Лошо ли е да очакваш повече, отколкото получаваш?

В навечерието на светлите празници няма как да не направим равносметка за случки от изминалата година, за нашето поведение, за връзките ни с хората около нас.

Животът е кръговрат, но от нас зависи в каква посока ще потръгне

Правейки своята годишна равносметка, всеки от нас се замисля къде е сбъркал, какво може да промени през идващата нова година. Защото именно тя е нашият шанс да се поправим. Понеже съдържа 365 бели неопетнени страници, чакащи срамежливо да бъдат изпълнени със смисъл.

очакваш получаваш
снимка: Pinterest.com

Били ли сме достатъчно грижовни и добри към близките си? Какво сбъркахме, че не ни търсят?Въпросите са много, отговорите – не чак толкова.

До колко е нормално да очакваме същото като това, което даваме? Какво имам предвид?

приятелство
снимка: Pinterest.com

Например, имате близка приятелка, за която винаги сте насреща – в студ, и в пек, и посред нощ. Понякога ви е тежко, не ви е до нея, не искате да се занимавате, а да си вършите своите неща. Но въпреки това никога не и отказвате. Защо? Защото я обичате, без значение какви са недостатъците, които притежава.

Дали ви отвръща със същото? Амиии, по-скоро не.

приятелството
снимка: Pinterest.com

Колко пъти е била до вас, когато сте имали  нужда? Разбрала ли е въобще, че имате нужда? Неее. Че тогава каква приятелка ви е?

Трябва ли автоматично да отхвърлим тези хора от живота си, само защото не получаваме от тях това, което очакваме? Това, което сме им дали е повече от полученото – и въпреки това…. Трябва ли сляпо да прощаваме, казвайки си: „Ами да, тя е такава и толкоз“.

очакваш
снимка: Pinterest.com

Как да подбираме хората така, че да си струват?

Няма успешна формула за това. Няма как да знаем какво ще се появи под обвивката. Ситуацията е същата, както с яйце от Киндер – разбираш каква е играчката чак след като си го изял. И с хората е така – отнема време да разберем какви са отвътре. Но част от тях се променят. Затова заслужават шанс – втори, трети, пети. Вслушайте се в сърцето си. То никога не лъже.

Лошо ли е да очакваш повече, отколкото получаваш?

Не, не е лошо. Казва се още надежда, вяра в доброто. И понякога си приятно изненадан. Защото все пак има такива, които не искаш нищо, а дават всичко.

Бъди и ти от тях. Няма да съжаляваш.

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.