Насилието над деца – болест или опит за надмощие?

Насилието над деца – жестоката реалност в България

Няма нещо по-жестоко и гнусно от насилието над деца. Напоследък все по-често се коментират различни случаи на насилие – в училища, в детски градини, у дома. Всички научиха с потрес за грозните обръщенията на варненска сестра от детска градина към дете. Останахме потресени как е възможно това да се случва в 21-век в България? Как може тези хора да се доближават до деца? Бият ги, обиждат ги, нараняват психиката им от крехка възраст… А какво прави държавата? Нищо, мълчи си. Време ли е ние да вземем в ръце ситуацията и какво е адекватното решени? Да спрем да водим детето си в градина, да сменим градината? Трябва ли да се страхуваме за живота на най-милите си всеки ден? Да треперим дали няма да бъдат пребити от бой, само защото са деца, плачат, искат внимание? А защо изобщо тези хора, които не понасят деца, работят в тази сфера, се питаме. Но въпросите стават все повече, а отговори липсват, типично по български – клатим глава и продължаваме напред.

не на насилието над деца
снимка: Pixabay.com
Насилието над деца е нещо страшно, за което в световен план се правят различни инициативи. В другите държава хората се борят с това, а тук – нищо. Разчитаме да не ни се случи на нас. Някак да ни подмине, като всичко друго в живота. И просто клатим глава безучастно. Защо? Това там са нашите деца. Това е бъдещото на страната, а се оставят да бъдат бити от някакви малоумни хора, които явно имат проблеми – семейни, здравословни, емоционални и психически.

деца
снимка: Pixabay.com

Нека кажем „Не“ на насилието над деца

Под каквато и да е форма насилието над деца е нещо ужасно, защото наранява техния и без това все още нестабилен свят. От нас зависи дали ще позволим това да продължи да се случва. Боят никога не е решение, а насилието само по себе си учи на страх. А това води към никъде….

Животът е кратък, затова трябва да сме особено внимателни с това, което позволяваме да се случва, нали?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *