Приоритетите в живота и можем ли да ги подреждаме

Как подреждаме приоритетите си на 20, 30, 40?

Какво са приоритетите за всеки един човек? Начин да подреди живота си, дори ежедневието си по начин, който го устройва. Различаваме ли се по тях? Разбира се, всеки човек е различен и следователно – има различна нагласа към живота във всеки един момент. Какви са нашите приоритети на различна възраст? Иначе казано, за какво мечтаем на 20, 30  или на 40 години?

С развитието си в кариерата и в личен план, ние, хората започваме все повече да искаме различни неща. Причината е нашият глад за приключения, дълбоко заложен в ДНК-ато ни. Само че, как да разберем кога точно ни е дошло времето за сериозните неща? И изобщо, има ли време, което можем да пропуснем, улисани в приключенията на деня?

Как да разберем дали сме дорасли?

Какви са индикациите, че вече си сериозен човек и трябва приоритетите ти да са насочени към това да имаш стабилна работа, семейство, деца? Има ли възраст за този момент, или просто подходящият момент идва някак от само себе си, когато ти си готов? Усещаш ли вятърът на промяната?

как да приоритизираме живота си

Иска ни се да вярваме, че имаме време. Че всичко е в наши ръце. Иска ни се да сме сигурни, че на 27 все още можем да търсим принца на бял кон, дълбоко убедени, че той наистина съществува, макар между нас всички вече да са щастливо омъжени и с деца.

Доколко животът ни е предсказуем и  има ли лекарство за нашата растяща несигурност?
Просто е – все се стреми да насити със смисъл живота си. Понякога обаче в стремежа си да постигнем това, не успяваме да подредим приоритетите си. Обществото негласно ни налага на 20 да учим висше, между 25 и 27-28 вече да сме щастливи обвързани, завързани, сгодени, женени. На 30 вече задължително трябва да имаш деца и да си кариерно успял. А къде остана забавлението? Къде остана удоволствието от живота? Защо все бързаме? Какво ще се случи, ако на 20 приоритет ти е да откриеш себе си, да разбереш какво харесваш, какво обичаш да правиш, как искаш да живееш живота си? Как да си щастлив с друг човек, ако не си наясно какво искаш от себе си, какво остава от друг човек?

приоритетите в живота

Има ли стереотипи при подредбата на приоритетите в живота? Или всеки сам успява да ги подреди за себе си, спрямо жизнения си път? Можем ли въобще да съдим за хората спрямо единен критерии, макар да сме дълбоко убедени, че всички до един са различни?

Въпроси много, отговори – почти няма. Отговорът е индивидуален за всеки. Приоритетите трябва да бъдат различни за всеки човек. Няма значение възрастта, тъй като всеки е в различен етап от живота си. И все пак време няма… Спокойно, никога няма да има. Но има неща, които изискват постоянна отдаденост и на 20 няма как да им я подсигуриш.

приоритетите ни на 20,30,40

Затова, не се страхувайте, ако всички около вас са женени и с деца. И вашето време ще дойде. Всеки е индивидуален и живее в собствена микровселена. И вашият принц е там някъде, може пък конят му да се е разболял. Или пък да е объркал пътя. Надежда винаги има.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *