Сватба със скромен бюджет?

От какво можем да спестим на една сватба?

Често сме чували, че сватбата е само веднъж, защото струва цяло състояние. Организиране на събитието, резервация, хранене, костюми, снимки – всичко това ни излиза златно. Но с какво можем да се примирим в името на заветното „ДА“? Кое е това, което да си спестим, за да ни „излезе сметката“? Не е задължително да похарчим цяло състояние, за да бъдем щастливи, нали?

Как да организираме сватба със скромен бюджет?

На първо място трябва да отбележим, че щастието няма цена. То не струва нито скъпата рокля, нито автомобилa, с който ще ни закарат до церемонията. Затова, нека направим следното:

  • определете бюджет, към който стриктно да се придържате
    Винаги има решение. Парите, с които разполагате, трябва да бъдат разпределени разумно.

    Имайте предвид, че най-голяма част отиват за почерпката в ресторанта.

  • изгответе си списък с важните неща

    сватба скромен бюджет
    снимка: Pexels.com

Например, колко души ще поканите, колко от тях ще дойдат, колко пари може да отделите за менюто в ресторанта, колко ще струва кувертът, в кой ресторант и т.н.

Важни са: снимките, роклята и костюмът, брачните халки.

сватба
снимка: Pexels.com

Нещата, от които няма как да спестите, са роклята и костюмът (разбира се, не е нужно да давате луди пари за тях), брачните халки (все пак ще ги носите цял живот) и снимките, които остават като скъп спомен от красивия празник. Сватбената фотосесия е може би най-важното нещо от цялото събитие, затова не я пропускайте.

Изберете добър фотограф, който ще сбъдне мечтите ви.

Неща, от които може да спестите за вашата сватба със скромен бюджет:

Поканите за сватбата

С малко повече усилия и търпение, няколко видеа и помощ от приятел, можете сами да ги създадете. Ще бъдат красиви, оригинални, а и вие ще сте вложили време и желание, което ще ги направи още по-прекрасни.
Музиката

Не е нужно да ангажирате оркестър или група. Може просто да подберете хубава музика, или да ангажирате един певец или DJ, който да забавлява. Ако сватбата е по-скромна като брой гости, със сигурност ще е по-удачно да има музика, която да се върти, и да не нарушава разговорите и уютната обстановка.

тортата за сватбата
снимка: Pexels.com

Тортата

Може да я поръчате от място, където ще ви я приготвят за по-малко пари, или сами да се заемете, ако имате нужните умения. Обикновено, сватбените торти са огромни и доста безвкусни. Помислете кое ви е по-важно: вкусът или визията.

Букетът

Букетът, естествено, може да бъде ваше дело. Не е нужно да е скъп и огромен, може да е с няколко цветенца, но красиво подбрани.

букетът за сватбата
снимка: Pexels.com

Автомобилът

Автомобилът, с който ще се придвижат младоженците до сватбата, обикновено е под наем. За да си спестите този разход, изберете друг нестандартен начин. Може някой приятел да ви докара, или да се появите със старата бащина кола. Така ще внесете ретро елемент и ще създадете приятни емоции у всички, показвайки, че всичко в живота е преходно, само любовта не е.

Прическа, грим и маникюр

Дори да не сте с професионален грим, прическа и маникюр, пак ще сте щастливи и ще се забавлявате. Помислете как може да спестите от тези три неща. Всяка булка е красива и без да хвърля безкрайно много пари за няколко часа.

сватба със скромен бюджет
снимка: Pexels.com

Украсата на заведението/ресторантът

Обикновено за украса се заплаща допълнително. Ако искате да си спестите този разход, можете сами да аранжирате мястото. Подгответе се като разгледате различни предложения онлайн, комбинирайте цветове и идеи. Няма нищо по-хубаво от личната ангажираност.

Каквото и да решите за вашата сватба, не забравяйте да бъдете щастливи. Не са ви нужни много хора – само най-важните, онези, които с радост ще споделят с вас добро и лошо. Обичайте се и бъдете щастливи!

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *