Бебе с атопична кожа – полезни съвети за грижата

Какви са признаците на атопичния дерматит при бебе? Суха и дори на места лющеща се кожа. Как можем да се погрижим адекватно за нашето бебе с атопична кожа? Въпреки, че няма лечение на атопичния дерматит, има няколко неща, които можем да направим. В следващите редове ще ги споделя подробно.

4 начина да се погрижим за бебе с атопична кожа

сладко бебе
снимка: Pexels

Избор на подходяща козметика

Пододящата бебешка козметика е ключова за състоянието на бебе с атопична кожа. Има подходящи серии на различни марки бебешка козметика. Аз лично съм ползвала на Мустела, серията Стелатопия, която е от слънчоглед. Добре омазнява кожата и я прави гладка и мека. За моето дете ползвам душ олиото от серията и лосиона за тяло. Може да опитате и да видите дали ви допада. Разбира се има и други марки с бебешка козметика, които вършат същата работа. Ако се притеснявате, най-добре се консултирайте с педиатъра или дори с дерматолог.

По-рядко къпане с по-хладка вода

Общоизвестна препоръка е бебетата с чувствителна кожа да се къпят с по-хладка вода и по-рядко – не всеки ден, а през ден. Дори е важно самата баня да не е продължителна, защото кожата се дразни. Не трийте с хавлиената кърпа, а оставете тялото да изсъхне. Попивайте, не търкайте, защото така ще раздразните допълнително кожата на бебето.

спящо новородено
снимка: Pexels

Добра хидратация

Логично е сухата и раздразнена кожа да се хидратира добре с подходящи продукти. Някои специалисти препоръчват зимата използването на олио за мазане. Може да опитате и да видите дали действа по-добре от обикновен лосион в този случай.

Само дрехи от естествени материали

Памучните и свободни дрешки са важни за това кожата на вашето мъниче да диша. Избягвайте изкуствени материи. Освен че дразнят кожата, се поддържат трудно. Всъщност това важи за всички текстилни неща, които се докосват до бебешката кожа – кърпи, чаршафи, завивки, лигавници и т.н. Ще си спестите много главоболия, ако купувате само дрехи от естествен или рециклиран памук за вашето мъниче.

Всичко се израства с времето. Това, че днес бебето ви има атопична кожа, не означава, че след 2-3 години това ще продължи. Полагайте най-добрите грижи за това кожата да не бъде суха и ще видите резултатите след време. Следете нашата секция „Мама и бебе“ за още актуални теми.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *