6 начина да се разхладим от жегата в града

Ако и на вас не ви се очертава морско пътешествие или друго бягство от високите температури това лято, може би се питате как да се спасите от градската жега. Ще ви споделя няколко лесни начина, с който да преборите жегата. При мен поне действат. Засега 😉

6 начина да преборим градската жега това лято

Вода с лимон

Вода с лимон е чудесен начин да хидратираме тялото. А колкото по-хидратирано е, толкова по-свежи ще се чувстваме. Айрян, студен чай, фрешове и фрапета също са позволени. Но не забравяйте за водата – само тя ще ви помогне да се чувствате по-добре в жегите.

Разхладете се край басейна

За щастие лятото в града предлага екстри като басейни. Възползвайте се от тази възможност. Разхладете се, но не забравяйте и за сянката. В обедните часове между 12 и 16:00 слънцето е много силно и не е препоръчително да се излагате на неговите лъчи. Мажете се редовно със слънцезащитен крем, пийте много течности и ползвайте шапки, за да не слънчасате. Лекарите препоръчват в най-горещите дни да не сме навън в обедното време. Съобразете с това и планирайте прохладно време за посещение на басейна.

relax by the pool
снимка: Pexels

Вечерни разходки

Аз например не си показвам носа навън преди 19:30-20:00 ч. Просто ми е много топло и не мога да си представя да се облещя на адската жега. След 19:00 ч. започва да се разхлажда, подухва вятър и е приятно. Напоследък дори забелязах, че след 20:00 ч. има доста хора, които излизат и се разхождат из квартала.

Идеална комбинация е разходката след вечеря. Така хем ще се освежите, ще проветрите дома, ако през деня сте били на климатик, и ще се радвижите след яденето. Освен това ще помогнете на храната да се усвои по-бързо и няма да ви е тежко. Опитайте и ще се убедите, че работи ефективно.

Хладни душове в най-топлите часове

Включването на климатик от сутринта не е опция. Първо, защото много изсушава въздуха, дори при наличие на овлажнител. Второ, тялото се изнежва. Трето, ако сте в стаята с климатика през деня, най-вероятно ще започнете да се схващате, да изстивате и т.н. Какво правя аз? Ставайки сутрин, проветрявам навсякъде. Понеже живеем в малък апартамент (50 кв., с две стаи, тухла, ново строителство), пускам климатика, който е в хола към обяд – 11:30-12:00 ч. Нагласям не много ниска температура, за да охлади. Междувременно стоя в другата стая. После увеличавам температурата, за да няма много голяма разлика с тази навън. Когато двете помещения се охладят, оставям на 28 градуса да охлажда. Автоматичният режим позволяа на климатика да се включва само когато е необходимо да охлади. Тоест, когато температурата вътре е станала по-висока. Например при готвене, при отваряне на терасата и т.н.

Ако ми стане много горещо, си взимам хладен душ. Обикновено това е по обяд. Така се спасявам от жегата по естествен начин.

Сладоледът – моят пръв приятел в борбата с жегите

Кой не обича сладолед? Мисля, че няма такъв човек. Особено в летните жеги това е най-добрият начин да се разхладите на мига. Хапвайте сладолед без задръжките и ще усетите как сякаш се телепортирате на морския бряг.

ice cream in the summer
снимка: Pexels

Дрехи от естествени материали

Последно, но не и по важност, са дрехите. Важно е да са от естествени материали, за да не спарват. Така няма да се потим постоянно и да се чувстваме сякаш сме в консерва. Аз нося основно памучни и ленени дрехи през лятото. Като кройка са свободни, за да не запарват. Смея да кажа, че засега са удобни и не съм имала проблеми с тях. Освен това памучните дрехи лесно се перат, бързо съхнат и нямат остатъчна миризма като изкуствените материи. Това е още един плюс в тяхна полза.

Надявам се да съм ви била полезна с тези кратки съвети за борба с градската жега. Пожелавам на всички весело и щастливо лято и много приключения.

Вижте още Лесни и вкусни рецепти за лятото.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *