Да обикнеш Любляна – град на дракони, замъци и легенди

Любляна е една различна столица. Макар да е малка по площ, чиста, красива, с население от едва 300 хиляди души, тя не отстъпва на големите европейски градове по чар. Съхранила миналото, запазила духа и културата си, Любляна е чудесно място за разходка по всяко време от годината. Град с интересна архитектура, полъх от миналото, възпитани и усмихнати хора, които говорят английски език – голям плюс, макар че словенският е близък до българския, нищо че използва латиницата. И така, да се потопим из магията на малките улици в словенската столица, да опознаем нейната история, да разгледаме забележителностите и да помечтаем – за един по-добър свят и в нашата мила родина.

Преди да ви затрупам с купища впечатления, ще споделя какво ще намерите в тази статия.

Съдържание на статията

  1. Актуална практическа информация за Словения и Любляна
  2. Информация за пътуване и настаняване
  3. Интересни места, които да видите
  4. Топ забележителности, легенди и исторически факти
  5. Примерни цени
  6. Храни и напитки, които да опитате
  7. Идеи за забавления
  8. Полезни съвети и впечатление

Любляна – любов от пръв поглед!

Рядко ми се случва толкова много да харесам дадено място. Обикновено виждам недостатъците му, пречупени през призмата на родното и познатото. Но в Любляна нямаше нещо, което да не ми хареса. Освен може би, че не е като в България. Тук цари ред, чистота, подреденост, а усмивката не слиза от лицата на хората. Сърдечни, истински и възпитани да ценят миналото и да обичат малката си родината, словенците може да са ни за пример във времената, в които живеем.

Университета в Любляна, Ректорат
Сградата на Университета в Любляна, Ректората.

Нежната комбинация от италианска и австрийска култура и архитектура ме връщат към любимата Италия и ме карат да се чувствам у дома.

Розовата църква Повечето сгради са в бароков стил (като тази църква), но има и такива с модерна визия – ар нуево (например Библиотеката).

Любляна означава „обичана“, „любима“ на словенски. Името изцяло приляга на тази прекрасна столица с чаровни улички, красиви сгради и европейски дух. Река Любляница разделя града на две половини, които в миналото са имали важно значение. На левия бряг са живеели евреите и чужденците, а отдясно под замъка – занаятчиите и местните. Красивите мостове, построени по италиански образец, и до днес събират множество тълпи от хора, които им се любуват.

Културният живот в столицата е концентрират от двете страни по реката. Малки и красиви заведения, кафенета, бутикови магазини грабват погледа и очароват със стил и пъстрота.

Не пропускайте да се полюбувате на града от реката с панорамна обиколка. Часовете на тръгване са обозначени на табелата, а мястото е близо до площад „Прешерн“ и Трите моста.

Цената е 10 евро към март, 2020 г.

разходка с лодка в Любляна информация за разходка с лодка

Легендата за Любляна – Язон и Дракона

Символът на Любляна е дракон. Ще го видите навсякъде – от драконовия мост след пазара, през архитектурата на града, до аксесоарите в малките и симпатични магазинчета. Откъде идва преклонението пред дракона? От една интересна легенда…

Много отдавна Любляна е била езеро или по-точно тресавище, в което живеело чудовище – дракон. Язон и аргонавтите, които били взели златното руно, на връщане от пътешествието си минали през тези тайнствени земи. Наложило се да убият чудовището, което пазело града, за да успеят да продължат своето пътуване. След това на мястото на езерото потекла река Любляница и започнало облагородяването на града. Оттогава до днес се смята, че драконът е пазител на града и затова се среща навсякъде – дори на знамето, което са нарисувани дракон и замък.

Забележителности в Любляна, Словения, които да не пропускаме

Един пълен ден (8-9 часа) е достатъчен да усетите духа и разгледате историческия (стария град) център на Любляна. Ето и няколко предложения, които да не пропускате.

Замъкът на върха – пищна гледка към Алпите

Очарователен и тайнствен, надвесил се над града като негов закрилник, това е замъкът в Любляна. Той е основната забележителност в града, построен от келтски времена, използван като наблюдателници, а днес е функционира като музей. При ясно време от върха му може да видите Алпите.

малки улички преди замъкаКак да стигнете до него, за да се порадвате на красива гледка отвисоко? Минете през Тройния мост, след това покрай пазара и право напред. Там ще видите фуникуляра – влакче за нагоре, с което ще се изкачите бързо и лесно. Влакчето тръгва на всеки десет минути в посока.

