Щастието – пътуване или самоцел?

Какво всъщност означава щастието?

Как да разберем дали сме щастливи? Как се постига щастието? Трябва ли да си се подложил на множество изпитания, за да го достигнеш или просто някои винаги са по-щастливи от други?

Множество въпроси, които ни глождят всеки ден от нашето търсене. Безспорно, всички хора търсят щастие. Без изключения. Колкото и различни средства да използват, те се стремят към него.

какво е щастието

Но какво откриват? Още въпроси с неясни отговори. Защото човекът е единственото живо същество, което мисли за бъдещето. Само той е способен да си прави планове и да се чувства щастлив от тях. Но всъщност, ключът към щастието, удовлетворението и просветлението е да престанем да мислим толкова много за бъдещето.

Макар мисленето за предстоящото да ни доставя удоволствие, понеже в него виждаме как постигаме целите си и успяваме във всичко, трябва да останем в настоящето. В нашето „тук“и „сега“, да му се насладим и да бъдем щастливи.
Всяко щастие е различно, както различни са хората по земята

Най-трудно ни е да определим кое точно ни кара да се чувстваме щастливи. Дали това са близките ни, работата ни, някое постижение. Дали не е точно мисълта за бъдещето и очакването на по-светли времена?

Но докога все ще чакаме почивните дни, празниците, петъкът, за да сме щастливи? Защо просто не създадем своето щастие „тук“ и „сега“, а непременно все трябва да го очакваме с едно неопределено „ще“? Какво ни кара да сме толкова сигурни, че именно там в далечното и мъгляво бъдеще ще ни очаква отговорът на нашите мечти и молитви?

щастието1

Нали това, което правим днес, определя утре?

Животът ни се е превърнал в едно безкрайно очакване на случки, които зависят от самите нас. Може би е крайно време да вземем в ръце ситуацията и да продължим напред. Мечтите за бъдещето са хубаво нещо, но нашето лично щастие зависи само и изцяло от нашите действия. Нека те да започнат от днес.

Как да се случи това?

Като определим желанието си, като разберем какво за нас е щастието. Защото за едни е повишение в работата, за други е пътуване и т.н. Дефинирайте своята цел и я постигайте лека-полека всеки ден. Именно в това се крие смисълът на щастието – да постигаш това, за което мечтаеш. Но никога да не се отказваш. Затова щастието е пътуване, а не самоцел. Без да опитате от всичко, няма как да разберете кое е най-хубавото, нали?

усмивки

В какво се състои щастието? В това да откриеш какво те прави истински щастлив и да го правиш всеки ден.

Източник:

Какво е нужно да си щастлив – Даниел Гилбърт

Издателство: Изток-Запад

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.