7 от най-добрите региона за винен туризъм

Къде е най-добре да отидем, съчетавайки полезното с приятното? Винен туризъм и екзотична разходка по света! Ех, че хубаво…

Унгария

Унгария стоя достатъчно дълго в сянката на Чехияпо повод на винения туризъм. Едниот най-интересните европейски вина днес идвай от Токайския регион от североизточната част на Унгария, не далеч от границата ѝ със Словакия. „Вината от този регион не са просто сладки, те са сухи, с цветни нотки, дълбок вкус и мекота“, споделя Хенри Бейлин, собственик на ресторант „Gjelina“ в Л.А. В Западна Унгария в северната част на езерото Балатон благодарение на псевдосредиземноморския климат се произвеждат чудесни месни вина.

Унгария винен туризъм

Божоле, Франция

Много хора асоциират Божолския регион с Божоле Нуево, младо, плодове леко червено вино, създадено от гаме ноар (сорт грозде, характерен за Франция). Божоле Нуево не е единственото вино, което се прави по тези места. Божоле е дом на множество разнообразни вина. Освен това, на север се намира Лион – една от кулинарните столици в световен мащаб.

Божоле Франция вина

Италия

Кой не е чувал за прекрасното италианско вино, което се лее като мед, щом го опиташ? Венеция е чудесна дестинация за винен туризъм. Ако планувате екскурзия до Венеция, не пропускайте североизточния италиански регион – в частност винени площи на Исонзо, Карсо и Колио. Храната и вината тук са направо неописуеми. Младо поколение винопроизводители се справят със старите традиции, добавяйки щипка иновация и страст.

Италия винен туризъм
Пърт, Австралия

Ако имате ходене до Австралия (да, знаем, че е на другия край на света), посетете Маргарет Ривър Валей, южно от Пърт. Мястото е познато с натуралната си красота и лилавите залези. А за вината – няма да коментираме. Току-виж някой е скочил на първия самолет за там, само и само да опита прословутото вино. Близостта до Индийския океан и средиземноморския климат способстват за изключителния вкус на белите и червените вина в региона. Ако сте ценители на виното, със сигурност трябва да си направите винен туризъм в Австралия.

австралийското вино

Хърватия

Този път няма да говорим за Хърватските плажове и безкрайната им синева и всичко останало в кръга на романтиката. Още от времето на древните гърци тук се е произвеждало вино. Впечатляващата традиция води до вкусни вина, популярни сред ценителите от цял свят.
Хърватия винен туризъм

Мадрид, Испания

Модерната испанска чувственост ражда едно от най-популярните вина именно тук, в столицата. Неговото име е Риоха. Тук фокусът е върху натуралните вина. „Заинтригувах се от това място, защото тук винопроизводителите са доста млади, но не им липсва страст, с която успяват да създават едни от най-прекрасните вина в света“, споделя Хелън Йоханесен, управител на „Trois Mec“ в Л.А.

Ако посетите Мадрид, не пропускайте да направите винен туризъм, макар и за кратко.

Мадрид, Испания

Лоар е Шер, Франция (долината на р. Лоара)

Последната дестинация, част от нашия световен винен туризъм, е Франция. Ако невероятното шато не е достатъчна причина да посетите Лоар, то със сигурност вината ще ви убедят в обратното. Това място е известно като „градините на Франция“ и е идеално за почивка само на  2 часа с кола от Париж. Най-популярните сортове грозде, които се отглеждат тук, са: мелон дьо бургон (мускаде), фол бланш, пино гри и други, от които се приготвя невероятното вино, характерно за тези места от света.

винен туризъм по река Лоара

Ако сте любители на виното, със сигурност тези места има какво да ви предложат.

 

 Прочети още:

Рецепта за тропическа сангрия с бяло вино

Колко алкохол е допустимо да консумират жените?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.