Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Каква е причината жените да живеят по-дълго от мъжете?

Множество изследвания от миналото до днес доказват, че жените живеят по-дълго от мъжете. На какво се дължи това? На гените им, начина на живота. Психиката? Боравенето с емоциите или неоправданият им труд в обществото?

За мъжете има и добра, и лоша новина. Нека започнем с добрата. Според последни данни на изследванията в тази насока мъжете живеят по-дълго с около 10 години от техните предци.
Лошото е, че разликата между това колко дълго живеят мъжете и жените си е все същата.

По време на  изследване на National Academy of Sciences учените са установили, че жените надживяват мъжете с около 5 години – същата е била статистиката за ранните години на 1800 г.

Разлика има и във възрастта между мъжките и женските животински видове от някои примати, макар учените още да не са напълно сигурни дали това е закономерно.

жени и мъже кой живее по-дълго
снимка: Pexels.com

Интересно е, че щом можем да направим така, че животът ни да продължи по-дълго, не сме ли в състояние да разширим дупката от разликата при мъжете и жените? Това е част от изследването на Сюзан Албертс, професор биолог в Университета „Дюк“, САЩ.
Бързото темпо на живот

Изследователи от САЩ, Германия, Дания, Канада и Кения разгледали данни за раждаемостта и смъртността на повече от 1 милион души от 1700-та година до днес. Тяхното изследване включва хора-индустриалци, такива, родени преди Индустриалната епоха, както и модерни търсачи. По време на изследването те направили проучване и за смъртността и раждаемостта при приматите. Това, което установили, било например, че ако продължителността на живота на хората в Швеция от 1800-та  насам се  е повишила от 30 на 80 години. Това е много повече от два пъти за период от 200 години.

Каква може да е причината за това? Може би развитието на света, в които живеем. Добри медицински услуги, независимостта ни до някаква степен от природните условия. По-малко са и смъртните случаи при раждане. Като цяло, причината за по-дългия живот е развитието на обществото във всеки един аспект.

Въпреки това, разликата във възрастта на мъжете и жените си остава същата. Жените живеят по-дълго от мъжете.

В световен мащаб средната възраст на живот е 71 години. За мъжете – 68, а за жените – 73 години.

В САЩ средната възраст е 79 години. Мъжете живеят до към 76, а жените – 81.

И все пак, откъде идва разликата? Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

защо жените живеят по-дълго
снимка: Pexels.com

Генетика, поведение, или и двете?!

Учените смятат, че причината за това жените да живеят по-дълго от мъжете се крие в тяхната генетика. Или по-точно в Х-хромозомите – жените имат две, докато мъжете разполагат само с една. Може би точно в това е скрит ключа към разгадаването на тази загадка.

Учените смятат, че единствената X-хромозома при мъжете не е достатъчна, за да компенсира. Също така се смята, че агресивното им поведение също допринася за по-краткия жизнен път.

Друга причина, която е дискутирана по темата, е свързана с това, че мъжете не се грижат за здравето си така, както жените. Това не е свързано само с посещаването на прегледи, но и с начина на хранене, режима и всичко, свързано с ежедневието. А може би причината за това се крие в детството. При жените здравето е от особено значение, тъй като даряват живот и оттам свикват да ходят по лекари, да следят за здравето си, тъй като инстинктът им е, че са нужни, особено когато вече са майки.

защо мъжете живеят по-малко от жените
снимка: Pexels.com
При мъжете няма такъв естествен механизъм. Може би между 50-60 години се досещат за здравето си, което по това време вече е сериозно разклатено.
Според специалистите, може и да не можем да променим гените си, но е хубаво да се замислим за поведението си. Него можем да променим. Както и навиците си. За да живеем един по-добър, по-дълъг и пълноценен живот.

 

Източник: healthline.com

Прочети още:

5 начина да влезем във форма за идващите топли месеци

Кои са най-предпочитаните женски спортове днес?

Умората и как да се справим с нея?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.