Организация на малка сватба – всичко важно на едно място

В предишния текст по темата за малка сватба ви споделих през какви перипетии преминах при избора на подходящ ресторант. В днешния пост ще споделя полезна информация относно избора на фотограф за малка сватба, подаръци за гостите, поръчка и избор на халки, разпечатване на снимки, фотокниги, покани и всичко останало, което може да ви е полезно при подготовката на толкова важно събитие.

Правя едно малко уточнение. В този пост няма да коментирам тортата. В предишния обясних, че не съм доволна от избора не заради вкуса, а заради изпълнението. Може да разберете повече като прочетете предишния пост.

Всичко важно за малка сватба в София

Ако не сте чели предишния ми пост (горещо ви препоръчвам да го направите), ще споделя, че нашето сватбено събитие беше организирано набързо, с не повече от 20 души гости, които бяха само наши близки и роднини.

В следващите редове подробно ще опиша как се спряхме на фотограф, какви бяха изискванията ни, откъде поръчахме покани, украса, букет, сватбени халки, подаръци за гостите и всичко останало, което може да е важно за вас.

За избора на сватбено меню за нашата обедна сватба ни помогнаха от ресторант „Щастливеца“, за което сме им безкрайно благодарни.

Добър сватбен фотограф – едно от най-важните неща за красиви спомени

За мен едно от най-важните неща, които исках за празника, освен хубаво време, беше фотосесията за спомен. Била съм много пъти на различни сватби и впечатленията ми бяха, че снимките продължават твърде дълго. Не исках и на нашия празник да е така, защото съм била от страната на гостите и знам колко е неприятно да чакаш с часове да се появят младоженците. Затова предварително бях проучила колко време ще ни е нужно за малка фотосесия. Уговорих се с препоръчан фотограф като направихме среща, в която да уточним какво и как си представям. Тя сподели своя опит и съм много доволна, че си паснахме. Важно е човек да има доверие на фотографа, който избира, защото без него няма да се получат красиви спомени. Нашата уговорка беше за 4 часа снимки, което включваше кадри в ритуалния дом, кратка фотосесия с нас и кумовете и няколко снимки в ресторанта с гостите.

сватбена фотосесия
Credit: V. Georgieva Photography
vgeorgieva.com

Благодарение на Вили, нашият празник беше невероятен. Тя е чудесен професионалист и с две ръце я препоръчвам за всякакви събития. Търпелива, усмихната, кипяща от енергия и с безброй идеи, Вили успя да ни предразположи да се отпуснем и да не сме като дървета на най-важния ден в живота ни. Безкрайно сме ѝ благодарни и със сигурност ще я потърсим отново, за  да увековечи следващото важно житейски събитие. Споделям нейното портфолио, в което може да видите какви снимки прави и да се свържете с нея за уточняване на ангажимент.

сватбена фотосесия София
Credit: V. Georgieva Photography
vgeorgieva.com

Халките – важна част от ритуала

Винаги съм си представяла момента, в който ще избирам халки. Само че във фантазиите ми нещата бяха много по-прости от реалността. В действителност изборът на халка е труден, защото освен че моделите, които си представяш, не ти стоят така, както искаш, цената им се различава от това, което си готов да дадеш. Ние се спряхме на халки от бяло злато, защото не харесваме жълтия цвят. Среброто не ни допадна като вариант. Бяхме подготвени, че за двете халки ще платим около 1000 лв., но аз държах да са красиви и удобни, защото исках да ги носим максимално дълго.

Сватбени халки и букет
снимка: личен архив

За нашите сватбени халки се доверихме на Сватбен център София – My wedding.  Отидохме на място, разгледахме и избрахме модели на нашите халки. Взеха ни мерки, платихме капаро и за около 2 седмици ги изработиха. Съвършени са. Освен че имат огромно разнообразие от модели на златни и сребърни пръстени, сватбеният център предлага златна отстъпка. При покупка на златни сватбени халки, получавате отстъпка в размер тежестта на халките. Тоест, ако тежат 7 грама, вашата отстъпка е 7 процента. Може да я използвате вие, вашите кумове, роднини и приятели и тя важи за всичко в магазина, което не е намалено. Може да прочетете повече тук.

Мисля, че направихме много добър избор. Като подарък от тях, получихме безплатно гравиране с нашите имена и датата на сватбения ден. Това остава мил спомен от едно важно житейско събитие. Всеки път, когато свалям халката, за да мия чиниите, с умиление си спомням за красивия ни празник.

Покани за спомен

Въпреки че нашата сватба беше скромна, исках всеки детайл да е изпипан и да остане красив спомен за близки и роднини. Освен това, чисто формално, не ми се искаше по сто пъти да обяснявам къде и в колко часа трябва да се появят. Затова избрах да се доверя на Принт аксесоари – покани, тейбъл картички, табели и др.- Art Print за нашите красиви сватбени покани. Бяха изработени в много кратък срок, а качеството беше без компромис. Невероятни и красиви, тези покани създадоха още повече настроение.

