4 техники за боядисване на великденските яйца

Боядисването на великденските яйца – една стъпка към празника

Великден наближава. Боядисахте ли яйцата? Няма страшно, и да не сте, ще ви предложим няколко техники, с чиято помощ ще направите най-красивите яйца за празника.

Съществуват различни техники за боядисването на великденските яйца.

Някои предпочитат да ползват обелки от лук или други билки преди да потопят яйцата в боята. Други пък първо ги боядисват, а след като изсъхнат – залепват различни стикери или рисуват с парафинена свещ по тях.

великденските яйца боядисване

Боядисването на великденските яйца ни дава изключителна свобода на въображението. Нека се възползваме и създадем изкуство, нищо, че след това ще го изядем.

Градски дами специално подбра най-ефективните техники, с чиято помощ ще превърнете вашите великденски яйца в истински произведения на изкуството.

1.  Олио за пъстри яйца

Към вече разтворените бои за яйца се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото
полепва по него и на тези места то остава небоядисано. Ако яйцето се потопи последователно в няколко цвята, то става наистина ефектно и пъстро. След като яйцата се отцедят се полират с олио.

2. Памук за наситени ярки цветове
Върху парче памук достатъчно голямо, че да се обвие в него цялото яйце, се капва от всички цветове на разтворената боя.

Яйцето се стяга в памука, върху който се увива домакинско фолио, и се оставя така за 5-10 минути (колкото по-дълго стои, толкова по-ярки и наситени ще станат цветовете). След това яйцето се развива от памука, подсушава се и се полира.

3. Мраморен ефект

Обвийте всяко яйце с люспа от червен кромид лук. Използвайте само най-горните люспи от лука. Завържете стегнато в дамски чорапогащник яйцето, заедно с люспите от лука. По този начин варим яйцата 10 минути. След като ги извадим, оставяме ги да изстинат, но не махаме чорапогащника. Потапяме ги в боята за 5 минути. След като яйцата са се оцедили добре,  махаме чорапогащника и лучената люспа. Яйцата трябва да са напълно изстинали, за да се полират.

4. Здравец и магданоз

След като са сварени яйцата, можем да поставим листа от здравец, магданоз или други билки. Стягаме ги в чорапогащник и ги потапяме в боята. След това нежно премахваме чорапогащника, като внимаваме да не навредим на яйцата.

Върху вече сварените яйца може да се поставят листенца от здравец, магданоз и др. След това яйцата се стягат в чорапогащник и се поставя в боята. Чорапогащника се маха внимателно, след като яйцата са се изцедили. След като изсъхнат се полират.

Използвайте различни техники, за да станат яйцата ви шарени и весели.

Вижте  интересни предложения за боядисване на великденските яйца.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.