Ще сме приятели, докато не ме ядосаш….

Да сме приятели, но само когато Ти искаш…

Спомням си един разговор много отдавна.. Да, вече няма значение особено, но тогава имаше… И ми отвори очите за много неща, които не исках да приема. Тогава човекът, когото смятах за приятел, беше казал в неформален разговор (разбирайте „зад гърба ми“), че сме приятели само докато не го ядосам отново… Изглежда, че това, което за мен беше „да сме приятели“, за него беше нещо съвсем различно… От егоизъм или не, опитах да оправя нещата, но ситуацията бе непоправима… Не защото не исках, а защото няма как да промениш човек, който не желае да види нещата от твоята гледна точка…

Тогава бях потресена, но после, след време, осмислих ситуацията и разбрах, че:

  1. Не можеш да накараш някой да ти е приятел каквото и да правиш за него.
  2. За да си приятел с някого, трябва да си приличате, да не сте егоисти и да вибрирате на една честота.
  3. Приятелството е сакрална връзка, почти като тази между съпрузи.Ако не вярвате, прочетете по-долу….

 

За приятелството и приятелите.. с любов и искреност

Приятелство е крехка връзка между двама души, които негласно си обещават да бъдат един до друг в зло и добро… Това ви звучи като обещание за брак, нали? Същото важи и за приятелството… Да си приятел не означава просто да излизаш с някого, да си пишете във фейсбук или друга социална мрежа… Да си приятел означава да споделяш света с другия човек. Да го разбираш, когато сам не се разбира. Да го успокояваш, когато не може. Да търсиш смисъла, когато той липсва. И най-вече – да го обичаш, когато не е за обичане…

приятели
снимка: Pexels.com

Това е приятелството… или поне в моя речник. Всичко друго е – някак, търсене на лична изгода, и бягане от целта.
Обикновено, за да сте приятели, е нужно и двете страни да споделят еднакви ценности и интереси. Например, да обичате животни, да четете, да ходите на кино, да защитавате различни каузи, да следите сериали и т.н.

Но това е все още първата стъпка… Какво следва после? За да сте приятели, трябва да сте преживели нещо заедно… Общо пътуване, емоционален товар или нещо друго.

Приятелството се изпитва с времето. Ако спре да ви търси, не ви е бил никога истински приятел. Примирете се. Така е по-добре.

Ако даваш всичко за даден човек, интересуваш как е, искаш да бъдеш част от живота му, а в замяна той само ти се сърди, огорчава, не приема мнението ти и те кара да се чувстваш виновен, че го търсиш, то той НЕ ТИ Е ПРИЯТЕЛ! А просто някакъв използвач, който се възползвам от добрите ти намерения, от вниманието ти и от други неща вероятно. Не си мисли, че щом ти жертваш всичко за някого, то и той би го направил. Наивно и детско е, а и боли, когато разбереш, че си с грешка. Не можеш да купиш нечие приятелство с добро поведение. Ако някой просто не ти отвръща със същото, остави го. Явно не е било писано…

За приятелите и „претенциите“…

Приятелите „имат претенции“ към теб. Винаги са наблизо, когато имаш нужда. Често имат радар кога се чувстваш зле, и идват, за да направят света малко по-добро място. Мъдро подбирай хората, на който да откриеш сърцето си, защото… защото малко са онези, които наистина си струват.

приятели 1
снимка: Pexels.com

Истинските ти приятели винаги ще те защитят, дори да сте скарани… Винаги ще те обичат, дори когато не си прав. Затова ги подбирайте мъдро. И внимавайте на кого се доверявате… Защото сърцето лесно се подлъгва… И дано следващият път да срещнем някой, който „ЩЕ ИМА ПРЕТЕНЦИИ КЪМ НАС“…. Защото приятелството в претенция към другия, за да бъде щастлив!

П.С. Ако този текст ти звучи „клише“, то със сигурност не си бил в ситуация да си приятел с някой използвач. Радвай се и внимавай! 

П.С.2  Този текст е посветен на… Той си знае кой е 🙂

Прочети още:

Приятелите правят дните ни по-щастливи…

Когато обичаш някого, него най-често го няма… в живота ти!

35 причини да кажеш „Благодаря ти“ на твоята най-добра приятелка

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *