Коя е най-добрата храна за моята котка?

Изборът на храна за котки е едно от най-важните решения, които ще вземете като собственик на котка. Правилната храна ще поддържа котката ви здрава и щастлива през целия ѝ живот – независимо дали е малко коте или възрастен. Как обаче решавате? Зоомагазините са пълни с различни храни, вариращи по структура, вкусове, витамини и хранителни вещества. Знаем колко трудно и объркващо може да е търсенето на правилното решение. За да ви помогнем да направите най-добрия избор, ние съставихме ръководство за това, за какво да внимаваме и как да вземем перфектното решение, когато става въпрос за вашето космат мяукащо другарче.

Най-добрата храна за котки – от какво зависи?

Изборът на храна не е лесен, защото тя е важен източник на хранителните вещества за вашия любимец. Когато избирате котешка храна, трябва да вземете предвид няколко фактора. Сред тях са:

1. Здравословно състояние и тегло на котката

Има ли котка някакви здравословни проблеми? Например, свързани ли са с наднорменото тегло? Това са основни неща, които трябва да имате предвид при избора на храна, която е най-подходяща за вашата котка. Ако вашата котка трябва да отслабне с няколко килограма, закупуването на подходяща храна ще помогне за управлението на теглото. Също така се препоръчва да потърсите съвет от вашия ветеринарен лекар, преди да купите храна за котки, особено ако любимецът ви има някакви алергии или други неща, с които е важно да се съобразите.

2. Възраст на котката

Всички котки се нуждаят от правилното хранене във всеки етап от живота. Уверете се, че обръщате голямо внимание на етикета и купувате храна, която е съобразена с настоящия етап на живота на вашата котка. Може да разгледате предложения за суха котешка храна на гранули в онлайн магазина.

3. Каква е породата на котката?

Няма две еднакви котки! В днешно време можете лесно да намерите котешка храна, създадена за конкретни породи. Защо е нужно да се съобразяваме с породата? Някои породи котки може да се справят по-добре с определени видове храни, отколкото други. Компаниите за храна за домашни любимци вземат предвид фактори като размер на гранули за конкретна форма на челюстта, нива на протеини за нива на активност и дори добавяне на повече омега 3 мастни киселини, за да спомогнат за здравето на костите и ставите.

Важно е да се съобразите с този фактор, за да отглеждате щастливо, доволно и здраво котенце от конкретната порода.

котешка храна

4. Ниво на активност на котката

Нивата на активност са друг важен фактор, който трябва да имате предвид при избора на най-добрата храна за вашата котка. Подобно на хората, котките се нуждаят от определено количество ежедневни хранителни вещества и калории, за да функционират пълноценно. Ако прехранвате или недохранвате, това може да има обратен ефект и да доведе до здравословни проблеми.

5. Чувствителност към храни и алергии

Друг важен аспект, който трябва да имате предвид, е дали котката ви има признаци на хранителна чувствителност. Например, страда ли от окапване на козината, има ли ушни инфекции и/или разстроен корем. Има ли сърбежи и други подобни. Тези симптоми могат да показват възможна нежелана реакция към една или повече от съставките в храната на вашата котка. Важно е да определите това по-рано, за да елиминирате всякакви храни или съставки, които могат да разстроят здравето на вашата котка. Промяната в диетата може да помогне при справянето с много здравословни проблеми.

Избирайте качествена и безопасна храна

Качеството и безопасността на избраната от вас храна са много важни. Изберете марка, която определя изключително високи стандарти за качество и безопасност. Проверявайте дали храната е сертифицирана и дали има допълнително ниво на проверка, свързано с контрол на качеството. Бъдете бдителни към всеки детайл.

котка с филийка на лицето

Храна за котки – винаги четете съставките

Що се отнася до съставките, изберете храни, чиито съставки се доставят от доверени партньори, възможно най-близо до производственото съоръжение. Това гарантира свежест и намалява въздействието върху околната среда от транспортирането. Съставки като прясно месо, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци осигуряват основни хранителни вещества, антиоксиданти и хранителни вещества на растителна основа, за да поддържат оптимално здраве. Потърсете храни, които също са естествено консервирани.

Винаги проверявайте срока на годност на опаковката с храна.

Направете най-добрия избор

Понякога личните предпочитания влизат в сила при избора на храна за вашия домашен любимец. Важно е да измислите диета, която да работи добре за вашата котка, като същевременно ѝ осигурява всичко нужно за здрав и балансиран живот. Има много рецепти, в които се използва прясно месо, както и такива, които съдържат високо протеинови ястия или органични и дехидратирани меса. Тъй като е известно, че котките лесно се приучват към почти всяка храна, препоръчваме да се хранят с различни текстури и вкусове в началото на живота им. Рецептите за мокра храна за котки могат да бъдат бонус, за да помогнат на котката ви да свикне с различни вкусове и текстури, като същевременно добавят повече хидратация. Котките са известни и с това, че ограничават приема на вода, така че тези видове храни винаги са чудесно допълнение, за да отговорят на техните нужди от течности.

Мокра или суха храна за котки? – каква е разликата? Прочетете информация по темата в подробната статия.

В крайна сметка изборът на най-добрата храна за вашата котка може да бъде проба и грешка, докато не намерите идеалното решение. След като обаче откриете правилната диета, ще си заслужава! Правилната храна ще доведе до по-щастлива и здрава котка и ще намали пътуването до ветеринаря.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.