Как да направим живота си по-щастлив?

Щастието е въпрос на избор, не на даденост

Често ли се питате как бихте могли да промените живота си така, че той да бъде по-щастлив? От какво зависи щастието ни и наистина ли е толкова трудно да го постигнем?

Всичко в живота е въпрос на баланс. Същото важи и за щастието – не можем да бъдем щастливи постоянно. Понякога се изисква да преминем през трудности, за да можем истински да оценим това, което ни се поднася. И да си го извоюваме. Защото най-сладко е щастието тогава, когато е постигнато с големи усилия.

щастлив живот
снимка: pinterest.com

Как да променим живота си?

Не става въпрос за фундаментални промени като смяна на работата, местоживеенето, приятелския кръг и други. Не, малки са стъпките, през които трябва да преминем, за да открием своя път към щастието.
 1. Не се оставяйте на влиянието на негативни мисли.
  Много често предпочитаме да мислим негативно за неща, които никога не биха се случили. По-лесно е да си негативен, отколкото позитивен в днешно време. Само че, избирайки мислите си всеки ден, ние влияем на случващото се по начин, който е трудно да осмислим. Затова, нека подбираме по-внимателно онова, за което мислим. Вместо да си представяме колко ще е ужасен поредния работен ден в офиса, нека помислим за него като нещо ново и различно – може пък този понеделник да ни е по-успешен, да имаме повече клиенти и успехи. И ще видите как тази мъничка промяна във вашата нагласа ще промени изцяло хода на събитията. Опитайте, не боли.
 2. Благодарете за това, което имате.
  Тук не става дума за материални неща, а за хората в живота ни. Всеки има някой, който го обича безкрайно много – било то член на семейството, любим, близък приятел и т.н. Някой, който винаги е до нас, без значение колко зле се държим, колко близо до дъното сме. Такива хора заслужават нашата обич и подкрепа, защото и на тях не им е лесно винаги да бъдат силни. Обикновено, точно те се нуждаят най-много от обич и внимание. Благодарете на тези хора в живота си, благодарете на съдбата, че ги има и се грижете за вашето приятелството. Защото то е като двупосочна улица – каквото даваш, такова получаваш.

  щастливживот
  снимка:pinterest.com
 3. Не приемайте за даденост нищо.
  Да приемеш някого или нещо за даденост е най-голямата грешка, на която сме способни. И в отношенията ни с партньора, и във връзките с хора, и в работата – не приемайте никого за даденост. Всичко в живота търпи промени, днес е едно – утре може да е друго. Затова, кажете днес на хората, на които държите, че ги обичате, обадете им се, споделете заедно малко време. Това е важното. И така животът ви ще се осмисли, ще бъде щастлив, макар и за един ден, за един час, дори за една минута. Но ще сте направили някого безкрайно щастлив, а това не е без значение.

  щастлив живот 2
  снимка: pinterest.com
 4. Помагайте и дарявайте
  Доброволчеството е дейност, която ни помага да открием самите себе си. Включете се в различни инициативи – за помощ на бедни, на сираци, на страдащи животни. Почувствайте се значим, допринасяйки за по-добър живот на други същества. В крайна сметка, животът ни на земята не се определя  от това какво сме постигнали в работата си, а как се държим с хората, какво сме оставили след себе си като следа. Защо това да не е добрина, променила живота на хора, забравили, че доброто и надеждата съществуват под небето?Много често избираме да сме негативни, да не вярваме в нищо. Но ако само за миг предпочетем да погледнем към светлина, ще открием красотата и смисълът, който така дълго сме търсили.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *