Честит празник – Андреевден

Днес отбелязваме християнския празник Андреевден.

Според народни поверия от днес денят започва да наедрява – с по-едно зърно на ден.

Какви са традициите за Андреевден?

 На 30 ноември Православната църква отбелязва паметта на Свети Апостол Андрей, който бил християнски проповедник, първият от 12-те апостоли и брат на Свети Петър.
Андреевден1
снимка: google.com

Свети Андрей често се среща в Евангелието, за него се говори и в разказа за нахранването на народа посредством 5 хляба.

Според народните вярвания днешният ден е наричан още „Мечкин ден“, свързан с прехода от есента към зимата.

Свети Андрей е покровител на мечките, а в много предания се разказва как той се явява пред хората, яздещ мечка и прогонващ зимата и дългите студени нощи.Интересна българската поговорка гласи: „На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено /житно, маково или синапено/ зърно“. Което означава, че от днес започва нарастването на деня.

Традиционно днес от сутринта се взима наедрялото зърно и се хвърля високо в камината, за да растат високо житните растения. Младите булки са особено почитани днес – те хвърлят варените семена. Колкото по-бързо наедряват те, толкова по-бързо и младите булки ще се сдобият с рожби. Задължително на трапезата на Адреевден трябва да присъства живот, боб, леща, грах или ечемик.

Честито на празнуващите с имена: Андрей, Андриян, Андря, Андро, Андриан, Андриана и всички производни. Бъдете здрави и много щастливи.

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.