сватбени покани дизайн
снимка: личен архив
текст на сватбени покани
снимка: личен архив

Текстът на поканите беше мое дело.

Заедно с тях, поръчах и табелки за маса с имената на гостите. Табелките бяха със същия дизайн като картичките – рози.

тейбъл картички сватба
снимка: личен архив

Като допълнение, отново в същия дизайн, избрахме и картички за попълване „Съвети към младото семейство“. В тях всеки от гостите може да остави спомен/препоръка към бъдещото семейство.

Съвети към младото семейство 1
снимка: личен архив
съвети към младото семейство 2
снимка: личен архив

Снимки и фотокниги за спомен за роднините

Като много сантиментален човек, обичам да имам снимки на хартия, подредени в албуми, в рамки по рафтовете, които събират не само прах, но и умиление с всеки случаен поглед в ежедневието. Затова реших да разпечатаме всички снимки от сватбения ден, за да останат за спомен на нас и на близките ни.

фотокнига и снимки
снимка: личен архив

Подготвих няколко рамки, в които да подаря снимки на всички присъстващи роднини и близки приятели. За нас избрах и албум. За принтирането на снимките се доверих на snimkitevi.com, с които съм работила и преди и съм много доволна от качеството и бързината на работата им. Всичко става онлайн, само с няколко клика.

За родителите ни, за нас и за кумовете избрах да направим фотокниги за спомен. За тяхната изработка се доверих на студио за фотопечат Esstetic Print. Благодарение на техния софтуер за оформяне на фотокнига успях бързо и лесно да създам няколко, а цената беше отлична на фона на всичко друго, което преглеждах в нета. Бързата доставка и отличното качество на работа създадоха доверие в мен. Със сигурност ще ги ползвам отново.

сватбена фотокнига
снимка: личен архив

Подаръци за гостите

Първоначално исках да подарим на гостите нещо вкусно и сладко за спомен. Само че през лятото (юни месец) това е изпитание, защото може да се разтопи. А и реално не остава спомен. Затова се замислих по-сериозно и реших, че искам нещо символично. Какво по-хубаво от цвете. Слънчоглед в саксия, който символизира вечна любов и закрила. И така, избрах семки на слънчоглед в малки саксийки за всеки гост. За целта се доверих на магазин за артистични и ръчно изработени стоки Mickey Artelier.  По тяхна препоръка избрахме етикета, посланието и цветовете на торбичките със семките – зелени за мъже и розови за жени. Много съм доволна от професионалното отношение и качественото изпълнение.

подаръци за гости слънчоглед
снимка: личен архив

Сватбена украса

Не сме поръчвали професионална украса, защото ресторантът, в който бяхме („Щастливеца“), обстановката беше достатъчно красива. Единствените неща, които купихме, бяха картонени пропове за снимки на гостите, тематични балони, няколко вази с цветя за украса на масата. Така хем беше празнично, хем не беше претрупано.

Букет, рокля, обувки, костюми и т.н.

Букетът, заедно с цветята за масата, бяха подарък от нашата кума. Не знам откъде ги беше поръчала, но бяха много нежни и красиви.

Моята рокля, обувките, чантата и всичко останало беше купено от не дизайнерски магазини. Роклята беше от една старозагорска фирма, обувките и сандалите, с които се преобувах от Тенденз. А неговия костюм и аксесоари – от един магазин в мола. Общо взето, нищо претенциозно, защото искахме да можем да ползваме всичко и в бъдеще. Не съм фен на дрехите, които се обличат по веднъж, а после събират прах в гардероба.

За моята прическа и грим се доверих на Венера Фешън Студио в кв. Младост 1. Преди това бях на пробен грим и прическа и съм много доволна от резултатите.

Не съм си правила маникюр и педикюр, защото по принцип не ходя. Погрижих се сама за ноктите си.

сватбена прическа за булка
снимка: личен архив

Най-често срещаните страхове при организация на сватба

  • Храната няма да стигне за всички
  • Тортата няма да е вкусна
  • На гостите ще им е скучно
  • Времето ще е лошо и ще развали снимките
  • Ще закъснеем за ритуала
  • Ще забравим нещо важно

Как да изкореним страховете?

Дишайте. Спокойно. Всичко ще е наред. И аз имах ужасни притеснения за времето, защото дни преди това не спираше да вали. Каква фотосесия ще правим, в този порой? Но за щастие в деня на сватбата, поне до обяд, времето беше на наша страна. След това заваля из ведро, но това не попречи на настроението ни. Напротив – даже повярвахме, че ще ни върви по вода 🙂 Мисля, че нагласата е много важна. Ако човек е спокоен и уверен, всичко му се получава.

Всички гореизброени страхове бяха неоснователни. И храната беше достатъчна, и гостите бяха доволни, тортата беше вкусна, не закъсняхме за ритуала, макар че имах малко забавяне във фризьорския салон, не забравихме нито документите, нито пръстените. Всичко мина така, както трябва. А това е най-важното, нали?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *