Поглед към най-романтичните градчета в Европа

Европа, известна още като Старият континент, е съхранила безкрайното си очарование, скрито в малки улички, стари сгради и въздух, наситен с романтика. Предлагаме ви 10 магически градчета в Европа, където романтиката съществува, а не е отживелица като в съвременния свят на големия град.

Кои са най-романтичните места в Европа?

Гитхорн, Холандия

Гитхорн се намира в Северна Холандия, провинция Оверайсел, на север от областния център Зволе. Близостта на селото до две големи езера прави възможно прокопаването на канали из цялата местност на площ от няколко десетки квадратни километра, което допринася за изграждането на малки пристанища и развитието на воден и селски туризъм, както и за живот по венециански в Гитхорн, а в съседните нему села и градове- почти по венециански.
гитхорн
снимка: google.com

Това красиво местенце е с хилядолетна история, а къщите му са червеникави на цвят, със сламени покриви. Те са разположени сред красиви зелени морави, заобиколени от градини, обрасли с хортензии, чемшири, кипариси, цветя и храсталаци. И съвсем близо до тях шумоли хладната въздишка на водата, която кротко и бавно пълзи из каналите. Красота! Романтика! И спокойствие.

гитхорн, холандия
снимка: google.com

Халщат, Австрия

Халщат се намира насред Северните Алпи, до лазурносиньо езеро. Тази гледка няма как да не спре дъха ви, да ви накара да се замислите за красотата, която всеки ден подминаваме. Това прекрасно място се отличава не само с красиви природни дадености, но и със забележителна архитектура. Спокойствие лъха от всякъде, дори когато има безброй туристи. Градчето е толкова красиво, че ще ви остави безмълвни. Разходката около езерото е препоръчителна. Халщат може да бъде разгледан за 1 ден, но ако решите да останете, няма да сбъркате – спокойствието и природата влияят релаксиращо и подмладяващо.

халщат австрия
снимка: google.com

Синтра, Португалия

Синтра е известна като райската градина на Португалия. Смята се, че ако не си посетил Синтра, не си видял нищо от Португалия. Градчето се намира в окръг Лисабон и е интересна комбинация от природна красота и архитектурни паметници. Красиви дворци, имения и къщи, съхранени с векове, се крият в сянката на буйна зелена растителност. Точно като в приказките. И очакваме от някои замък да излезе спящата красавица, или злата кралица, която не е успяла да убие Снежанка.

синтра
снимка: google.com

Таормина, Италия

Това райско място се е прочуло със своите  завладяващи гледки. В качеството си на най-модния курорт на Сицилия, Таормина е описана от Ги дьо Мопасан като „всичко, което сякаш е създадено на земята, за да съблазнява очите, духа и въображението“.
таормина
снимка: google.com

Колмар, Франция

Колмар се намира в Североизточна Франция, регион Елзас. Наричан е Малката френска Венеция, тъй като е много цветен, очарователен, привличащ посетители с възможността да се разходят с лодка, тъй като в единия от кварталите е изграден воден канал. Незабравима разходка с гондола сред спиращи дъха пейзажи от цветове – това си струва!

колмар
снимка: google.com

Согльо, Швейцария

Още едно романтично градче, което ни вдъхновява и ни кара да мечтаем още и още. Согльо e порта към рая. Градчето се намира високо в планината, на границата с Италия, изключително откъснато от света, но въпреки това ни очарова с ухания на свежи цветя, горска прелест и спокойствие, така отсъстващо от нашия живот напоследък. Идвайки тук, вдишвайки чистия въздух, зареждайки се със спокойствие, няма да искаме да си тръгнем.

романтични градове согльо
снимка: cntraveler.com

Корчула, Хърватия

Известна като „малкият Дубровник“ сред местното население, морският геад Корчула е добре пазена тайна. Подобно на Дубровник, и тук лъха на история: красиви катедрали, добре реновирани ренесансови сгради, красиви местни къщи, но отдалечеността на Корчула я прави трудна за посетители. На острова се намират и местна винарна, която може да посетите и да опитате тукашното вино. Красивите златисти плажове пък се намирам на минути от центъра на градчето.

романтични градчета Корчула
снимка: Traveler.com

Бамберг, Германия

Бамберг е обявен от ЮНЕСКО за град със световно наследство.  На това красиво местенце се намират седем църкви и замък, сякаш кацнал на един хълм, обточен от красиви рекички и канали. На какво може да се насладите тук? На атмосферата, съставена от малки и романтични павирани улички, излязли сякаш от някоя приказка, красивия площад и най-вече – така известната им бира (smoked beer).

 

романтични градчета Бамберг
снимка: Traveler.com

Бенаск, Испания

Заобиколен от най-високите върхове на Пиренеите, Бенакс изглежда повече като селце в Швейцарските Алпи, отколкото в Северната част на Испания. Той е смятан за един от най-красивите испански градове, а причината е ясна. Красиви зелени гори, безкрайни пейзажи, каращи те да мечтаеш. А какво по-хубаво от чаша топъл чай, кафе или вино и такава гледка!

романтични градчета Бенаск
снимка: Traveler.com

Манарола, Италия

Най-вероятно и друг път сте чували за Манарола. Тя е сред петте цветни градчета, разположени върху скали. С красивите си терасовидни лозя и малкия кей, несъмнено Манарола е сред най-романтичните градчета в Европа. Тук може да се разходите по крайбрежната уличка и да се насладите на морския бриз.

романтични градчета Манарола
снимка: Traveler.com

Източник: Traveler

Прочети още:

25 вдъхновяващи места, на които ни се иска да бъдем в този момент

Полезни съвети и истини за пътуването – част 1

Шотландия – спираща дъха магия на страната в снимки

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.