Ако решите да посетите замъка с фуникуляра в двете посока (качване и слизане), цената е 13 евро. В едната посока е 10 евро, а само посещението на замъка е около 3 евро*. Има обиколен път, който е красив и живописен, но в зимно време не е за предпочитане.

В двора на замъка има различни експонати, интересни гледки и красив парк, където може да отдъхнете. Панорамната гледка си струва да бъде видяна по залез. Имайте предвид обаче, че зимата замъкът работи до 18:00 ч.

вътрешен двор замъка

Споделям някои от моите снимки, макар и не толкова добри, защото са правени с телефон.

Замъкът в Любляна

*Цените са към март, 2020 г.

гледка от фуникуляра на изкачванеКъщички в алпийски стил красят улиците на този пъстър град!

Ето и снимка на панорамната гледка. Отдолу се вижда и асфалтирания път, за който ви казах, ако решите да не ползвате фуникуляра.

панорамна гледка от замъка

Площад „Прешърн“, статуята и любовната история

Франце Прешерн (1800-1849) е известен словенски писател, който е много уважаван заради приноса си към тяхната култура чрез литературата. В началото на месец февруари е официалният празник, посветен на поета. В неработния ден има организирани множество инициативи, включително литературни четения на площада с неговото име. В Любляна има площад „Прешерн“, както и улица. На площада, до розовата църква е поставена и статуята на поета, а над него има красива девица, която е неговата муза. Погледът на поета е обърнат леко встрани и това не е случайно. Той гледа към съседна сграда, където на баралеф е изобразена неговата любима Юлия Примиц, която сякаш гледа от прозореца на дома си. Двамата не могат да бъдат заедно, защото Юлия е от богато семейство, а поетът не отговаря на критериите за добра партия по онова време. Редица изпитания сполетяват Прешерн и това довежда до опит за самоубийство. Появява се тежка болест. След смъртта си е провъзгласен за най-великия словенски поет, а стихотворението му „Наздравица“ е най-популярното в световната литература.

площад Прешерн и статуята на поета

Трите моста – чудото на архитектурата

Трите моста

Трите моста, сградата на Националната библиотеката и много други архитектурни чудеса в Любляна са дело на прочутия словенски архитект Йоже Плечник (1872-1957), оставил своя почерк не само в столицата, но и в Прага и Виена.

Трите части на прочутия Троен мост са разположени една до друга, но това не е от създаването му. Първоначално, само единият от мостовете е бил там, като по него са минавали коли, добитък и движението е било изключително затруднено. Плечник решава да разшири моста, за да го направи място, на което жителите да общуват помежду си, да се събират и да споделят заедно ежедневието. Така дошла идеята за оформянето на три моста и разграничаването на пешеходна зона за хората.

Трите моста
Изглед към Трите моста.

Мостовете, които са добавени напомнят на Венеция и тематичния мост „Риалто“.

През 2007 г. зоната около трите моста става изцяло пешеходна.

Катедралата „Св. Никола“

Изцяло в бароков стил катедралата „Свети Никола“, разположена до пазара, грабва вниманието от далеч. Интересен елемент е бронзовата врата при единия от входовете. На нея е изобразена историята на Словения. Заслужава си да бъде видяна отблизо.

бронзова врата църква

Катедралата Свети Николай
Изглед към катедралата „Свети Николай“ в бароков стил.

Кметството – най-старата сграда на най-старата улица

Кметството е разположено на най-старата улица в Любляна. Самата му сграда също е стара, а достъпът до нея е свободен. Отвътре се помещават интересни съвременни изложби, а в самото фоайе ще откриете фонтанът на Нарцис.

кметството Любляна

На улицата пред кметството се намира и красивият бароков фонтан „Трите реки“, който символизира трите реки, течащи през страната: Сава, Любляница и Крка. Склуптурите, от които тече водата през топлите месеци, са от бял мрамор. Фонтанът е дело на венецианския склуптор Франческо Робба, който създал произведението си, вдъхновен от работата на Бернини в Рим (Фонтанът на четирите реки на площад „Навона“).

фонатнът "Трите реки"

Вечер фонтанът и кметството са осветени и позволяват разходка из малките улички и опознаване на града под един друг ъгъл.

