Колко алкохол е допустимо да консумират жените?

Алкохолът и жените – до какво води редовната консумация?

Всички дами са запознати със страничните ефекти от алкохола, особено в дългосрочен план. Изследванията в тази сфера не спират, доказвайки негативните ефекти върху кожата, настроението, мозъчната дейност, стареенето и други. Някак си обаче, чувайки думата „алкохол“, игнорираме съдържанието, което идва след това. Защо ли? Защото сме запознати с всичко и избираме да не го мислим.

Доста хора обичат да разпускат с бира в почивните дни. Любимото питие на дамите през летните месеци е коктейлът, който уж почти не съдържа алкохол, но за сметка на това е пълен със захар…  Без значение в каква форма или опаковка ни се предоставя, алкохолът е токсичен за нас.

алкохолът и жените
снимка: Pexels.com

Колко е достатъчно? Да се пие? И на какъв период? И изобщо – не трябва ли да избягваме алкохола като цяло?
Къде обаче е тънката граница между „позволеното количество алкохол“ и това, което вече нарушава стереотипа за „нормално, допустимо пиене“? Има ли изобщо такава граница и коя я създава?

Нормално, допустимо консумиране на алкохол се смята на поводи: празници, сватби, юбилеи и т.н. Като количеството може да варира – 1-2 чаши до малко повече в зависимост от това какви са навиците на човека. За някои хора пък е нормално да консумират всяка вечер – по една чаша вино, по една бира или по едно уиски.

алкохол
снимка: Pexels.com

Кога вече имаме причина да се притесняваме от консумацията на алкохола? 

 • Ако увеличаваме дозата на консумация с времето – днес пием една чаша, след седмица – 2, след месец – бутилка. Докато накрая –  пием всяка вечер
 • Ако опитваме да си решим проблемите с пиене
 • Ако заместваме храненето с алкохол
 • Ако пием алкохол вместо вода
 • Ако пием преди обяд в делничен ден
 • Ако в хладилника ни има повече бутилки алкохол, отколкото хранителни продукти
 • Чувстваме се изтощени, уморени, без никаква енергия, апетит и подпухнали
 • Поглеждайки се в огледалото, откриваме, че не можем да се познаем
 • Обхванати сме от безсилие, не мечтаем и не мислим за бъдещето

  алкохол зависимост
  снимка: Pexels.com

Всички това е индикация, че имаме проблем, който трябва да бъде разрешен. Като всяка зависимост (цигари, наркотици, влечение към хазарт и др.) и с алкохола трябва да се справим с помощта на воля и добър специалист. Без тези две неща сме загубени. Търпението е много важно, защото за да се справим с проблем с алкохола, без значение колко незначителен ни се струва, трябва да подходим рационално. Също така, се нуждаем от подкрепа и разбиране – това ще открием в лицето на специалиста.
Негативни страни от редовната консумацията на алкохол

Алкохолът влияе на фигурата ни. Особено за жените, това е много неприятно. Отразява се негативно върху кожата – застарява я и променя цвета ѝ. Не е изключено и от алкохола да изпадаме в депресивни състояния. Ако искаме да не бъдем зависи, да сме свободни, красиви, жизнени – нужно е да оставим алкохола настрана.

Изводът е, че няма „достатъчно“ и „недостатъчно“. Алкохолът е отрова. Редовната му консумация означава бягство от грижите и отговорностите, зависимост, както с цигарите, наркотиците и вредните навици, от които толкова ревностно се опитваме да се отървем.

Винаги има друг начин да се забавляваме – без алкохол. Да се радваме на живота – без да замъгляваме съзнанието си с отрова. Върнете си самочувствието и усмивката – без алкохол.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.