Как да бъдем щастливи във всяка ситуация?

Какво е щастието?

Културата на съвременния свят споделя вярването, че удоволствие е синоним на щастие. Ако сте удовлетворени от нещо, значи сте щастливи. Ако не сте, значи щастието все още не ви е споходило. Дали обаче наистина е така?

Повечето от античните философи биха отрекли това твърдение. По-късно, модерната психология и наука установяват, че представата за щастието днес е различна от тази в миналото.

как да бъдем щастливи във всяка ситуация

Трудно е да определим дали щастието в миналото или това днес е правилно дефинирано. Всеки иска да е щастлив по различен начин. За едни това е скъпа кола, добре платена работа – все неща, които гарантират добро съществуване и повече финансови възможности. За друго пък това са здраве на близките, пътуване, любов – все духовни характеристики на съществуването ни.

Няма значение към кое от двете се стремим, щом ни прави щастливи.

И така, тези 4 простички правила са свързани с преоткриване на щастието за нас самите. Те могат да бъдат приложение към нашия живот с цел да увеличат шансовете ни да постигнем пълно щастие и да го изживеем.

1. Сграбчете момента и се възползвайте от него

Живейте в настоящето. Спрете да мислите какво е станало преди и какво може да стане в бъдеще. Наслаждавайте се на моментите на физическо и емоционално удоволствие преди да са изчезнали.

2. Приемете, че щастието е пътешествие за цял живот и изисква много усилия

Ако подходите към живота към нещо вълнуващо и вместо да се разочаровате от всичко, приемате, че следващия път ще е много по-добре, то тогава сте на прав път. Следващият път ще сте много по-подготвени за бурите, които предстоят.

3. Доверете си на вътрешното си усещане

Макар понякога да се налага да поставяме ума над материята, в повечето случаи е важно да се доверим на вътрешното си усещане за нещата. Вашето възприятие за света е много по-важно за вашето лично щастие, отколкото самата ситуация или обстоятелствата. Затова се доверявайте на инстинктите си – така ще заслужите своето щастие.

eeed99869a129cfc4be12409c58811a8

4. Разберете в какво вярвате и се придържайте към него

Създайте своя мироглед и ще бъдете щастливи. Започнете да четете различни неща и ще усетите промяната в себе си. Открийте в какво се състои щастието за вас самите и го постигнете, задръжте го и споделяйте с останалите. И както Аристотел е казал: “ истинското щастие не е въпрос на чувство, то е дейност.“ Работете за своето щастие – само така ще го постигнете.

И макар да не можем да контролираме съдбата и картите, с които тя играе, можем да променим начина, по които ги възприемаме. Щастието е пътуване на нашата духа към нейното духовно израстване. Възможно е да не се чувствате щастливи в определена ситуация. Ако продължите да работите върху отношението си към щастието и личностното ви израстване, то тогава съвсем скоро щастието ще ви споходи.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.