Пазара (централен и покрит)

Пазарът е място, където и до днес хората се срещат. Всяка събота сутрин те използват мястото за случайни срещи, избор на автентични местни продукти и непринудени разговори. Точно срещу пазара се намира неговата покрита част, която много напомня на италианските портичи (portici) в Болоня например. Те представляват таван, под който пешеходците свободно могат да се разхождат, дори когато вали. Прилагам снимка, за да се ориентирате. Колоните са в типичен венециански стил и допринасят за средиземноморската атмосфера.

Закритият пазар
Изглед на пазара от Трите моста

Сергиите работят до към 15-16 часа. Имайте го предвид, ако решите да проучите какво предлагат местните производители.

пазара в Любляна

Сградата на Националната библиотека

Сградата на националната библиотеката е толкова интересна, че не може да се опише с думи. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че прозорците наподобяват отворена книга. Ако имате възможност, разходете се и вътре. Работи до 19:00 ч. Аз нямах тази възможност, но разбрах от екскурзовода, че интериорът има символно значение. От мрак към светлина по пътя към знанието.

Националната библиотека Любляна

Ако сте любител на книгите, не пропускайте тази спирка, докато се разхождате из красивите улици на прекрасната Любляна.

Още интересни неща от Любляна

Един мост грабна вниманието ми. Наричат го „Мостът на месарите“, защото е разположен до закрития пазар. Също така е известен и като „Мост на влюбените“, напомняш на Парижките такива. Доказателство за това са безбройните ключалки и любовни послания, които успях да заснема. Освен тях, по моста има множество склуптори от древногръжката митология.

Месарският мост

Люблянската зоологическа градина е на 15 минути пеша от центъра в известния парк „Тиволи“. Някъде прочетох, че е безплатна, но не съм сигурна и това трябва да се провери. Аз лично не можах да я посетя, но ако разполагате с повече време, непременно се разходете.

Драконовият мост е символ на града и се намира малко след покрития пазар. От двете страни на моста гордо охраняват 4 на брой страшни чудовища.

Драконов мост

Практическа информация за Словения

Словения е с 1 час назад спрямо България.

Официалният език е словенски, но всеки знае английски.

Официалната валута е евро. Може да ползвате всички видове дебитни и кредитни карти.

Както в повечето европейски страни, и в Словения хранителните магазини не работят всеки ден. През седмицата работното време е от 7 до 21 ч., в събота – от 7 до 15:00, а неделя е неработен ден.

Зарядното за телефони и лаптопи няма нужда от допълнителен накрайник, тъй като е стандартно.

Разговорите по телефона в Словения се таксуват като в България. Същото важи и за интернета, но може да има малки разминавания заради плана, който сте избрали.

Словения има планински релеф, в северозападната ѝ част се намират Източните Алпи. Най-високият връх в Словения е Триглав – 2864 м. Въпрос на национална горд и чест е всеки словенец да го изкачи поне веднъж в живота си. Този акт е символ на посвещаване в словенските традиции и национален дух. Обикновено изкачването на върха се случва през юли и август, защото през останалото време е студено и неподходящо за неопитни катерачи.

Словенците често посещават Хърватия и Италия, защото са много близо. Обикновено прекарват летните си почивка по хърватските курорти.

Словенците обичат да прекарват почивните дни навън, най-често в планината. Събота и неделя те не си стоят вкъщи, а ходят по излети, пикници, катерят се, отскачат за уикенд до близките градове и държави със семействата си.

В Словения и особено в Любляна шофьорите са толерантни, ще ви дадат път и няма да ви сгазят. Разбира се, това не важи за колоездачите, които са навсякъде. Особено по пешеходните зони. Затова – внимавайте, оглеждайте се и не ходете по алеи за велосипедисти.

Когато седнете на ресторант, към сметката ще имате включен бакшиш, който за Любляна беше по 2 евро на човек. Цената на един обяд в центъра за двама души със салата и основно плюс десерт и чаша вино е по 30 евро на човек.

Пътуване и настаняване в Любляна

Моето пътуване към Любляна започна на 1-ви март по повод на бизнес пътуване. За съжаление, от София и въобще от България, няма директни полети до Любляна. Най-икономичният вариант е с Air Serbia – сръбските авиолинии като маршрутът е София-Белград, Белград – Любляна. Престоят в Белград е около 2 часа, а разстоянието от Белград до Любляна със самолет е около час и 20 минути. София – Белград е 1 час и 10 мин.

Пътуването беше спокойно като изключим, че самолетът беше малък, двуместен и създаваше усещане все едно пътуваш с автобус. Но  беше забавно и интересно преживяване.

Може да пътувате и с кола като от София разстоянието е около 900 км, приблизително около 10 часа път.

