Как се празнува Коледа по света?

Коледа по света – традиции, вярвания и празненства

Как празнуват Коледа по света? Кои в какво вярва и откъде произлизат всички обичаи?

Колкото и общо да има между празниците в отделните държави, те все пак доста се различават, когато заговорим за празнуване. Коледа е Рождество Христово. Времето, в което се ражда спасителя Исус Христос, призван да изкупи всички грехове на човечеството. Как почитаме този невероятен рожден ден в различните страни?

Коледа по света – как празнуват европейците?

Коледа в Германия

В Германия подготовката за Коледа започва още от 6-ти декември. Тогава децата оставят обувките си пред вратата. А на сутринта, ако са слушали, обувките им са пълни с лакомства. Ако не – само със сухи съчки. Германците вярват, че в святата нощ Бог слиза на земята, заедно със своите ангели. Затова всички деца са облечени в бяло и посещават различни къщи като символ на здраве и благоденствие.
Италианската Коледа

В Италия празниците започват 8 дни преди Коледа като най-големите подаръци получават на 06.01.

Едно от традиционните неща, които се приготвят за Коледа от италианците, е техният козунак, наречен панетоне (козунaк с корички портокaл, грозде и други плодове). Италианците празнуват дни наред със семейството си. На трапезата им не липсва и виното – традиционно за страната. Подобно на нашите традиции, и при тях масата не се раздига в нощта срещу Коледа. Причината е че те са за Дядо Коледа, който посещава всички къщи и така се засвидетелства здраве.

коледа традиции по света
снимка: Pixabay.com

Легендата за холандския Свети Никола

В Холандия се чества Св. Никола.  Синтер Клаас на холандски e бил много щедър владика, които правел тайно много добрини на хората. Един ден, когато узнал, че един беден търговец няма пари за зестра на дъщерите си и не може да ги омъжи, добрият човек хвърлил през комина на къщата три торбички със златни монети. На другия ден трите девойки ги намерили в чорапите си, които били оставили да се сушат през нощта.
От тази легенда е произлязъл обичаят малките холандчета да оставят в коледната нощ чорапите или обувките си около огнището с надеждата, че Синтер Клаас няма да ги забрави.

Коледа по света – Франция, Чехия и Дания

Във Франция са характерни макетите на ясли във всеки дом. Типичен десерт, който се яде на празника, е сладкиш във формата на дънер.

В Чехия пък традиционно Дядо Коледа се спуска от небето със златно въже, следван от Ангела и Дявола. Млади момчета гадаят за бъдещето си. На 4-ти декември потапят черешова клонка във вода. Ако тя разцъфне до Коледа, значи ще срещнат съпругата си през следващата година.

В Дания на Бъдни вечер се хапва оризов пудинг със скрит вълшебен бадем.

Коледа по целия свят
снимка: Pixabay.com

Интересно е, че почти всички традиции, свързани с празника Коледа по света, са около яденето. Може би това е свързано с идеята, че почитаме някого ( в случая рождението на Спасителя) като ядем определена храна.

За българските традиции на Бъдни вечер разгледайте подробната статия.

5-те най-интересни места в света за празнуване на Коледа

Имате ли си лични коледни традиции, които спазваме във вашето семейство? Моля, споделете ги с нас в коментар!

Светли празници!

 

Още интересни и полезни неща, свързани с празниците може да прочетете тук:

Празнични салфетки – 5 прекрасни идеи за вашата коледна трапеза

7 идеи за подарък за нея

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.