексуализма, гей браковете и прочие, Пий 13 първоначално печели омраза и неразбиране. Но всичко се крие в неговото минало. Крехката детска душа, изоставена от родителите си в приют, не може да се пребори с душевните липси. Няма кой да запълни празнините, защото сам той трябва да е опора на цяла една нация, на целия свят. Да вдъхновява, да управлява, да бъде за пример. Първоначално, Лени създава усещане за бездушие и арогантност, но с времето научаваме, че това е неговият начин да се пребори с това, което му липсва. А именно с фигурата на бащата в живота му.

Папата
снимка: www.imdb.com/

На мен лично 10 серии от първия сезон не ми стигнаха. Исках още и още от сюжета, от Ватикана, от невероятното интро, с което започва всяка серия, още от прекрасните пейзажи в любимия Рим, повече дълбокомислени разговори и повече от Пий 13 – един различен папа.

Всичко това означава, че филмът е изключително завладяващ и добре замислен. Нямам търпение да започна втория сезон, който вече е по HBO. Може да гледате Младият папа, сезон 1 по HBO GO като се регистрирате и гледате безплатно за една седмица.

снимка от Младият папа
снимка: www.imdb.com/

Молитвата като Божествено размишление

Един от най-силните моменти в поредицата за мен лично е обясненията на скандалния папа за молитвата. Тя трябва да е като размишление, способност на истински вярващите да се докоснат до Бога. А Бог е надежда, сила. Бог е Живот!

Папа Пий 13
снимка: www.imdb.com/

И макар сериалът да е определян като абсурден (защото папата не може да скрие от вярващите, да отказва да проповядва, да изгражда стени, вместо мостове), то подтиква да се замислим. За важните неща, за Бог, за съществуването си. И макар бунтарски поднесено, посланието е ясно: Божественото винаги присъства в живота ни. Дори с отсъствието си!

Вижте официалния трейлър за втория сезон на серила – „Новият папа“

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.