7 неща за семейството, които шефът ти иска да знае

В една свободна страна, в която шефът се интересува от семейството ни

Децата са най-голямото съкровище, което може да ни се случи. За някои хора, работата е преди всичко. Преди семейството и дори преди тях самите. Не сме тук, за да ги съдим. Просто обичат това, което правят. Без значение какво са избрали, доста често ще им се случи да бъдат попитани от тения шеф нещо, свързано с личния им живот, семейството. И това не само на първо интервю за работа.

какво иска да знае шефът за семейството

Който твърди, че живеем в свободна страна, се е объркал. Все повече пребиваваме в част от общество, което няма право да има тайни, дори от собствения си шеф. Какво имам предвид? Нима не ви се е случвало да отидете на интервю за работа и да ви задават купища безсмислени въпроси като:

  1. Женена ли сте?
  2. Имате ли деца?
  3. Колко са големи?
  4. Кой се грижи за тях?
  5. Често ли боледуват?
  6. Смятате ли да имате и други деца?
  7. Как съвместявате работата с ангажимента към тях?

Това са 7-те основни въпроса, на които сме подложени на интервю за нова работа.

 ъ7 въпроса от шефа

Първоначално смятах, че целта на тези въпроси далеч не е информативна, а по-скоро иска да те обърка. Но всъщност грешах. Идеята е работодателят да се информира колко често ще отсъстваме заради децата си и евентуално да предвиди дали наистина иска да ни наеме.
И въпреки това, не е ли малко обидно и дори граничещо с расизъм това, че някой друг ще определи дали ставаш за дадена работа от факта дали имаш семейство. Доколко семейството е ценност за държава като нашата и какво прави тя по този въпрос? Гледа умно и нищо – това е, което бихме могли да отбележим. Във всяка друга цивилизована страна жените с деца са защитени и не изпадат в ситуации, в които се налага да се обясняват дали имат деца и кой ще се грижи за тях, докато са на работа? А дали пък няма и често да отсъстват?

семейство и работа

Тъжно е не това, че шефът се интересува по-скоро от семейното ни положение, отколкото от личностните ни качества и мотивацията за работа. Тъжно е, че държавата не дава възможност на семействата да осигурят спокоен и щастлив живот на децата си. А все трябва да работят, да бързат и помежду другото, ако намерят време. Но там, някъде, дебне всевластният шеф, който ще ви натовари с работа дори за вкъщи.

Не унивайте, мили дами. Винаги има начин да докажем превъзходството си, макар понякога да се налага да преглътнем горчиво несправедливостта. Ние си знаем, че сме чудесни във всичко, нали!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.