Приятелите правят дните ни по-щастливи! НАУЧНО И ЕМПИРИЧНО ДОКАЗАНО:)

    Маската, която често слагаме пред другите, се пропуква като с магическа пръчка, когато сме с най-добрите си приятели. Пред тях можем да бъдем рошави, неуверени, ядосани, наивни, безкрайно нещастни или луди от радост. Обичат всяко наше превъплъщение. Тези хора изпълват живота ни със смисъл – искрени са, когато грешим, предлагат опора, когато сме разклатени, вълнуват се, когато и ние изпитваме бурни емоции. Приятелите съпреживяват нашите чувства, провокират, вдъхновяват, учат ни да обичаме.

   Отвъд нелепите караници и затварянето на телефона.

   Да оставим настрана цупенето, неоснователните раздори, моментните негативни настроения.

   Приятелят познава раздразнението в гласа, дори да е умело прикрито, втурва се да е с теб, когато светът рухва, цъфва на вратата ти, когато иска да сподели добра новина. От хлапачки, играещи на кукли, до баби, които обсъждат сериалите и се чудят какво да сготвят (но винаги правят едно и също). Приятелите оцветяват дните ти до сетния ти дъх. Научно е доказано, че с тяхна помощ можем да се справяме успешно с трудностите, а присъствието им в живота ни прави ежедневието много по-пъстро и весело. Ето защо…
        ПОМАГАТ ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СТРЕСА

            Каквито и изпитания да срещнем по пътя си, техният ефект върху психиката ни е по-поносим, ако има с кого да споделим. Особено ако това е човекът, който ни разбира, обича и подкрепя. Най-добрите приятели не са до нас само в случаи на щастие, но и когато сме сломени, провалени и нестабилни. Пред тях не е срамно да се сринеш, да изговориш мислите, които те измъчват, да споделиш страховете си. Те ще те изслушат и ще предложат съвет. Присъствието им е лекарство, от което душата силно се нуждае. Любовта им дава сили да преодолееш всяка болка. Учените са установили, че хората, които имат добри социални контакти, се възстановяват по-бързо от депресивни състояния, след операции и други критични моменти.

ТВОЯТА РАДОСТ Е И ТЯХНА

Нова любов, намиране на мечтаната работа, предстоящо пътуване – всяка радост е по-сладка, когато е споделена с най-добрите приятели. Забелязвали ли сте, че когато сте уморени или стресирани, но се чуете с хората, на които държите, а те са радостни и споделят добра новина, вашето настроение автоматично се оправя? Така се случва, когато имаш истински приятели  – емоциите са споделени, а радостта е двойно по-голяма.
ВДЪХНОВЯВАТ НИ И НИ УЧАТ НА НОВИ НЕЩА

Всеки индивид има различни качества, умения, характер и реакции към случващото се. Благодарение на нашите приятели можем да разберем кои са грешките, които правим, как биха реагирали те в същото положение, каква е тяхната позиция. Откриваме още една гледна точка. Черпим от техния опит, овладяваме нови умения, откриваме нови хоризонти. Дори на пръв поглед да сте еднакви, образованието и средата ви да се припокриват, със сигурност има какво да учиш от твоите най-добри приятели, както и те от теб. Вие се допълвате, понякога конкурирате, но винаги си помагате.

ЖИВОТЪТ ПРЕДЛАГА ПРИЛИВИ И ОТЛИВИ, НО ПРИЯТЕЛИТЕ ХВЪРЛЯТ КОТВА В СЪРЦЕТО

babki

Някои са твърде далече, прекалено заети. Разговорите с тях стават все по-редки, предимно по празници, срещите са своеобразен празник. Бурите в живота ни захвърлят на хиляди места и ни разкъсват на малки парченца. Хубаво е обаче да знаеш, че има хора, които мислят за теб, спомнят си миговете ви заедно с усмивка, копнеят за следващото ви общо преживяване. Когато ангажиментите разяждат времето ти, в душата се прокрадва жажда за безгрижие, споделен момент с най-обичаните приятели.

   Като деца, които тичат по улицата и не ги е грижа, че са мръсни, изпотени и цял ден не са сложили залък в устата си. 

 Приятелите подхранват дните ни с искрена радост. Те са начинът да си върнем детството, макар и за кратко, да се откъснем от реалността или да я направим по-светла. Не помня много подробности около най-щастливите ми и тъжни мигове дотук. Забравила съм какво е било времето, какво са казвали хората, детайли и разговори, ситуации и възможни варианти на случващото се. Помня ясно кои са били приятелите до мен.

Когато е много тъмно. 

Когато е адски страшно, не знаеш дали ще се справиш и имаш ли сили да продължиш.

Приятелите ти са сигурни, че можеш. И се оказват прави.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.