11-те важни урока, които научих през 20-те си години – втора част

Както вече говорихме в първата част на тази статия, 20-те години са време на сблъсък с реалния свят.

Кои са уроците, които сме научили през 20-те години от живота си, или ни предстоят да научим съвсем скоро?
Колко е важно да си самостоятелен

Да се преместиш далеч от дома и да си самостоятелен са 2-те ключови неща, които се случват през 20-те години от живота ни. Напускането на дома е емоционална крачка, която те поставя една стъпка напред към зрелостта. В началото е трудно и болезнено, но с течение на времето осъзнаваш, че си е струвало. Празниците със семейството стават по-ценни. Научават се да се радваш на времето с близките. Понякога ще караше часове наред, докато стигнеш до дома, където ще прекараш ден или два за празниците. Ще си спомняш с умиление за детството и ще виждаш стария дом с други очи. Ще усещаш пеперудите в корема всеки път щом прекрачих прага, а на него те чака майка ти, която ти се усмихва сякаш цял живот би те чакала така. Когато напуснеш дома, започваш да го цениш, както и хората в него. Може би това е най-важната промяна, която ще претърпиш през 20-те години. Но тя е необходима, за да вървиш напред и да израстваш.

какво научих през 20-те
снимка: Pinterest.com
Какъв партньор искаш да имаш и да бъдеш

20-те години са време на осъзнаване. Вече не ти се иска да сменяш хората около себе си, а да ги задържаш. Ставаш взискателен, започваш да търсиш тези, които са най-подходящи за теб: по интереси, по чувство за хумор, че дори и по външен вид. Започваш да придаваш по-голямо значение на съществителното име „връзка“. И макар момичетата често да си търсят партньори, които да приличат на баща им, подсъзнателно или не, ти все пак ще откриеш какво искаш от човека до себе си. И тук нямам предвид пари, коли и т.н. А отношение, внимание, грижовност. Най-важното е да сте на една вълна. За настоящето и бъдещето.

Когато откриеш какво искаш от партньора си, ще откриеш и човекът. Както и когато разбереш какво ти имаш да дадеш. След като си изясниш всичко това, ще откриеш човека за себе си.
Не е нужно да пиеш 5 дни в седмицата

Университетските години влияят различно на всеки. Едни обичат да купонясват до зори, други работят, трети са по средата. След като завършиш, разбираш, че не е нужно да пиеш всяка вечер. С годините ангажиментите нарастват, а алкохолът трудно понася на ранно ставащите. А и не е нужно да пиеш алкохол, за да си изкараш весело, нали? Колкото по-умерен е животът ти, толкова по-щастлив ще си.

уроци през 20-те
снимка: Pinterest.com
Кои са верните ти приятели

През 20-те години от живота ти много неща се променят: напускаш дома, отиваш да учиш, завършваш, сменяш работни места, може би се омъжваш, имаш деца. През 20-те години срещаш най-много хора в живота си, а социалният ти кръг търпи драстични промени. Това донякъде е хубаво, защото имаш шанса да опознаеш различни хора, да научиш от тях нещо. Ще осъзнаваш, че с времето си загубил връзка със съучениците си или приятелите от детството, защото вече нямате нищо общо. И това е нормално, променили сте се, всеки по своя път. Най-важното, което ще научиш през 20-те години е, че има такива хора, на които можеш да разчиташ. И ще знаеш кои са те. Ще знаеш, че има кой да ти помогне, когато ти се спука гума. Че ще те приберат, когато няма къде да отседнеш и най-важното: ще те изслушат и ще те обичат, дори когато не си прав. Тези хора са твоето ново семейство, а именно – най-верните ти приятели. И обикновено остават завинаги.

20-те години
снимка: Pinterest.com
Какво обичаш и какво не

Дотук с експериментите! На хора, на работа, на цвят на косата, на храна. През 20-те ще научиш как обичаш кафето, какви дрехи носиш, защо предпочиташ косата ти е да е в този цвят и най-вече каква работа желаеш. Ще си минал през няколко позиции, в които ще си търсил себе си, докато най-после се откриеш. Няма страшно, всичко е опит.

ТИ СИ НАЙ-големият си приоритет!

За пръв път в живота си ти си отговорен за себе си. Само ти и никой друг. Не го приемай като криза или нещо ужасно страшно. Научи се да бъдеш егоист: пътувай, сменяй работни места, стой до късно, обличай се както искаш, яж каквото искаш. Защото всичко е опит и така се научаваш какво обичаш. Защото ти си единственият си приоритет. Опознай се, обичай се. Само тогава ще си готов за света и за хората в него. Но първо – обичай себе си! Защото за да те обикне друг, първо трябва да обичаш себе си!

 

Прочети още:

Артистични снимки на най-добри приятелки

Интересни и забавни начини да поканите своите шаферки

Идеи за приятен летен уикенд

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.