„То“ на Стивън Кинг – страхът като начин да опознаеш себе си

Страхът, вината и силата на приятелството срещу злото в „То“

Септември ще бъде помнен дълго заради новата екранизация на романа „То“ на краля на ужаса Стивън Кинг, който съвсем скоро празнува своя юбилей. Честно казано, филмът си струва. Ще споделим основните акценти, които ни направиха впечатления. И няма да пропуснем да добавим, че Кралят си знае работата при създаване на страшни истории. Косите ни се накъдриха от страх, но  изкусно поднесен без излишни драми и неподходящи ефекти.

то стивън кинг
снимка: http://www.imdb.com

И така, за То на Стивън Кинг 🙂
„То“ на Стивън Кинг – история за страха, който ни убива

Ако не сте чели книгата, не сте гледали предишната адаптация и въобще си нямате представа за какво става дума, ето малко информация.

Историята се развива в далечната 1990 г. в американския щат Мейн и градчето Дери. Запознаваме се с малкия Джорджи, който по време на един дъжд, пуска своята картонена лодка да плува по улицата. Надбягвайки се с малката лодка,  Джорджи я изпуска от поглед и тя пада в канала. Малкото момче  е нещастно, защото ще разочарова батко си. От канала обаче се появява клоуна Пениуайз, който със сладки приказки омайва Джорджи и го прилъгва да подаде ръка към канала. Следва страшна сцена, в която малкото момче е засмукано. След смъртта на Джорджи изчезват още деца и никой не подозира какво се случва. Група тинейджъри неудачници, начело с големия брат на Джорджи Бил, са на крачка от разгадаване на мистерията. Но ще бъдат ли достатъчно подготвени за това, което ги очаква?

то стивън кинг филм 2017
снимка: http://www.imdb.com

Мрачна история за страха, които е неизбежен спътник в живота ни. Няма как да не признаем майсторството на Кинг. Дори на филм, пак се усеща чувството му за хумор, пресъздаването на емоции, кои от кои по-грабващи. На моменти усещаме как случващото се ни хваща за гърлото, досущ като клоуна Пениуайз, жаден за кръв.

Пениуайз То Стивън Кинг
снимка: http://www.imdb.com

Героите в „То“ на Стивън Кинг – деца на прага на съзряването

Главните герои са деца, но те са пресъздадени по невероятно добър начин. Макар едва 13-годишни, те вече са се сблъскали с проблемите на живота: Бил е загубил братчето си и чувства изгаряща вина, заекването го прави аутсайдер сред своите; Майк е цветнокож, изгубил родителите си при пожар, също се чувства отговорен; Стан е от семейство на евреи, страхлив и някак далечен спрямо другите; Еди страда от прекалената обич на майка си, която го е излъгала, че е болен, само и само да го предпази от света навън. А Бевърли е преживяла ужасяващи неща за едно момиче в тази крехка възраст.

стивън кинг то
снимка: http://www.imdb.com

Какво и да кажем, ще е малко, Кинг е майстор в описанията с малко думи. Успява да пресъздаде блестящо емоциите през историите на децата. Страхът не идва от самия клоун, а от това, което им внушава, а то е различно за всеки. За да се справят с него, трябва да се изправят пред собствените си страхове. Заедно.

Ако сте пропуснали да гледате „То“ на Стивън Кинг, ето трейлъра.

 

Приятно гледане!

 

Прочети още:

7 филма за есенно настроение

7 причини да гледаме „13 причини защо“

Защо обичам неделя с дъх на спокойствие и аромат на сладкиши?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.