Избор на ресторант за малка сватба в София – предизвикателства и съвети

Винаги съм си мислила, че когато организираш малка сватба, всичко е по-лесно. Но не се оказа така. Комбинацията от фактори като например малък брой гости, лято, балове и други поводи за празнуване направиха търсенето на подходящия ресторант за малка сватба в София истинско предизвикателство. В следващите редове ще ви споделя през какво преминах, докато намеря подходящото място. Надявам се моят горчив опит да послужи на някой друг в подобна ситуация.

Колко по-рано започнах да търся ресторант за сватба?

Истината е, че нашата сватба се организира за има-няма месец и нещо. В началото на май запазихме дата за ритуалния дом сва граждански брак на 11.06.2022 г. – събота от 12:00 ч. Идеята беше роднините ни да успеят да присъстват, тъй като не са от София. Затова избрахме един от малкото свободни съботни дни. Имаше месец, за организираме всичко, свързано с документите – медицинско от личния лекар, халки, кръвни изследвания и т.н.

снимки от масата
Credit: Violeta Monovska

От началото на май започнах да търся ресторант за 20-тина души за обедна сватба. И това се оказа един омагьосан кръг. Мислех, че щом сме малко на брой, ще е много лесно да намеря подходящо място. Първоначално имах желание да бъде в градина, на открито, сред зеленина и естествена светлина, тъй като сватбата беше планирана за обедна. След ритуала щяхме да си направим кратка фотосесия за спомен и след това да почерпим роднините си. В допълнителна подробна статия ще ви споделя за всички приготовления за сватбения ден, както и какви услуги съм използвала.

Избор на ресторант за малка сватба в София – разочарованието…

София е голям град, спор няма. Пълно е със заведение с градини, с голям капацитет, хотели с ресторанти и т.н. За съжаление обаче нещата не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед. Комуникирах с над 50 ресторанта – в града, извън града, в центъра. И само един успя да ни приеме. Обидно и грозно беше, че с някои заведения имах уговорка, но така и не ми изпратиха менюта седмици наред. Други пък бяха обещали нещо, а в последствие се оказа, че по същото време ще има бал или някакво друго събитие с куп хора и нашата сватба, макар и скромна, ще бъде между другото.

Имаше и един хотел, чието име няма да споделя, където паралелно с нас, щеше да има друга сватба. На няма и 5 метра. Мястото, което ни предложиха, беше беседка до басейна, където щяхме да сме наблъскани като в консервна кутия. А цените бяха като за сватба със 100 души.

Умишлено няма да споделя списък със заведенията, от които се разочаровах, защото не искам да свързам най-хубавия ден в живота ми с нещо негативно. Само ще кажа, че на голяма част от тях комуникацията им куца ужасно много. С други думи, имат нужда да се научат как се организират събития и как се общува с клиенти. Ако някой иска подробна информация, може да ми пише, ще споделя.

Лъч светлина в тунела – „Щастливеца“

След хилядите разочарования, случайно ми дойде наум да попитам в ресторант „Щастливеца“ – Сан Стефано Плаза. Един съботен ден отидохме да хапнем, попитахме за датата. Персоналът беше изключително любезен, обясни ни подробно как се организират събитията при тях. Избрахме си маса и платихме капаро. След няколко седмици посетихме отново, избрахме меню и всичко си дойде на мястото.

Пропуснах да споделя, че едно от изискванията ни беше масата да е една с 20 места за всички гости. Преценихме, че предвид малкия брой хора, които са само наши близки и роднини, е хубаво да не се делим на няколко маси.

Денят преди сватбата нашите скъпи приятели и кумове занесоха украсата и подаръците за гостите в ресторанта. В деня на събитието всичко беше подредено и организирано много красиво.

