Сайтове за запознанства – новата комуникация?

Какво са сайтовете за запознанства? – нов начин за комуникация или изкуствен начин да намерим някой, когато не можем…

Представете си следната ситуация. Работите по 10-12 часа  5-6 дни в седмицата. И на празниците. Заобиколени сте от хора, задачи, възможности. Имате много готини колеги, хубава кола, прекрасно място за живеене, добър доход. Можете да си позволите всичко.  Но сякаш все нещо липсва… Нещо, което е някак наблизо, а все избягва. Онова нещо, което не зависи от работата, парите, ангажираността, кариерата и пр. Онова нещо се нарича близост. Общуване с главно „О“. Усещане за друг човек. Да, липсва ви, защото в забързания свят на технологии, псевдокомуникации забравяме да общуваме нормално и да се радваме на истинските неща в живота. И така, как да намерите човек, с когото да осъществите общуването?

общуване
снимка: Pexels.com
Може би имате хиляди възможности, започващи от познати, колеги и пр. Но никоя от тях не ви се струва толкова добра. Защо? Защото с напредване на времето (все пак вече не сте на 20!), всички около вас са обвързани, с деца, ангажирани. С две думи, не споделят проблемите ви. А и донякъде се срамувате, защото се чувствате сякаш ви има нещо. Питате се дали има и други като вас. Тогава неизменно опирате до сайтове за запознанства. Единственият начин да намерите това, което търсите. Но дали то е реално?

съвременни сайтове за запознанства
снимка: Pexels.com

Всички сайтове за запознанства водят началото си от англоезичния свят. Това не е случайно, защото хората там са толкова заети, че за тях връзките и отношенията са чисто и просто задължение. Няма много въпрос на емоции, а по-скоро компромис. Но дали и при нас е така? След определена възраст, редно ли е да правим компромис със себе си, само и само да не сме сами? Има ли въобще начин да намериш някой за теб в сайтове за запознанства?

сайтове за запознанства
снимка: Pexels.com

Сайтове за запознанства – бъдещето на отношенията?

Доскоро смятах, че тези сайтове за запознанства са място на отчаяни и необщителни нещастници, които така и така не умеят да се изразяват и затова не са сполучили на любовния хоризонт. Само че грешах! Може би покрай промените в глобалния свят и човешкият живот се променя неимоверно. Може би, самите ние вече не сме годни за нормални взаимоотношения. Не може просто така да се запознаем с някого, да го поканим на кафе, просто да си поговорим: безкористно, без особени официалности и без очаквания, просто така, заради самата комуникация.

Няма как да не се запитаме ще повлияят ли съвременните сайтове за запознанства на традиционния начин на комуникация между хората?  Ще променят ли ценностите ни? Какво ще стане с традиционните жестове и срещи, ако те бъдат заменени от онлайн приложения, с чиято помощ от удобния диван пред телевизора ще можете да търсите не само най-подходящия/подходящата за вас, но и този/тази, които са в най-голяма близост спрямо местоположението ви? Справка – вече има такова приложение.. Може би не само едно.

Може би в бъдеще ще можем да си избираме партньори по същия принцип, по който избираме дрехи, парфюми и мебели от онлайн магазините. Ще започнем да мислим все по-малко, подчинявайки се на технологичните удобства. А това може би ще ни направи по-малко хора…

 

Прочети още:

Спомням си…горчиво-сладки спомени с мирис на маргаритки

Синият пуловер

Връзките ни с хората почиват на взаимно доверие

Посетете нашата фейсбук страница за още интересни неща

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.