Добрата домакиня и съпруга винаги си знае мястото!

Насадените стереотипи за добрата домакиня от Наръчника за добрата домакиня и любовница от 1955г.

Какъв е бил образът на жената през 50-те години? Имала ли е нещо общо с днешната градска дама? Модерна, красива, със самочувствие, еманципирана и отговорна? Може би не чак толкова. Ако се вгледаме добре в ценностите от онова време, ще си дадем сметка, че именно те играят роля върху оформянето на идеалния образ на добрата домакиня и любовница. Естествено е да не се препокриват с днешните ни представи за добрата домакиня, която всъщност не съществува.

Образът на добрата домакиня днес

Днес, жената не може да е само добрата домакиня или любовницата. Тя трябва да е и майката, и съпругата, и управителя на фирма, на семейния бюджет, защитник на слабите, пример за подражание, идеална, перфекна, еманципирана, никога слаба и винаги себе си… Уморихте ли се да четете? Да, така е, жените сме натоварени с тежката задача „да бъдем“ всичко и идеално.

добрата домакиня
снимка: google.com
Добрата съпруга винаги си знае мястото

За да си представим промяната, нужно е да прочетем част от съветите, актуални по онова време. Те са публикувани през 50-те години в американски ежедневник с цел всяка жена „да си знае мястото:. Ето и част от тях:

1. Приготви вечерята навреме
Добрата съпруга планира предварително, дори още предната вечер, какво вкусно ястие да сготви за мъжа си, което да го чака, когато той се прибере.
2. Нагласи се
15 минути преди той да се прибере, се погрижи да се освежиш. Поправи грима си и се увери, че косата ти е безупречна. Покажи му, че е липсвал. Бъди в леко приповдигнато и приятно настроение, защото след скучния ден ти си тази, която може да го разведри.
3. Разчисти
Мини навсякъде из къщата и се увери, че видът й е представителен.
4. Създай му уют

През зимата запали огън в камината, където той да разпусне и да се почувства, че е в уютен пристан.

добрата домакиня
снимка: google.com
5. Приготви децата
Измий и преблечи децата. Помоли ги да си играят хубаво и тихичко.
6. Радвай се да го видиш
Когато той се прибере, посрещни го с топла усмивка и слушай каквото иска да ти каже. Може да искаш да му кажеш много неща, но изчакай, докато той спре да говори. Неговите теми на разговор са по-важни от твоите.
7. Никога не се оплаквай

Ако той се прибере късно или излезе на вечеря навън, не се оплаквай. Вместо това се опитай да разбереш неговия напрегнат свят.

8. Не го посрещай с проблеми

 

9. Стреми се да удовлетвориш всяка негова нужда

 

10. Не задавай прекалено много въпроси
Ще изглежда така, сякаш се съмняваш в преценката или честността му. Помни, че той е господар на дома, ти нямаш право да го подлагаш на разпит.
Знай си мястото.
добрата домакиня днес
снимка: google.com
И така, остава ни единствено да се радваме, че не живеем в онези времена. 🙂
От друга страна, не сме ли днес по-ангажирани и по-малко ценени от мъжете, отколкото преди?
Прочети още:

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *