Как да подкрепите приятелка с бебе?

Който казва, че животът след появата на детето не се променя, ви лъже. Родителската роля е доста стресираща в началото и всеки се нуждае от подкрепа, без значение дали я е поискал, или не.

Бъдете до вашата приятелка, която има бебе, но се съобразете с няколко основни (неписани) правила. С тяхна помощ няма да се чувствате неудобно, а ще знаете как да отговорите във всяка ситуация.

1. Не се самопоканвайте в дома ѝ

Не защото не сте желани, а защото животът с бебето преобръща света. Дайте ѝ пространство особено през първите 4-6 седмици, за да свикне с живота си на майка: малко сън, напрежение, не знае какво да очаква и др. Да се успокой и осъзнае. И за вас би било шокиращо да я видите в тази роля, нали?
Когато е готова, ще ви покани да се запознаете с новия член на семейството. А вие ще му подготвите подарък за първа среща.

Какво да направите?

Изчакайте да минат няколко седмици от изписването и заявете себе си. Междувременно, изпращайте цветя, текстови съобщения или изисквайте снимки на детето.

Какво да кажете?

Нещо от рода на „Здравей, нямам търпение да се запозная с бебчо. Когато сте готови за гости, съм на разположение“ или нещо друго в този ред на мисли. Ще се учудите колко много значи това за родилката.

как да подкрепиш приятелка с бебе
снимка: Instagram.com

2. Подгответе подарък

Етикетът изисква при първа среща с бебе да му поднесете дар. Това е похвала към семейството и начин да изразите обичта си към тях. Със сигурност, ще направите впечатление. Ако ви е трудно да изберете, попитайте майката – тя ще ви каже от какво има нужда. Най-често се подаряват дрешки и играчки, неща, подходящи за бебешкото креватче или количката. Не се бойте, каквото и да поднесете, всички ще се радват 🙂

Не е нужно да е безкрайно скъпо, а да е от сърце.

подарък приятелка с бебе
снимка: Pexels.com

3. Ако има братчета и сестрички…

Ако в семейството на бебето то не е първият член, иначе казано – има братче или сестриче, не забравяйте и за него То също се нуждае от внимание. Поднесете му подарък, може да е по-малък, но да не се чувства засегнато или отхвърлено. Децата са много раними в тази възраст и от нас зависи да бъдат щастливи.

приятелка с бебе среща
снимка: Pexels.com

Друго, което може да направите, е да подкрепите баткото или каката, като кажете: „Ей, ти вече си кака/батко. Вълнуваш ли се? Това е голяма отговорност, на какво ще научиш бебето?“ и т.н.

4. Бъдете добър слушател

Някои родители обичат да споделят всичко, което им се е случило с бебето. Това е така, защото майката обикновено е по цял ден сама с детето и понякога се чувства самотна и неразбрана. Бъдете насреща за вашата приятелка с бебе. Изслушайте я, тя е същият човек и се нуждае от вашето внимание и подкрепа. Дайте ѝ го.

Какво да направите?

Приберете мобилния телефон в чантата и бъдете напълно на разположение за разговор. Всичко друго може да почака.

Какво да кажете?

За да започнете предразполагаш разговор, използвайте следната фраза: „Как се чувстваш напоследък? Кое ти е най-трудно? С какво мога да те отменя/да помогна? За мен ще е удоволствие!“ и се усмихнете.

6. Визитите ви да са кратки и приятни

Когато посещавате своята приятелка с бебе, не стойте прекалено дълго. Без значение какво ви казва и по кое време на денонощието е, не си позволявайте да стойте твърде дълго, както преди появата на бебето. Защо? Защото животът на вашата приятелка с бебе вече е поел друг ход. Различен режим и отговорности. Ако я обичате, няма да ѝ се сърдите, а ще я оставите да се наспи. Както гласи поговорката: „Ако обичаш някого, остави го да се наспи.“

Друго важно нещо, което трябва да помните по време на срещите ви с вашата приятелка с бебе, е че трябва да ѝ спестите негативна информация тип клюки. Особено първите месеци. Това не означава, че не сте приятелки, просто непосредствено след раждането жените са по-емоционални и реагират твърде сериозно на някои неща. А и липсата на сън също оказва влияние.

Ако обичате вашата приятелка с бебе, то вие лесно може да я подкрепите с помощта на тези няколко стъпки. Покажете своята загриженост и бъдете насреща за помощ.

Прочети още:

Трудности при избора на име за бъдещото дете

Артистични снимки на най-добри приятелки

Как да релаксираме след тежък ден?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.