Пречи ли ни постоянното търсене на любовта да бъдем истински щастливи?

Кое е онова, което ни пречи да бъдем истински щастливи?

Какво точно е любовта за нас самите? Докато не си отговорим на този въпрос, няма как да знаем дали ситуацията, в която се намираме, ни носи щастие, или не. За да сме истински щастливи, трябва да сме наясно какво очакваме да ни се случи. Затова нямаме право да се сърдим и да обвиняваме другите за своето нещастие.

как да сме истински щастливи
снимка: Pexels.com

Сами се възпираме от това да бъдем истински щастливи…

И все пак, има една ситуация, в която сами се обричаме на нещастие. Причината е, че сме толкова облъчени от чужди идеи и очаквания за това какво трябва да бъде любовта, че започваме да се питаме, дори когато не е необходимо. Не спираме да си задаваме въпроси: „Това ли е, наистина?“.

истински щастливи
снимка: Pixels.com

Започваме да сравняваме всичко, в стремежа си да изградим отношения на щастие, подобни на холивудска продукция или роман от 19-ти век.

Но любовта е много повече – тя е отношение. А то няма как да бъде подправено. Не е в скъпи подаръци, лъскави коли, барове и заведения, а в малките неща – да те потърсят, когато се забавиш, да те попитат как е минал денят ти, да ти направят вечеря, да те завият, докато спиш. Всичко това е Любов в най-чистия смисъл. Оттук можем да заключим, че всъщност самите ние се спираме да бъдем истински щастливи. Защо ли? Защото не се отказваме от несъществуващата идея, че отношенията ни с другия човек трябва да бъдат като на филм: безкрайно разбирателство, никакви караници, идеални отношения и т.н.
Прекаленото изграждане на един образ на любовта ни отдалечава все повече и повече от нея и ни лишава от истинско щастие, което заслужаваме.

За да сме истински щастливи, трябва да се научим да виждаме реално нещата. Когато вече сме открили любовта, трябва да имаме сетива да я усетим. Защото истинската любов не е безоблачната. Тя е тази, която устоява въпреки всичко. И тя е тази, която гарантира това да сме истински щастливи завинаги.

Прочети още:

Когато си благодарен, отключваш щастието в живота си!

Щастието – пътуване или самоцел? 

Какво да разберем за себе си преди да имаме връзка с друг човек?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.