Летен хранителен режим: какво да ядем, за да се чувстваме добре?

Летен режим: какво да хапваме и какво да избягваме в ежедневното си меню?

Високите температури не предразполагат към нормален начин на живот. Особено що се отнася до храненето.

Трябва да сме внимателно, защото именно през лятото ставаме жертви на хранителни натравяния, вирусни инфекции и всичко останало. А причините често са свързани с храната.

Какво се препоръчва да консумираме през топлите месеци?

Заради високите температури, е задължително да пием повече течности. Вода, фрешове, дори топли напитки – за предпочитане пред газираните и алкохолните питиета, от които ще ни стане още по-топло и тежко.

летен режим
снимка: Pexels.com

Важно е да не пропускаме хранене, защото така организмът отслабва и е по-податлив на негативните ефекти от високите температури. Дори да не ви се хапва, по-добре опитайте с плод или нещо малко, колкото да сте хапнали.

Плодове и зеленчуци – част от летен режим за борба с жегата

Лятото е богато на свежи плодове и зеленчуци. Възползвайте се от тях и си правете фрешове, смутита и всичко, което ще ви освежи в жегите. Най-препоръчителни са краставиците и морковите, тъй като съдържат много вода и компенсират липсата на такава в организма ни. От плодовете, хапвайте ябълки – естествен източник на свежест, витамини и хидратация.

летен режим плодове
снимка: Pexels.com

Не забравяйте дините и пъпешите – естествените антиоксиданти.
Прясна риба

Рибата е най-доброто месо, което може да включите в своя летен режим. Хем е лека храна, хем е полезна, хем засища. А и какво по-хубаво от това да уловите сами обяда си? Или да идете на почивка и да се насладите на местна риба и всички ястия, които приготвят с нея.

Таратор и други студени супи – идеален летен режим за изчистване на тялото от токсините

Тараторът и всички други студени супи са идеални за вашия летен режим. Вкусно, полезно, леко и безопасно. Няма как да ви стане лошо от таратора, освен ако не е с много чесън. А и се приготвя лесно – хоп в блендера и готово. Може да добавите и лед, но трябва да внимавате, защото рязката промяна в температурата на тялото води до нежелан ефект за стомаха…

свежи зеленчуци за лятото
снимка: Pixels.com

Салати – солени и сладки

Сезонът на салатите – така казваме на лятото. Не ги пропускайте от менюто си и особено от своя летен режим. С тях ще сте сити, ще посягате по-малко към сладкото, а и няма да напълнявате.

П.С. Нашите предложения не означават да се откажете от всичко останало, което обичате. Летните месеци предполагат консумация на по-леки храни, за да се чувстваме по-добре, но всичко това е ваш избор. 🙂 🙂 🙂

Бъдете себе си!

 

Прочети още:

Бързи и лесни рецепти за летни салати

Какво да ядем, за да бъдем по-щастливи?

Какво да хапваме по време на 90-дневната диета?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.