„Денят на бащата“: дисекция на едно семейство

Когато гледните точки са 3 или повече, а истината е по средата…

Кой е виновен, когато семейството се разпада? На чии плещи лежи отговорността за изгубеното доверие, за липсата на вярност, за търсенето на смисъл, дълго след като вече е изчезнал? Кой ще зашие скъсаното и кой ще залепи счупеното, когато парчетата са се превърнали на сол? Има ли спасение за семейството, когато нещата излизат извън контрол? – на тези и много други въпроси се дава отговор в българския сериал „Денят на бащата“ по БНТ 1.

Може би си мислите, че това е поредният „тъп български сериал“, защото „те нашите не могат да играят, камо ли филми да правят“. Не бъдете предубедени. Българските филми и сериали през последните години са толкова интересни, че могат да си съперничат с чуждите продукции. Нека се гордеем, че имаме добре професионалисти, хора, които имат талант и душа да ни представят подобни неща. Мен лично продукцията ме стисна за гърлото по начин, който не очаквах. Но затова ще споделя по-надолу, ако имате желанието да продължите да четете. А вярвайте – струва си!

От 18 февруари 2019 г. всеки понеделник и вторник за следващите 3 седмици по  БНТ 1 от 22:00 ч. ще се излъчва по една серия от „Денят на бащата“. Може да прочетете повече за продукцията и за това къде да гледате повторенията тук.

денят на бащата корица
снимка: БНТ

„Денят на бащата“ е сериал-драма, в който главните герои са изправени пред дилема, те са в задънена улица от казус, с който не могат да се справят. Иначе казано – развод. Първият епизод започва как пред иначе щастливото тричленно семейство Крумови пада бомба със закъснител, която опустошава всичко след себе си.

Майката разбира за изневерите на бащата и чисто по женски реагира пресилено. Много от нещата можеха да се избегнат, но такива сме – просто хора. Несъвършени, грешни по свои начин, търсещи себе си през целия дълъг път на живота.И нищо не е същото след избуялата истина, която съсипва живота на 5-тима души: Димо (в главната роля: Захари Бахаров), Калина – съпругата му (талантливата Весела Бабинова), техният син Боби (очарователният Патрик Шон Хесън) и семейните им приятели Милена (Глория Петкова) и Кико (Александър Сано).

Много хора – много гледни точки, а истината е някъде там.

"Денят на бащата" Захари Бахаров
снимка: БНТ

За продукцията, замисъла, актьорския състав и прочие

Всеки може да чете за проблемите в обществото, да ги обсъжда на вечерната чашка ракия или по време на съботното кафе с дружките. Но да ги представиш пред малкия екран по толкова истински и неподправен начин, е достойно за уважение. Защото сериалът (макар и кратък) е толкова истински, а историите са взети от реални случки, че няма как да не те стисне за гърлото. Да те накара да се съпоставиш с героите, да мислиш ти как би реагирал. Какво би направил, как би постъпил, ако си в техните обувки? Безспорно сериали като „Денят на бащата“ заслужават вниманието ни, защото ни карат да мислим, да съпреживяваме, да обръщаме стереотипа, в който  майката е тази, която по подразбиране е добра и взема детето. Тя е жертвата… Но какво ако и бащата заслужава доверие.

Като повод за написване на сценария за „Денят на бащата“ е все по-разпространеният синдром за родителско отчуждение. При него след раздялата детето започва да отхвърля единият родител, защото е под въздействието на другия. Най-често това е бащата. Голям процент от децата на разведени родители спират да виждат своите бащи след процедурата по раздяла. И това е тъжно и несправедливо. Защото всяко дете заслужава да общува и с двамата си родители.

Успехът на продукцията се дължи на талантливия актьорски състав, талантливия български режисьор Павел Веснаков, познат ни и от редица популярни български продукции. Песента, която е към сериала, е дело на Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени, а заглавието ѝ е „Тази песен не е за любов“.

За детството, когато светът ти се разпада

Детството трябва да е най-щастливият момент от живота на всеки малчуган. Безгрижие, щастие и любов – време, в което дните са изпълнени със смисъл и семейна топлота, която не съществува никъде другаде, отвъд дома. Само че това не е така за 8-годишния Борис Крумов.

патрик шон хесън в продукцията
снимка: БНТ

Меланхоличен, тъжен и толкова истински – такъв виждаме малкия Боби в „Денят на бащата“. За броени дни животът му се преобръща. Той не разбира защо мама обижда татко, а той вече не живее при тях. С течение на времето обаче Боби се учи да разбира по свой си детски начин възрастните.

Но има ли значение кой е виновен, когато детето страда?

Без да съди и да дава готови отговори, сериалът „Денят на бащата“ ни поставя в ситуация да преживеем случилото се. И само така да разберем какво е в душите на героите. А те от своя страна са обикновени хора – от съседния апартамент, блок, вход, в трамвая, на работа.

Както често се случва в такива ситуации, при раздяла, всеки от родителите се „хваща“ за най-ценното си, сякаш то е обикновена вещ, ябълка, която може да бъде разделена на две.

Дали ще успеят да го „разделят“ помежду си, или ще преживеем неочакван обрат-чудо, остават ни няколко седмици да разберем.

Весела Бабинова в "Денят на бащата"
снимка: БНТ

Свикнали сме да приемаме неща някак пораженчески, финално, без въпроси и борба. Може би трябва да се вгледаме в себе си и да успеем да се променим. Надявам се, че този филм ще помогне в посока да осъзнаем грешките си, виждайки ги отстрани. Да успеем да оценим важните неща в живота и да им поставим фокус.

Защото семейството е всичко! А всяко дете заслужава да расте с щастливи родители!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.