Wedding Table Cards
снимка: Виолета Моновска

Сватбата торта, която беше поръчана от сладкарница „Бримекс“, се оказа голямо разочарование. Не, беше вкусна и красива. Но не беше добре застопорена, тъй като беше на два етажа. Когато нашите приятели я закараха в ресторанта предната вечер, вторият слой се беше разсипал върху първия. Представете си какъв ужас беше за тях, макар да не са виновни. Просто в сладкарницата не си бяха свършили работата. Много жалко, повече няма да поръчваме от тях по никакъв повод, макар тортата да беше вкусна.

За щастие, в „Щастливеца“ успяха да оправят щетите и да поднесат една красива и добре изглеждаща сватбена торта, която макар и много крехка, успяхме да запечатаме за спомен. Безкрайно съм доволна от помощта, подкрепата, от храната и всичко, което направиха за нас от ресторанта. Без тях нашето събитие щеше да е провал.

Our Wedding cake
снимка: Violeta Monovska

С две ръце препоръчвам ресторанта. Просторен е, обслужването е на много високо ниво, храната е вкусна, достатъчна като количество, интериорът е интересен и предразполага към снимки и добро прекарване. Ако се колебаете къде да организирате вашето събитие, помислете за това красиво местенце в центъра на София. Няма да сбъркате.

Изборът на меню – от лесно по-лесно

Един от големите ми страхове беше свързан с менюто. Била съм на много сватби и всякакви официални събития и винаги има проблем с храната, без значение колко души са поканени и колко отлична е организацията. За наш късмет нямахме такъв проблем. Менюто беше предварително уточнено по следния начин:

  • Избрахме 3-4 вида основно (риба, свинско и пилешко), от които гостите щяха да си избират на място
  • Салатите и предястията уточнихме предварително
  • За вегетарианци и деца се избираше от менюто на момента
  • Всички напитки бяха на свободна консумация, освен водата, която беше предварително заредена

Тази организация ни улесни изключително много. Сервитьорите съдействаха много през цялото време и помогнаха за добрата организация на храната, която беше прясна, вкусна и красиво поднесена. Жалко, че в суматохата нямах възможност да я снимам.

Оставете нещата да се наредят от сами

Убедих се, че когато много искаме нещо, а съдбата ни показва, че то няма да се случи, е за добро. Какво имам предвид? Толкова много исках да имаме сватба в градина, на открито и така нататък, че изобщо не бях подготвена за дъждовния месец юни. Някак си в главата ми съществуваше идеята, че ще е слънчево и топло. Но седмица преди заветния ден не спираше да вали. Денят, в който пристигнаха роднините ни, валя порой. В деня на сватбата ни за щастие имаше слънце, след това, по време на фотосесията заваля, но успяхме да се скрием в ресторанта. Който, за щастие, не беше в лятна градина.

Обобщение на трудностите при организиране на малка сватба в София

Ще обобщя кои са най-честите проблеми или по-скоро трудности при организирането на малка сватба.

  • Повечето заведения за сватба искат да имат много хора. Минимум 50. Не ги устройват малки тържества. Особено хотелите. Следователно, възможно е цената, която ще ви предложат, ще е по-висока.
  • Лятото е динамичен сезон, в които има много събития и трудно се намира място за малко хора.
  • Ако търсите място на открито за малко хора, подгответе се с компромисен вариант, защото е почти невъзможно.

Съвети

Не се отчайвайте и не се отказвайте. Следвайте вътрешната си интуиция за нещата. Търсете мнения, проучвайте и все някога ще откриете това, което търсите. Аз много се радвам, че въпреки всички трудности, намерихме едно прекрасно и тематично място за отпразнуване на нашия скромен празник. В крайна сметка това е най-важното – красивите спомени с близките хора, нали?

Подробната статия, свързана с организацията на всички останали неща за малка сватба, може да прочетете тук.

Надявам се да съм била полезна. Ако имате въпроси, оставам на разположение за помощ и съдействие. Бъдете здрави и щастливи 🙂

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *