Как да използваме ефективно пространството в дома?

Нашият дом – частица от душата ни

Нашият дом е мястото, където се чувстваме сигурни, защитени. Там сме себе си и обичаме всеки сантиметър от пространството, наситено със спомени и емоции. Много често обаче това място не е достатъчно и търсим различни начини, за да успеем да го направим ефективно и подходящо за използване от всички членове на нашето домакинство. Най-често причината е поява на нов член в семейството или разрастване на вещите с течение на времето. Ако нямате възможност да закупите ново жилище, то тогава непременно трябва да измислите как да оползотворите вече съществуващото пространство така че да притежава всичко необходимо за живот, без да ви създава дискомфорт. За целта ви предлагаме няколко идеи за ефективно усвояване на пространството у дома.

Изберете мебели в светли тонове

Не е тайна, че светлите цветове създават усещане за пространство и уют. Дори и да нямаме такова, ще се чувстваме по-просторно, когато масата, диванът, гардеробите са в светли неангажиращи тонове. Дизайнерите твърдят, че тези цветове са по-приемливи, защото не натоварват окото и същевременно създават хармонична обстановка, от която толкова много се нуждаем у дома.

Кои са най-подходящите цветове за мебели с цел да „разширим“ домашното пространство? Препоръчват се бяло, бежово, кремаво, светло сиви и други подобни. Ако ви се струва, че тези цветове правят дома ви твърде изчистен, винаги може да добавите акценти с помощта на красиви аксесоари: възглавници, одеяла, декоративни елементи по масата и етажерките и други.
Обособете различни пространства

Много често при апартаментите ново строителство има една стая, така наречения дневен тракт, която служи за хол и кухня. Погрижете се да обособите отделните пространства с помощта на декорации, различни нюанси при избора на боя за стените, или по друг начин. Доста предпочитан вариант за обособяване на пространството е разделителят. Той представлява най-често библиотека, която отделя пространството с идеята да обособи кът за четене или дневна. Поиграйте си с въображението си и изберете това, което на вас най-много ви допада.

мебели в светли тонове

Ако път притежавате едно помещение (едностаен дом или студио), но с огромна квадратура, то тогава може да го обособите по този начин, а частта за спане да бъде отделена посредством врата или портал. Този начин ще ви отнеме малко повече време и грижи, но със сигурност ще си струва усилието. Все едно имате нова стая.

Или личният ви кабинет, библиотека. Всичко е във ваши ръце. Сами изберете какво да бъде.

спалня

Преграда тип разделител оформя пространството на две.

Друг интересен начин да разделите оптически пространството, без да се налага да правите много промени, е с помощта на различни килимчета. Пъстри, свежи, интересни и практични – с тях стаята ви ще изглежда по-голяма.

килимче в бохемски стил

Използвайте ниши и пространството във височина

Ако таваните ви са високи, вие сте късметлии. Може да използвате пространството във височина. Например, поставете различни етажерки и рафтове, шкафове, които ще ви помогнат да събирате повече вещи и няма да пречат на предвижването из стаите. Използвайте скосяванията и различните ниши за поставяне на допълнителни шкафове и кутии за съхранение. По този начин пространството ви ще бъде подредено, а в същото време ще притежавате достатъчно място за съхранение.

разделител

Многофункционални мебели

Скандинавските мебели са многофункционални – използват се за няколко неща, имат скрити отделения, практични са и заемат малко място. Разбира се, финансово са по-скъпи, но пък за сметка на това много рядко си купуваме мебели.

Легло на два етажа

Ако имате деца, изберете легло на два етажа. Така ще спестите място, а и децата обожават този тип легла. Използвайте останалото пространство за други по-необходими вещи и играчки.

легла на два етажа легла на два етажа

Подобни легла са все по-предпочитани и за възрастни в помещения, където таванът е висок, а пространството малко.

Светлината – ваш пръв помощник при оформяне на пространството

Дори да не разполагате с достатъчно пространство у дома, но искате то да изглежда достатъчно просторно – поиграите си със светлината.

Ъглите – ваши приятели при оформяне на място за съхранение

Може би не ви е идвала наум, че ъглите са чудесен начин да съхраняваме различни вещи. Библиотеки, рафтове, шкафчета за дрехи и какво ли не – всичко това може да се помести в един ъгъл.

пространство в ъглите

Прочети още:

Нещата, които правят апартамента дом

Очакваме те и на нашата фейсбук страница, където споделяме интересни и забавни неща от света на жените

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.