Как да се справим със стреса на работното място?

На работното място не се тревожете, това рефлектира и в личен план

Често ни се случва да се стресираме на работното място. Без значение на каква работа сме, на всеки от нас се случва да претърпи ситуация на напрежение, от която не може да се възстанови дори и следващите дни. Въпреки това, трябва да се стремим да се справяме със стреса в работната среда, защото той влия негативно на отношенията ни у дома.

как да се справим със стреса 1

С няколко простички правила ще се справите със стреса на работното място и повече няма да ви се налага да мислите допълнително за работните проблеми вкъщи. Ето кои са нашите съвети.

Хранете се добре и се наспивайте

Доброто хранене и спокойния сън са от ключово значение за вашето настроение и представяне в работна среда. Ако се храните достатъчно, пропускате съня, то тогава ще се чувствате уморени и претоварени. Това от своя страна е предпоставка за създаване на стрес на работното място.
Създайте приятелства на работа

Винаги е по-добре, ако работиш рамо до рамо с някого, когото харесваш. Да имаш приятел на работното място е голям плюс. Винаги има кой да те изслуша, да те защити, да се застъпи за теб в дадена ситуация. А и с кого иначе ще прекарвате обедната почивка?

Сами си създайте граници, свързани с личното ви време

създайте си граница

Не е тайна, че много хора отварят работния си мейл отвкъщи или пък от мобилното си устройство, дори когато не са на работа. Забравете за това. Работата си е работа, почивката е времето, когато да се възстановите от изтеклата работна седмица. Не отваряйте работни мейли, не мислете за проблеми, свързани с работата, когато сте вкъщи. Не отговаряйте на работни обаждания във времето, когато сте почивка. Само така ще може да съхраните своето спокойствие и да починете истински.

Запомнете: Никой не се съмнява, че няма да се справите с работата. Въпросът е, че нищо няма да промените, дори да работите от вкъщи допълнително. Само ще се претоварите. Дайте си нужната почивка и резултатите ще са налице. Най-продуктивни сме след почивните дни.

Научете се как ефективно и бързо да се успокоите

Да, знаем, че е трудно. Но е много важно да осъзнаете, че стресът пречи на реалната ви преценка. Затова, поемете въздух, издишайте го, бройте до 20 и  смело напред. Понякога е нужно да спрем и да осъзнаем, че не е важно как сме се почувствали в дадена ситуация, а какво предстои след това. Не позволявайте на работата да ви обсебва и вкъщи, защото тогава не ви се плаща.

успокойте се

А и най-важното: ако въпреки тези съвети, не можете да се справите със стреса, работата ви натоварва повече, отколкото ви задоволява, то тогава я сменете. Никога не е късно за ново начало и нова доза предизвикателства.

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.