Какво да ядем в обедната почивка?

Обедната почивка – единственото време от деня, в което можем да си отдъхнем

Колко често ползвате обедната си почивка? Веднъж на високосна? Това не е добре, защото означава, че сте по-лесно предразположени към „бърн оут“ или така нареченото „избухване“, от което страдат повечето хора, които не почиват.

Живеем в динамичен свят, в който всичко, което ни е нужно е на една ръка разстояние. Обикновено там е телефонът, или друго мобилно устройство, в което се е концентрирал целият ни живот. Да, важно ни е да сме онлайн на 100 %. Дори когато трябва да почиваме. Отнася ли се това и за времето ни на активен релакс, а именно обедната почивка? Да, повечето от нас я ползват, за да забият нос в телефона в опит да „наваксат“ изгубеното през дългите и скучни работни часове.

обедната почивка
снимка: Pexels.com

За какво точно е отредена обедната почивка?

За чист въздух, хубава храна и разходка (ако не вали). Много  трудно да спазваме режима на хранене на работното място. Причината е стресът, който ни атакува на всички фронтове. Той е и главният виновник за липсата на време за хубава храна. И така, какво можем да направим? С няколко лесни съвета, които, ако спазваме редовно, ще сме здрави и изпълнени с енергия по време на работа.

Не е тайна, че от храната зависи нашето представяне на работното място. Затова, яжте здравословно и полезно. Ето няколко идеи:
Не пропускайте обедната си почивка. Това е времето, в което ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да ядете.

В обедната с почивка хапвайте зеленчуци и протеини. Например, пилешка пържола със салата или ориз. Друга вкусно обедно меню би било парче риба (около 300-400 гр.) с ориз със зеленчуци или само със зеленчуци.

Не е важно количеството на храната, която ще изядете в обедната си почивка, а качеството ѝ. След няколко часа може да хапнете плод (или ядки), който ще ви засити в случай на глад. Ядките са богати на фибри и ще ви държат сити по-дълго време.

хапване в обедната почивка
снимка: Pexels.com

Не забравяйте за водата. Тя е много важна за доброто функциониране на тялото. Ако продължавате да сте гладни, подгответе си снакс. Но не чипс, а междинно хранене (думата идва от англ. snacks – „нещо, с което засищам глада“ – бел. ред.). Такова е протеиново барче, ядки, йогурт и други.

Запомнете: не е нужно да гладувате. хапвайте малко и на често!

Не пропускайте обедната си почивка – тя е вашето време да се насладите на храната, на спокойствието и да се отърсите от проблемите.

 

Прочети още:

Есенно пречистване с храна

Как да ядем любимите си храни и да отслабваме?

Колко алкохол е допустимо да консумират жените?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *