Изяде ли четецът книжката?

Книгите и четенето днес

Напоследък виждам все повече хора, който четат в градския транспорт на електронен четец. Няма да скрия, че тази гледка ме радва изключително много. Причината е проста: хората изпитват жажда за литературата. Нуждая се от нея, за да направят живота си по-добър. Дотук чудесно, само че има една малка уловка.

Какво точно четат тези хорица? Едва ли всеки от тях чете най-новите книги, които се издават от всичките безбройни издателства в България. По-скоро четат безплатно свалени книги – споделени в социалните мрежи или достъпни чрез google. Това ме натъжава.

киндъл срещу книги

Защото за да се развива културата и литературата на дадена страна, трябва да се четат книги. Книги се пишат, но не се четат, защото не се купуват. А не се купуват по няколко причини:

 • има ги безплатни в интернет
 • няма тези, които искаме и се налага да четем в оригинал
 • нямаме пари за хляб, но това не ни спираВината не е на потребителите, а на онези, които не се замислят, предоставяйки книги безплатно в интернет. Всяка книга е късче магия, един свят, създаден от човек, който години наред се е мъчил да създаде своето парче реалност толкова съвършено, за да достави удоволствие на стотици хора. А ние какво правим с труда на този човек – нищо. Обрича ме го на хляб и сол, само защото е искал да помогне на културата.Нормално е, когато нещо го има безплатно, да не си го купим. Вината не е в нас, а в самия начин на предлагане. Трябва да разбираме книгите, писането, превеждане и всичко подобно, като професия, която нещо, без което не би съществувала културата на нацията. Книгите са пътят към познанието, към бъдещето.
  книги срещу киндъл
  За да четем повече, да насърчаваме четенето, е нужно да работим за издаването на книгите. А не да крадем авторски. За съжаление, това се случва само в България. Все по-малко хора четат, все по-малко пари има в издателския бизнес. И по-малко разнообразие от жанрове.

  Това трябва да се промени. За да имаме бъдеще. И страната. И нацията. И културата. За не изяде четецът книжката. Защото четецът в момента не е просто електронно устройство, на което четем купените книги. Той е устройство, на което четем безплатни книги.

  На въпроса изяде ли четецът книжката, ще отговоря – все още не, но това зависи от всеки от нас. Всеки ден.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *