Красотата на Гърция

 В Гърция знаят как…

Гърция е мечтана дестинация за много българи. Каква е причината да предпочетен съседката ни за лятна ваканция или за празници и почивни дни? Отговорът е изключително лесен – гърците знаят как да те омаят и то в добрия смисъл на думата.

Градски дами прекара почивните дни около Съединението на гръцка територия. Досега не бяхме посещавали гръцка земя за повече от ден . Причината бе проста – родолюбиво обичаме българското море, макар то да не е това, което всеки от нас заслужава. Бяхме приятно очаровани от гръцкото посрещане. От кое по-точно? Сега ще се опитаме да обясним накратко, без много лирични отклонения. Доверете ни се, Гърция е прекрасна средиземноморска страна. Макар да е съвсем малко по-голяма по площ от България, тя е невероятно красиво място с процъфтяващ туризъм.

гърция1

Ще ви представим и няколко нагледни доказателства за това, че раят на земята съществува и е на една ръка разстояние.

Защо все по-често избираме Гърция?

  • водата е безкрайно чиста
   Колкото по на юг отидете, толкова по-чисто ще е морето. И топло, и на места без вълни – истински рай за родители с деца. Защото не е необходимо постоянно да ги надзирават. Поглеждаш в краката си и виждаш кристално чистото дъно. Няма плуващи фасове, салфетки и други съмнителни предмети.
  • гръцкия плаж
  • не плащаш  за въздуха, които дишаш
   Гърците са изключително любезни хора, особено тези, които се занимават с бизнес. Измислили са го. Навсякъде ти предлагат безплатно вода, каквото и да си поръчаш. Просто идват и ти наливат. Усмихват ти се, любезно те изчакват да си избереш. Не те притискат. Не се налага да им ръкомахаш, за да те забележат и да те обслужат. Още със сядането на заведението те приветстват, за да бъде преживяването ти максимално приятно. Все пак си на почивка, нали?
 • цените са като в България, само че в евро
  Ако едно кафе е 2 лева, там ще е две евро. И задължително ще ти донесат подарък към него – плодове, бисквити, десерт. Хората знаят как да ти покажат, че им пука за теб. Как да те привлекат, как да ти покажат, че си специален и не искат да съжаляваш за това, че си избрал да идеш там.
 • навсякъде е изключително чисто и хората са възпитани.
  За престоя си там, не видяхме и не чухме клаксони на коли, скандали и разправии, както от местни, така и от туристи. Хората са спокойни, щастливи. Сякаш животът наистина има смисъл на това райско място. Зареждаш се от красивата природата, от отношението на хората, от всичко, за което си мечтал, но по право не си бил получил дотогава. Защото в България почивката не е точно така.

  почивка в гърция

 • поръчваш си кафе и ползваш безплатно цял ден шезлонг
  По плажа има свободна зона за чадъри и такава с платени. Какво представлява тя? Част от заведение или ресторант, които предлагат на почиващите възможността да седнат, да пият кафе, сок или нещо друго, наслаждавайки се на морето. Поръчваш си нещо за пиене, носят ти го, естествено с вода, защото е безкрайно горещо и хората са щедри, и можеш да останеш колкото си поискаш, ползвайки шезлонга и чадъра. Никой няма да дойде да ти досажда, да ти иска пари, да отсервирва или да нарушава спокойствието ти. Защото ти си господарят на собствената си почивка.

  плажни преживявания

Това са малка част от нашите впечатления. Сега вече разбираме защо много хора предпочитат южната ни съседка за своята почивка. И също така си обясняваме километричната опашка на границата. Защото хората знаят, че в Гърция е раят на обслужването и само там (поне за сега) може да получиш това, за което си плащаш.

надписи заведение

Дано все пак един ден видим това и в милата ни България. Тъжно ни е, че нашето море няма никакви допирни точки с това, което видяхме. Нека използваме готовия модел и променим ситуацията, да привлечем повече хора, да ангажираме повече млади хора, които да работят. Нека да мотивираме хората да останат в България. Нашето море също е безкрайно красиво, само трябва да се научим от гърците как да го предлагаме.

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.