Защо четем романтични романи по време на криза?

Четенето е начин да преживееш реалността. То е действие, което те води към един нов свят, където всичко е възможно. Напоследък все повече следя какви книги се четат от началото на извънредното положение. Наблюденията ми показаха, че все повече хора предпочитат романтичните романи. Защо? Просто е – всеки има нужда да повярва, че щастието и любовта ще надвият злото и тъмнината, която ни блъска в лицето. Имаме нужда от капчица вяра, светлина в тунела, лъч надежда, че скоро всичко ще приключи. А какво по-добро от това, ако не романтичен роман, в който въпреки всички превратностите на съдбата, накрая главните герой отново са заедно. Наивно, но и много истинско, защото в живота получаваме не това, което заслужаваме, а онова, за което сме способни да се борим. Докрай. Със зъби и нокти, без значение колко боли и колко е трудно. И макар литературата да не е идеално отражение на света, все пак го представя по един правдоподобен и романтичен начин.

„След“ от Анна Тод – за любовта като начин да съществуваме

И аз, както повечето хора, четох романтични романи през извънредното положение. За последните две седмици успях да изчета 5 книги от една поредица – „След“ на Анна Тод. Преди съвсем случайно да попадна на поредицата, видях коментари, които ме бяха настроили негативно. Пишеше, че романът (или по-скоро книгите) са нещо средно между „Здрач“ и „50 нюанса сиво“ (и двете съм ги чела и ми допадат). Дълго време бях забравила за „След“, но гледах филма и в мен се породи неистово желание да изчета книгите – всичките до една. И така започна моята мания. Четене. От сутрин до вечер. Очите ми бяха станали на понички от четенето до сред нощите, но въпреки това, когато затворих последната страница на последната книга, изпитах носталгия. Дори мъничко тъга. Бях стигнала до края и всичко имаше смисъл, но се чувствах тъжна, защото скоро едва ли щях да прочета подобна книга.

За мен добрият роман оставя подобни чувства в читателя. Няма значение сюжетът, описанията на героите и всичко останало – важни са емоциите. Защото всички четем заради тях, нали? Именно затова обичам литературата – защото ти показва, че винаги има начин да изпиташ още веднъж нещо различно и истинско.

Ще се опитам да се въздържа от оценка, защото не желая да натрапвам мнението си. Ще кажа само че книгите са добре написани, интересни и завладяващи, ситуациите са реалистични и… с нетърпение очаквам да ги екранизират. Всичките до една. Но най-важното е, че посланието, което отправят, е общовалидно. А то е че независимо какво сме преживели и колко мрачно ни изглежда настоящето, винаги има някой, който вярва и държи на нас. Някой, който въпреки всичко ни обича. Този някой е нашето спасение и заради него си струва да се борим. Ден след ден.

Накратко за „След“ и останалите книги

Ако не сте чели или чували за поредицата, добре дошли. Блажено ви завиждам, защото ще можете да преживеете историята за първи път. И така накратко за сюжета. Теса Янг е студентка във Вашингтонския университет. Дълго се е борила, за да стигне до тук, планирала е целият си живот до най-малкия детайл. Само че съдбата има друга представа за това как се развиват нещата. Още в първия ден в колежа Теса среща мистериозният Хардин Скот – лошото момче с татуировки, пиърсинги, лош език и много надменно поведение.

Макар да има приятел от дълги години, Теса се увлича по Хардин. Първоначално го мрази, но има нещо в него, което адски силно я привлича. Освен красивите зелени очи, плътните устни, английският акцент и мистерията около него, Хардин всъщност започва да се държи различно с Теса. И тук идва място на моят любим цитат от „Брулени хълмове“ на Бронте. Книга, която има много символика в поредицата „След“. Ето го и цитатът:

От каквото и да са направени душите ни, неговата и моята са еднакви…

Отношенията между Теса и Хардин бележат спадове и върхове, грозни тайни излизат наяве, които заплашват щастието им. Все повече хора се намесват в отношенията им, но в известен смисъл това не повлиява на крайният резултат – с други думи на щастливия край. Защото когато двама души са предопределени един за друг, никой, дори съдбата, не е в състояние да попречи това да се случи.

Поредността на книгите е следната:

  • „След“
  • „След сблъсъка“
  • „След падането“
  • „След щастливия край“
  • „Преди“ – за живота на Хардин преди да срещне Теса

Пропуснах да кажа защо се казва „След“. Защото „След“ срещата между двамата, животът им се променя. „След Теса и След Хардин“ всичко друго е без значение.

Последната книга – номер 5, разказва детайлно за живота на Хардин преди да дойде в Америка и да срещне Теса. Всички книги може да си купите онлайн от сайта на Егмонт.

Филмът по първата книга е интересен и добре направен. Излезе миналата година по това време. Прилагам трейлър, който със сигурност ще ви вдъхнови (особено ако сте романтици като мен). Песните са чудесни и често си ги пускам, за да си припомням удоволствието от гледането на филма. Най-любимото парче ми е на James Bay – US. (видеото е от филма 😉

В края на месец май щеше да е световната премиера на втория филм от поредицата – „След падането“, но за жалост това няма да се случи заради коронавируса. Е, поне ще имаме време да прочетем (препрочетем) поредицата, за да сме подготвени и да се насладим на филма максимално.

Предложения за романтични книги, които да четем

Сещам се за няколко интересни романтични книги, които са подходящи за периода на изолация. Ето и заглавията им:
Съвременни:

1. „Тетрадката“ – Никълъс Спаркс

2. „С дъх на канела“ – Никълъс Спаркс

3. „50 нюанса сиво“ – Е.Л.Джеймс

4. „Кросфайър“ поредица – Силвия Дей

Класически:

5. „Отнесени от вихъра“ – Маргарет Мичъл

6. „Птиците умират сами“ – Колин Маккълоу

7. „Гордост и предразсъдъци“ – Джейн Остин

8. „Джейн Еър“ – Шарлот Бронте

9. „Брулени хълмове“ – Емили Бронте

чети книги

Приятно четене! И помнете – избирайте книги, които ви вдъхновяват.

Животът е кратък да робуваме на предразсъдъци и да следваме хорското мнение и интереси 🙂

 

А вие какви книги четете? Споделете в коментар 🙂

Прочетете още:

8 от най-запомнящите се двойки в литературата

Кои са най-романтичните мъже в литературата?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.