Защо е важно да подхранваме вярата в Дядо Коледа у децата?

Ако имате деца, вече знаете колко важни са празниците за тях. Не само заради подаръците, а заради времето, което прекарват с нас. Често в ежедневието ги пренебрегваме, не ни остава достатъчно време за всичко – домакински задължения, работа, пазаруване. Умората също се натрупва и се чувстваме непълноценни. Най-подходящият момент за споделяне на време с тях са празниците. А какво по-хубаво от вяра в чудеса!

Детството е магическо и формира характера

Ако не вярвате в това, спомнете си най-ярките спомени от детството. Запитайте се дали са отговорни за това, което сте днес. Отговорът е „ДА“. Едва ли щяхме да сме това, което сме днес, без красивите спомени от лятото при баба и дядо, игрите навън и всичко останало. Същото важи и с пълна сила за вярата в Добрия Старец.

Здравословно е децата да вярват във фантазии. Така растат и се развиват емоционално. Фантазирането им помага по-лесно да се фокусират, да развиват качества като креативност и много други, които след време играят водеща роля при формирането на характера.

Важно е да подхранваме вярата в дядо Коледа, защото така учим децата на чудеса и възпитаваме едни вярващи и целеустремени личности. Ако се страхувате, че детето няма да разбере, че всичко е измислица, ще ви успокоя. Децата са толкова интуитивни, че когато дойде времето, сами ще осмислят вярването и ще го пречупят през собствения си мироглед. От нас като родители се иска само да ги насърчаваме и да им даваме добър пример.

Вярвате ли в Дядо Коледа
снимка: Pexels.com

Създайте красиви семейни коледни традиции

Семейните традиции са важни за децата по няколко причини. От една страна създават силна връзка в семейството, от друга – създават усещане за принадлежност и спомени за цял живот. Не е без значение, че коледните традиции, на които научим детето си, ще бъдат привнесени и в неговото семейство. А това е още по-мило и красиво.

Създаването на коледни традиции, свързани с Добрия Белобрад старец, е важно за детето в дългосрочен план. Какви могат да бъдат те?

  1. Писане на писма до Дядо Коледа
  2. Четене на истории
  3. Украсяване на коледното дърво заедно
  4. Проследяване на маршрута му (за по-големи деца, при които е позволено ползването на интернет)

Моите детски коледни традиции

Ще ви дам пример за една моя коледна традиция. Имам красиви спомени от детството, когато поставяхме чорапи под прозореца, а на Коледа някак магически се пълнеха с лакомства и парички от шоколад. Този спомен ми създава топло усещане и със сигурност бих го привнесла към семейните традиции, на които ще уча дъщеря ми един ден.

Вярвайте заедно в Дядо Коледа

Няма по-голямо щастие от това да виждаш трепета в детските очи, когато пише писмо до Дядо Коледа. Няма по-голяма радост от това да видиш как с нетърпение се разкъсва подаръчната хартия, която с толкова усърдия си опаковал. Детското любопитство и плам, нетърпението и неприкритата радост са безценни и правят празниците още по-специално. А това и е дар за нас като родителите. Защото когато човек има деца, всичко е по-пъстро, по-красиво и по-истинско.

Любовта има много измерения. Едно от тях е да посееш вяра. Аз вярвам, че като родители това е една от нашите цели. Бъдете здрави и благословени – и вие, и семействата ви. И не спирайте да вярвате. В малки и големи чудеса. Защото се сбъдват.

Светли празници!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *