Раждането след 35 подобрява паметта

Учени смятат, че ако родим след 35-тата си година, това ще окаже положително влияние върху паметта ни

Всяка жена е била убеждаване нееднократно, че трябва да има деца преди да е станало твърде късно. А какво значи твърде късно? Обикновено това е възрастта след 35 години, защото тогава се смята, че вече е по-трудно и донякъде опасно за раждане на първо дете.

разждане след 35
снимка: Pixabay.com

Ново изследване посочва обаче, че да родиш след 35 си има и предимства. Това изследване, публикувано в  елитното Journal of the American Geriatrics Society, открива, че раждането на дете по-късно развива мозъчната активност и помага да помним по-добре дълго време след това.

В изследването са проследени 830 жени в менупауза като са тествани техните вербални спомени и функционални умения, както и глобалната когнитивност. Като фактори за изследване се взимат предвид: възрастта на първата менструация, възрастта при забременяване, брой бременности и други, свързани с това да се определи по-точно ефекта от бременността върху мозъчната активност.

Откритията, които са направили от института са следните:

Дамите, прекарали късна бременност (след 35) имат по-добра памет, а тези, които са получили първото си кръвотечение преди 13-годишна възраст, имат силна глобална когнитивност. „По-ранната поява на цикъла и употребата на орални средства за контрацепция са свързани с положителна промяна в активността на мозъка по-нататък в живота“, категорични са учените.

Още според изследването, жените, родили първото си дете между 15 и 24 години, се оказват с по-лошо здраве и когнитивни функции през 40-те години от живота си.

късна бременност
снимка: Pixabay.com

Високите нива на хормоните по време на бременност може да са причина за позитивно въздействие върху мозъчната дейност. И идеята е, че ако сте бременна по-късно в своя живот, мозъкът ви ще функционира по-добре за по-дълго време.

Д-р Роксана Карим се надява, че повечето жени премислят идеята да имат деца след 35 години, тъй като това ще има положителен ефект върху тяхната възраст.

Така че, ако семейството и близките ви постоянно ви обясняват, че трябва да продължите напред, че часовникът ви тик-така, просто им кажете, че цифрите не лъжат, поне засега.

Прочетете цялото изследване тук.

Никога не е късно да започнеш да бъдеш щастлив. Дори да сте чакали дълго за вашето бебче, бъдете сигурни, че си е струвало. Не се поддавайте на манипулации, че трябва да е в тази възраст. Всеки си има своя етап от живота и трябва да преследва целите си. Обичайте себе си и вярвайте, че правите всичко, както трябва.

Източник: popsugar.com

marielasv89

Мечтател, писател, читател

2 thoughts on “Раждането след 35 подобрява паметта

  • 04/09/2018 в 10:03
    Permalink

    Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. All the best

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.