Настанихме се в историческия център на града в апартамент на улица „Цигалетова“ 11, на 6 минути пеша от основните забележителности.

Тук може да видите апартамента BB Apartments и актуални снимки. Нямам никакви забележки. Чисто, удобно, макар и на приземен етаж. Имаше всичко необходимо – кафе машина с капсули, тоалетни принадлежности, сешоар, чадър, централно отопление, чудесен и бърз безжичен интернет, който обикновено е рядкост извън България.

Апартаментът е подходящ за до 4 души, тъй като разполага с две спални. Чудесно място, което препоръчвам с две ръце. Добавям, че мястото за настаняване предлага трансфер от летището и обратно по предварителна уговорка. Също така имаше брошури с информация за бусчета, които возят до летището и обратно за цена от 9-10 евро в посока.

Ако сте пропуснали да се снабдите с карта от летището, може да си вземете такава от Tourtist Center – Information Point. Намира се точно на Трите моста в подножието на замъка, по посока Пазара. Има голям надпис, а вътре има карти, брошури и хора, които може да попитате за интересни неща, свързани с посещението на града.

Безплатна обиколка на Любляна

В Любляна е лесно да се ориентираш, особено ако си успял да си вземеш карта от летището. В нашия апартамент имаше оставени брошури с информация за забележителности, разходки, безплатни обиколки и прочие. Тук отварям скоба. Ако разполагате с малко време в Любляна, непременно посетете безплатна обиколка с екскурзовод. В зимните месеци (до април) обиколката тръгва от 11 ч. всеки ден от площада „Прешерн“ пред розовата църква. Обхожда се стария град, където е изцяло пешеходна зона. Екскурзоводът разказва подробно различни интересни неща, може да му се задават въпроси. Говори на английски език, а продължителността е около 2 часа. Изключително интересно и приятно изживяване. На финала има групова снимка, която се помества в сайта на фирмата. Макар обиколката да е безплатна, накрая по желание се оставя бакшиш за екскурзовода, тъй като той работи на доброволен принцип. Повече информация може да получите в уебсайта на The Ljubljana Free Tour.

Храна и напитки, които да опитате

Разположена между Хърватия, Италия, Австрия и Унгария, Словения е попила от културата, цивилизоваността на тези страни. Нещо повече – тяхното влияние се усеща и в храната. В Словения няма единно национално ястие. Хапва се гулаш, но доста по-различен от унгарския, защото се използват няколко вида месо – еленско, свинско и някакво друго, което забравих.

Вкусни наденички със зеле и картофено пюре също са сред нещата, които определено трябва да опитате, докато сте там. В комбинация с местното вино (за предпочитане бяло, но може и червено), ще сте на седмото небе. Нека не забравяме и за пастата. Вкусни равиоли с доматен сос, гъби, рукола и маскарпоне ще ви накарат да си оближете пръстите. Както направих аз!

словенска паста

паста по словенски

Прясната риба също не е за пренебрегване. Почти всички заведения я предлагат и само ще сгрешите, ако не я опитате.

словенска торта
Вкусна торта с боровинки.

По време на нашата обиколка имахме шанс да опитаме местен ликьор с плодове и мед. Беше изключително вкусно. Съветвам да опитате. Също така и словенски бонбони – мек и нежен шоколад, който няма никъде другаде. Откъде да го купите? Всички магазинчета със звучното име „Шоколадница“, ще ви предложат богат избор от различни сладки изкушения местно производство. Има и зелени, наподобяващи дракон.

местен шоколад
Вкусни и атрактивни шоколади. Има и дракони.

Малките заведения край реката – чудесна гледка и спокойствие

река Любляница

Не пропускайте да се отдадете на заслужена почивка след дълги часове разходки. Идеално място за това са заведенията, разположени от двете страни на река Любляница, които ще задоволят всеки вкус. Повечето от тях имат зона на открито, но не се притеснявайте. И да завали, има навес, а топлите печки на всяка маса осигуряват уют и комфорт, докато пиете кафе, хапвате сладкиши или обядвате.

малки симпатични кафенета зона за релакс

За финал, в Любляна има още много какво да се види и опита. Чарът на града те омагьосва и искаш още и още от тази незабравима хармония между история, култура, вкусове и архитектура.

Споделете вашите впечатления от словенската столица, ако сте я посетили. Какво най-много ви хареса и бихте ли я посетили отново?

До нови срещи с пожелания за весели пътувания и много красиви спомени!

С обич и вдъхновение,

Градски дами

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.