Бъди благодарен – за това, което получаваш и даваш

Как да споделяме благодарността си към останалите?

Да си благодарен е велико чувство. Често го чувстваме, но не можем да го разкрием пред тези, които са ни накарали да се почувстваме толкова щастливи.

В какво се изразява благодарността? И имаме ли сетива, за да я направим искрена?

бъди благодарен
снимка: pinterest.com

Имате семейство и приятели. Всеки от тях в някакъв момент ви е накарал да се чувствате много щастливи. Ако сте били в лош период от живота си, или пък просто сте имали нужда от рамо, на което да поплачете, винаги някой се е отзовал на вашия мълчалив зов за подкрепа. Да, моментът отминава, улисани в ежедневието забравяме за случилото се. Макар дълбоко в сърцето си да таим благодарност и много позитивни чувства, то рядко ги споделяме с човека, който ги е предизвикал. Споделената дума винаги е по-силна от всяко друго нещо. Жестовете невинаги се разбират, а понякога не липсва и двузначност. Затова, споделете благодарността си – с прости думи, но от сърце. Защото обикновено, този, който ви дарява с внимание и помощ, го прави, защото дълбоко в себе си се нуждае безкрайно много от вас и подкрепата ви.

 

Благодарност
снимка: Pinterest.com

Защо? От какво се страхуваме? Да не ни видят слаби? Че те вече са ни видели? Нали затова е приятелството – да ти подадат ръка, когато най-много се нуждаеш от нея?
Каква тогава е причината да се страхуваме да споделим положителните си емоции?

Лесно споделяме негативното и това, което ни дразни, но с позитивното сме доникъде.

Толкова е лесно да кажеш „благодаря, че беше до мен, благодаря, че ме подкрепи“, а толкова трудно да е искрено и от сърце. Тези думи означават много и за двете страни, но рядкото им артикулиране, ги прави още по-безценни.

бъди благодарен за всичко
снимка: pinterest.com

Липсата на емоции или дълбокото им прикриване е белег на нашето време. Да, 21-век ни направи такива, да се харесваме в социалните мрежи, а навън да се крием един от друг. Направи ни такива, че да не можем да си кажем истината в очите. Да казваме  безличното „тенкс“ или „мерси“ вместо емоционалното и българско „благодаря“.

Страхът от споделянето на благодарност е свързан със страха ни от общуване. Днешното време е белязано от липсата на нормално общуване лице в лице, думите, които се използват, са изкривени и фалшиви и оттам идвам нашата неувереност.

За силата на благодарността

Благодарността е положителна енергия, която се връща към нас, когато я отправим в правилната посока, а именно – към този, който ни е накарал да се почувстваме така.

благодарност
снимка: Pinterest.com

За какво можем да сме благодарни? – на практика за всичко.

Бъди благодарен за това, че ставаш сутрин, че имаш покрив над главата, че имаш хора, които държат на теб.

Бъди благодарен, че имаш работа, че има кой да ти помогне в случай на нужда.

Бъди благодарен, че си роден и всичко, което ти се случва, макар и лошо, е за твое добро.

Бъди благодарен, че просто си.

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *