Перхидролени сърца и евтанизирано чувство за дълг

Или кога ще осъзнаем, че животните НЕ са аксесоари

Не прибързвайте с изводите – не съм фанатизирана самотна лелка, която ще заклейми хората и ще каже, че само животните имат сърца и други крайни твърдения. Признавам си обаче, че понякога напълно антихуманно ми идва да фрасна поредния анонимник, който решава да зареже кучето си, защото е старо или решава да си закупи някое „по-мини” джобно украшение, което да дари на новата си изгора. Не понасям, когато хора се държат зверски.
Не всички обичат животните. Някои ги харесват, но предпочитат да запазят комфорта си. Други искат животно, но предпочитат да им е чисто, безпроблемно и ако може икономично отглеждането на „любимеца”. Не ги кефи да слушат лай, игриво ръмжене или мрънкане. Не са склонни да стават рано за разходки, да чистят и възпитават. Възмутени са, че трябва да отделят пари от бюджета си за добра храна, лекарства, имунизации и други непредвидени разходи за пухкавото същество…Ако не сте готови да постъпвате отговорно и да се грижите за животните си както за своите деца, НЕ се сдобивайте с домашен любимец. Улицата е пълна със зарязани животни, много други са загинали, изоставени по пътища и безлюдни местности от „стопаните” си.
Не „стопанисвайте” животни, когато сърцето ви е гнило. Стопанисвайте себе си. Никой не е длъжен да страда заради чуждата липса на отговорност и съвест.

СИМПТОМИ НА ПОТЕНЦИАЛНИЯ КАШОНОНОСИТЕЛ

jrj

Условно можем да разграничим няколко типа хора, които изоставят животните си…Едните и може би най-трудно осъдимите са тези, които са възрастни, с нисък социален статус и недобре иннформирани. Те смятат, че да вържеш куче със синджир и да му даваш веднъж дневно хляб и кокали, е добро отглеждане. В замяна животното трябва да лае, да обича стопанина си и да пази къщата. Ако същото обаче е болно или роди, се превръща в пречка. Нежеланото поколение се събира в кашонче и се стоварва някъде из селището. Човекът няма време и пари да се справя с тези песове, а и му тъпчат градината. Каква кастрация? Всяко куче трябвало да роди поне веднъж. А и пари за излишни операции аз нямам, то за себе си нямам, какво остава за някакво си куче. Тези хора трудно можем да осъдим, защото вероятно и те имат проблеми и финансови затруднения. Редно е обаче да не причиняват болка и на други същества, които също имат право на живот и щастие.
Кашононосители номер 2 – хора на млада и средна възраст, които са се сдобили с домашен любимец, но не го искат. Подарили са им кутре на рожден ден, купили са пале за гаджето си, но после са скъсали и т.н. Животното се явява пречка в протичането на нормалното ежедневие и най-лесното е да се „пакетира” в кашон или да се паркира в някое село и да се изхвърли „натрапника” от превозното средство. Не им се занимава с помияри на четири крака. На мен не ми се занимава с помияри на 2 крака.

СКИТАЩИ ХЪСКИТА ВИЯТ ПО УЛИЦИТЕ

kuche

Не само безпородните животни страдат от липса на дом. Масово се срещат и хъскита, лабрадори, болонки и други кучета, изоставени от стопаните си. Едва ли всички са изгубени и надали за всяко от тях има някъде обява, че се търси. По-голямата част от тези пухкави песове с жални очи са били нечий аксесоар – взети като палета, за да придадат уют и красота на дома. После стават големи и ненужни, болни или проблемни. Улицата е голяма и място има за всички.

СЕЛФИТА В МОЛА…И КЛЕТКА С БОЛНО ЗАЙЧЕ

Източник: фейсбук
Източник: фейсбук

Преди седмица във фейсбук ми излезе публикация със снимка на зайче, оставено в софийски мол. На клетката закачена бележка, че дългоушко се подарява. Листът хартия е с формата на сърце. Старата стопанка си е поиграла да украси клетката. Гризачът е с абсцес на челюстта и инфекция в костта. Прогнозата е лоша. Никой не иска да гледа как зайчето му умира. Никой не иска да дава пари за лечение на някакво си животно, когато има толкова много дрешки из моловете. По-добре да си направиш селфи в бутика, отколкото да висиш по лекари със заека си. Отиваш в мола, за да оставиш непотребния си боен заек. На връщане сядате с гаджето да гледате кино и да ядете пуканки.

НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙ С ГЛУПОСТИ!

Вие цените времето си и сте леко раздразнени, че някаква си кифла стои и пише за зарязани кучета и бъхливи котки. Защо няма бутон дислайк, така си го заслужавам.
Преди 3 години първият ми заек се разболя също от абсцес и често давах и последните си левчета, за да го водя на лекар и да му бия поредната инджекция, която го крепеше жив. Ставах през нощта да му почиствам нослето и да го успокоявам. Умря ми в ръцете 2 години по-късно. Питате се защо се занимавам с глупости,а не си родя бебе. Да, ще си родя един ден, но съм сигурна, че ще бъда по-добра майка отколкото тези, които са кашононосители. Отношението към животните до голяма степен загатва какви сме всъщност. Включително към хората!
Трудно е да се гледа домашен любимец, затова не взимайте такъв, ако не сте готови.
Не оставих заека си в мола, когато се разболя.
Други правят това и слагат сърца.
Ако много ви се иска да имате нещо мекичко у дома, но не ви се дават пари и не ви се занимава с грижи – купете си плюшена играчка с батерии. Вече всичко се продава по магазините, всичко е интерактивно и занимателно.
Хората още обаче не са изобретили имунизации за глупостта и безхаберието. А толкова хора се нуждаят да ги боцнат!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.