Недостатъците, които трябва да приемем

Недостатъците на другите винаги са ни дразнили. Но вглеждаме ли се в своите собствени? Кои са онези несъвършенства, с които трябва да се примирим, за да продължим напред?

Всеки недостатък ни напомня, че сме хора

Колкото и странно да ви се струва, недостатъците са начин да се върнем отново на земята. Те ни напомнят, че сме хора и грешим. Така по- лесно прощаваме грешките на близките. Но необходимо е първо да разберем, че самите ние не сме идеални.
Кои са най-често срещаните недостатъци?

Недостатъкът е нещо индивидуално! Макар да можем да ги разделим спрямо различните типове хора, то все пак склонността към постоянен негативизъм при един човек ,например, би могла да се различава от негативизма при друга личност. И все пак има общи недостатъци. Бихме ли могли да ги разделим по народност – недостатъци на българите, на източните европейци? Да ги разделим ли по пол – недостатъците на жените, на мъжете? Или глобални недостатъци?

Както и да ги делим, най-често срещаните недостатъци са следните:

 • склонност към оплакване от живота, от работата, от ситуацията

  Българите може би сме едни от най-мрънкащите хора в цял свят. Все нещо не ни е наред, все сме недоволни. Но дали сме направили всичко възможно за постигането на желаното – едва ли? Трябва да се примирим с този си недостатък като нация и да продължим напред. Да потърсим вярата в доброто и силата на желанието. Трябва да се научим да правим всичко по силите си, за да постигнем желаното. Защото иначе ще си останем едни мрънкащи хорица.

  недостатъците в живота

 • все сме прави

  Много хора страдат от тази болест – че все са прави. Хубаво е да се вгледаме в себе си и да разберем, че понякога, колкото и да не ни се иска, грешим. Все пак сме хора, не компютри. Недостатъците са присъщи на човешкото съсловие и са доказателство за това, че можем да се учим от грешките си. Поучавайки се от този недостатък, можем да станем по-добри – като изслушваме събеседниците си, съгласявайки се с тяхното мнение, защото то също е вярно в някаква степен.

 • винаги мислим най-лошото

  Хората, които се занимават с психология и психоанализа, специалисти и терапевти доказват, че каквото мислим, това се случва. Да, колкото и да не ни се иска – трябва да се научим да контролираме мисловната дейност. Защото мислейки негативни неща, ги предизвикваме да се случат.

  недостатъците 2
  Доказано е, че хора, които мислят положителни неща, гледат на живота по-лежерно, живеят по-дълъг и спокоен живот. Нищо не пречи да опитате, животът е кратък, нека е пълноценен.недостатъците
  Ако осъзнаем, че притежаваме някои от тези недостатъци, и се справим с него, то това е доказателство колкото много сме израснали в духовен и човешки план.

  Нека запомним едно нещо – щастието е тихо. То е около нас, само остава да го забележим, загърбвайки негативизма и справяйки се с недостатъците.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.