Когато Синята брада и Принцът на белия кон са един и същ човек…

Приказките ни учат на разликата между добро и зло, на ценности. С тях си изграждаме система за света. Няма място за противоречия, за нюанси. Има само добри и лоши герои, водени от различни страсти.

Вече говорихме за модерните интерпретации на класическите приказки, които все по-често биват предпочитани като сюжет за различни продукции. Интересен прочит на историята за Синята брада от Шарл Перо бива адаптирана към съвременния ни свят и чисто човешки мироглед в романа „Ти“ от Каролайн Кепнес на ИК „Колибри“. Книгата е екранизирана от телевизионния канал „Лайфтайм“ през 2018 г. , а през 2019 се очаква продължение.Ти официална корица на сериала
снимка: Imdb.com

За какво се разказва в „ТИ“?

Без да ви издавам най-интересното от романа, ще кажа, че темата е изключително актуална – за следенето в социалните мрежи и как никой от нас не е защитен. Макар в началото всичко да изглежда невинно (колко да е невинно ежедневното следене), с развитието на повествованието, представата ни за нормално и плашещо драстично се променя. Още от първите страници разбираме, че Джо е особняк, макар да обича книгите. Нещо тъмно се крие зад привидно топлите кафяви очи, пълни с разбиране и дълбочина на мисълта.

По време на първата си среща с Бек в книжарницата, той бързо съставя план как да я спечели. И това ни изглежда романтично и сладко. Но всъщност има много неща, които все още не знаем за Джо… А повествованието търпеливо ни ги поднася на порции.

"Ти" корица на книгата на англ.
снимка: IMDB.com

„Ти“ е приказка за Синята брада, но в същото време не можем да кажем, че Джо е 100% само и единствено Синята брада. Той е нехумогенна комбинация от Принца, готов на всичко за любовта и за любимата, рицарят в блестящи доспехи, за който всяка от нас мечтае. Същевременно обаче симпатичният книжар е еманация на злото, което всеки от нас крие, дълбоко заровено в душата си. Всяка от тези две негови същности се бори, но коя ще спечели превес над безсмъртната душа – ще разберем на финала.

Романът „Ти“ – един различен психотрилър

За еротичен психологически трилър „Ти“ става бестселър бързо след като се появява на пазара. Сравняван е с „Американски психар“ на Елис и „Не казвай сбогом“ на Джилиън Флин. Дори самият крал на Ужаса, единственият по рода си Кинг, не пести похвали по адрес на творбата. Но какво е уникалното, различно, дори обсебващото в тази книга, която буди такъв голям интерес?

Историята не е кой знае какво – млад книжар в Ню Йорк среща момиче, в което се влюбва и започва да преследва, за да подтикне случване на отношения между тях. Действа методично и последователно. Дотук, точно като средностатистически трилър с потенциала за ужаси.

Повествованието се води от главния герой Джо Голдбърг и това прави историята още по-истинска и различна. Ден след ден, сякаш влизаме в главата му, разпознаваме чувствата му в опит да разберем следващия му ход. Но той е непредвидим. За Джо разбираме много по това, че успява да „чете“ хората. Добре опознава Бек и приятелките ѝ, съдейки по малките детайли, на които често не обръщаме никакво внимание.

Неочаквани обрати е твърде слабо словосъчетание за действието в романа, което лъкатуши на ръба на лудостта и трезвия разум. Аз лично до самия край се опитвах да оправдая Джо в неговата налудничева обсесивност към Бек. Колкото и лош да е, няма как да не му симпатизираме. Умен, интелигентен, красив, с дълбока душевност и страст към книгите, Джо е идеалният Принц на бял кон, призван да спаси бъдеща писателка от саморазрушението ѝ. Само че дали това не е само в неговата глава….

Джо
снимка: IMDB.com

След дълги периперии, обрати, промени, срещи и раздели, Бек всъщност осъзнава, че Синята брада и Принцът на белия кон са… един и същи човек. И че истината през цялото време е била пред очите ѝ.

Наситен с образи, препратки към световни произведения и популярни филми, „Ти“ е съвременен прочит на историята за Синята брада. Но дали Джо остава непроменен през цялото време? Неговият образ се променя, и няма как да му отречем, че ни отблъсква. Напротив, някак чисто човешки му прощаваме за прегрешенията, защото виждаме какво го води – обсесията, причинена от детство. Но какво се крие там?

Може би втората книга от поредицата ще ни разкаже повече. Засега тя не е излязла на български език, а само на английски. Заглавието ѝ е „Hidden Bodies“ („Скрити тела“ – бел. ред.).

Като обобщение, бих казала, че различното в романа е напластяването на приказния сюжетен елемент от историята за Синята брада със съвременни интерпретации и развитие на персонажа.

Пен Баджли
снимка: IMDB.com

Тъй като книгата е изчерпана на хартиен носител, може да си я купите онлайн от сайта на ИК „Колибри“.

P.S. Корицата на българското издание също е изключително интересна.

Малко повече за сериала и разминаването му с книгата…

Макар основната сюжетна линия да следва романа, в сериала финалът е различен. Няма да ви разкривам какво се случва, за да го гледате. Само ще споделя, че главният герой се играе от актьора Пен Баджли, така известен ни от сериала „Клюкарката“. Според мен, няма по-добър избор за Джо, защото Пен играе ролята му невероятно добре. Да пресъздадеш лудостта и дълбочината на чувствата си едновременно си е висш пилотаж.

Добрият писател пише неща, които се харесват на масовия читател. Талантливият писател пише по начин, който ни завладява от първото изречение. Това се случи с мен, когато започнах да чета „Ти“. От сърце ви пожелавам приятно четене и много интересни книги, които заслужават вниманието ви!

П.С. 2 През декември, 2019 г. очакваме втория сезон на серила. Може да видите официалния трейлър на Нетфликс тук. Приятно гледане!

 

Прочети още:

„Разкажи ми приказка“ – модерна интерпретация за възрастни

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.