Умората и как да се справим с нея?

Уморени сте от сутринта – как да се справим с този проблем?

Ставате сутрин, спали сте повече от 8 часа, но въпреки това се чувствате уморени, недоспали и някак неенергични за предстоящия работен ден, седмица и прочие. Предстоят ви важни ангажименти, денят ви е пълен до пръсване със срещи и не можете да си позволите да се бавите. Изпивате поредното кафе на път за работа, не закусвате – както обикновено. Че кой закусва днес, казвате си. Няма време за такива екстри. Да, ама не.

кафето и умората

Защо закуската е най-важното хранене за деня?

Причината за хроничната ви умора се крие в няколко неща. Първо, системното недохранване или консумиране на неподходяща храна. Тоест, не поглъщате нужните витамини и минерали и тялото ви е под постоянен стрес, от който не може да се възстанови.

закуската сутрин
Със закуската, тялото си набавя необходимата енергия за целия ден. Затова е важно да не я пропускаме. Системното пропускане на закуската води до умора, главоболие и по-тежки последици за организма. Дори  да не ви се яде, опитайте поне малко – нещо леко. Например, плодове, зеленчуци, ядки, шейк или смути. Със сигурност ще ви дадат повече енергия, отколкото сте очаквали.

Хапвайте разнообразно

Умората ви може да е следствие от еднообразно ядене. Гледайте да разнообразявате храната, доколкото ви е възможно. Не гладувайте – вредно е, а и ще ви изтощи още повече.

Безалкохолни вечери

Умората ви може да се изразява в прекалена консумация за стимулиращи напитки или кафе, както и алкохол. Ако консумирате твърде често алкохол, то това дехидратира тялото ви и  като страничен ефект ви изтощава. За да се справите с това, организирайте се безалкохолна вечер – с консумация на вода. Така ще се почувствате по-свежи и ще усетите разликата. Консумирайте алкохол с мярка.

умората

Спортът – ключът към справяне с умората

Понякога умората ни се дължи на факта, че сме обездвижени. По 8 часа на ден стоим седнали в офис, 5 дни в седмицата, 12 месеца в годината, 345 дни или колкото там се падат годишно. Това е много. Обездвижването води до стрес, до закърняване на мускулите и отслабване на костите. Движението е сила, то е здраве, затова не му се противопоставяйте. Спортувайте. В началото ще ви е тежко, трудно, ще се уморявате дори повече. Но с времето, тялото ви ще привикне, ще имате тонус и енергия, която ще използвате за важните неща в живота.

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *