Емоционална интелигентност: 5 начина да се справим с критиката

Критиката – и как да реагираме на нея, използвайки емоционалната интелигентност, за да подхраним личното израстване? – отговорите по-надолу в текста 🙂

Всички са попадали в следната ситуация. Ангажирали сте се изцяло с нещо (обикновено креативно, включващо търсене на идеи) – презентация, дизайн, концепция, продукт. И се появява някой, който на целия ви труд, заявява, че сте пренебрегнали критичен недостатък или има по-добро решение от вашето. Ситуацията става по-сложна, когато това е човек, когото уважавате, или може би някой, когото трябва да ръководите. А най-лошото е когато знаете, че са прави. С други думи, вашата идея е най-добра.

Със сигурност ще се чувствате доста гадно дълго време, но добрата новина е, че има спасение.Боравенето с критиката е умение и като всяко такова може да се развие чрез практика и разбиране.

Важно е да признаем, че това също е процес. Може би сте чували за етапите на скръбта – стартиране с шок и отричане, преминаване през гняв, преговори, депресия и в крайна сметка, ако процесът се остави да върви по своя път, което води до приемане – място, от което да се придвижи напред. Нещо подобно се случва, когато получаваме критика и да се справим добре с това означава да признаем процеса и да имаме полезна реакция на всяка стъпка.

Ето как да отговорите на всяка стъпка:

1. Пауза и активно слушане

Критиката естествено задейства инстинкта „бий се или бягай“ – така че ще трябва съзнателно да изключите автопилота и да устоите на желанието за реакция или защита. Отделете време, за да ангажирате вашите умения за слушане и просто усвоявайте казаното, за да можете да го приложите по-късно. Може да не успеете да обработите съдържанието в момента, особено ако емоциите ви са във вихъра си. Просто чуйте човека срещу вас и приключете разговора, като кажете „благодаря.“ Повече за това по-късно.

мъж говори по телефона

2. Деперсонализирайте съобщението

Когато сме под силни емоции, често видоизменяме информацията, която получаваме. Или по-лошо – не я разбираме въобще.

Например, казват ни:  „този цвят не е подходящ“ и от казаното разбираме:  „ти не умееш да избираш цветове.“ Друг пример: „Идеята/стратегията не е добре обмислена“. А ние разбираме: „ти си лош стратегически мислител“ или нещо подобно от рода на „Глупав си, не ставаш“ и др. За съжаление, често се губим в комуникацията, а тя всъщност е създадена, за да улеснява живота ни.

Вместо да се ядосвате, съзнателно пазете фокус върху самата работа. Ако сте толкова привързани към работата, че усещате изказванията като лична атака, това е сигнал за преоценка на връзката ви с продукта. Вие споделяте работата със света, помагате ѝ да се представи,  но не сте самата работа.

3. Приемете другата истина

Критиката винаги е отговор на нещо и вашата задача е да разберете какво го предизвиква. Помолете човека да се доуточни по въпроси, за които се окажете, че се съпротивлявате. Накарайте ги да кажат повече, въпреки че вероятно в този момент искате обратното. Много е важно да не се фокусирате върху това как да победите критиката или да откриете слабости.

Подобряването е свързано с трениране и използване, а не доказване, че е грешно. Търсете да стигнете до точка, в която виждате какво виждат. Това не означава, че те винаги са прави – може да знаете нещо, което нямат, например – но всъщност няма да знаете, докато не видите истината им, докато я преживеят.

гневно-дете

4. Интегриране и ангажиране

Целият смисъл на критиката е да се подобри работата. След като откриете ценните прозрения, които критиката притежава, направете вашата мисия да ги приложите в работата и да я направите по-силна, по-добра и по-мощна – каквото и да означава това за всичко, което правите. След като държите истината на критиката в ръцете си, вие я притежавате и можете да насочите нейната сила да служи на вашите цели – което наистина е страхотно.

Всичко това води до последната стъпка в процеса:

5. Благодарност

Мислещата, конструктивна обратна връзка е подарък и трябва да бъде оценена като такава. Предоставянето на критика също е неудобно, така че оценете работата, необходима за предаването на това съобщение. Прозрението за работата ви е безценно и не можете да го получите по друг начин. Приемете благодарно отношение към критиката и винаги благодарете на човека, който ви носи този подарък.

Когато критиката е несправедлива

Ако критиката е несправедлива? Или какво, ако искрено смятаме, че това, в което ни критикуват?  Помислете отново за скръбта и нейните етапи. Колко често нашите загуби са несправедливи? Това обаче не променя процеса или пътя към растеж. Същото се отнася и за критиката – ако нашите отговори на всяка стъпка са еднакви за всяка критика, разумна или не, добре представена или не, резултатът ще бъде същият: подобрение и растеж.

Подлагането на критика никога няма да бъде приятно изживяване. Колкото и добре да се справяте, все пак ще е болезнено. Но отделете време да обмислите отговор на всяка стъпка, когато преминете през нея, и следващият път, когато я получите, ще се справите по-добре, без да ви остават белези.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.